צווי מעצר בינלאומיים הוצאו נגד נתניהו וגלנט; 66 הרוגים בהפצצת מתחם מגורים ברצועת עזה

בית הדין הפלילי בהאג הודיע בצהריים (חמישי) כי הוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט בגין פשעים נגד האנושות. לפי הודעת בית הדין, שמתייחסת לתקופה שבין 8 באוקטובר 2023 ו-20 במאי השנה, יש יסוד סביר לכך שביצעו פשעי מלחמה ברצועת עזה.

בית הדין קבע כי נתניהו וגלנט אחראיים לפשעים הבאים: הרעבה כשיטת לחימה, רצח, רדיפה והכוונת התקיפות לאוכלוסייה אזרחית בכוונה תחילה. בית הדין דחה את הערעורים שהגישה ישראל על עצם סמכותו של בית הדין לדון במלחמה בעזה, וקבע כי הסכמתה של ישראל להכיר בסמכות בין הדין אינה נדרשת כדי לקבל את בקשת צווי המעצר.

לפי החלטת בית הדין, יש יסוד סביר להניח שהשניים שללו בכוונה ובמודע ציוד הכרחי להישרדות מהאוכלוסייה האזרחית ברצועה, ובו מזון, מים, תרופות, ציוד רפואי, דלק וחשמל. בית הדין נימק את הנחה זו בכך שנתניהו וגלנט, לפי ההודעה, היה תפקיד במניעת סיוע הומניטרי תוך הפרה של המשפט הבינלאומי. התנהלותם, נכתב, הובילה לשיבוש היכולת של ארגונים הומניטריים לספק סיוע חיוני לאזרחי עזה.

בנוסף, בית הדין קבע כי לא זיהה צורך צבאי ברור או הצדקה להגבלות שהטילה ישראל על סיוע הומניטרי לתושבי הרצועה. מכאן, נכתב, יש יסוד סביר להניח שהמחסור בציוד יצר תנאים שנועדו להשמיד חלק מהאוכלוסייה האזרחית בעזההשופטים הוסיפו כי לא ניתן לקבוע שהתקיימו כל המרכיבים של הפשע נגד האנושות שמוגדר כהשמדה.

יצוין שכל המפלגות הציונות גינו את הצווים נגד נתניהו וגלנט. לשכת נתניהו הגדילה לעשות ומסרה:"ההחלטה האנטישמית של בית הדין הפלילי הבין-לאומי שקולה למשפט דרייפוס המודרני – והיא גם תסתיים כמוהו. ישראל דוחה בשאט נפש את הפעולות והאישומים האבסורדיים והשקריים נגדה מצד בית הדין הפלילי הבין-לאומי, שהוא גוף פוליטי מוטה ומפלה". מנגד, חד"ש מסרה: "בית הדין בהאג החליט לפי הוכחות ברורות – מלחמת עזה היא מלחמה רצופה בפשעי מלחמה חמורים ופשעים נגד האנושות. נתניהו וגלנט אחראים להחרבה טוטאלית של עזה ולרצח המוני של תושביה. הם צריכים לשלם על כך מחיר. מלחמת הנצח לא רק מחריבה את עזה ולבנון, ושוללת מהעם הפלסטיני את הזכות להגדרה עצמית, לא רק הורסת את החברה בישראל, אלא גם תהפוך את ישראל למדינה דחויה וקרימינלית". "בשביל עתיד שני העמים, צריך לעצור את המלחמה מיד. להפיל את הממשלה, לשנות כיוון, ולחתור לסיום הכיבוש ולהסדר מדיני", הדגישו.

משמעות הוצאת צווי המעצר היא ש-124 המדינות החברות בבית הדין הפלילי יהיו מחויבות לעצור ולהסגיר את נתניהו וגלנט להאג אם ייכנסו לתחומן. בנוסף, הוצאת הצווים עלולה לגרור החלטות על הטלת עיצומים על ישראל, כגון אמברגו נשק וסנקציות כלכליות. שר החוץ של האיחוד האירופי, ג'וזף בורל, מסר שצווי המעצר הבינלאומיים שהוצאו נגד נתניהו וגלנט אינם פוליטיים ושיש לכבד את החלטת בית הדין בהאג וליישם אותם. גם דובר משרד החוץ של צרפת מסר שהמדינה תפעל בהתאם להחלטה.

זמן קצר קודם לכן הודיעה הולנד שהיא מתכוונת לאכוף את צווי המעצר נגד נתניהו אם תידרש לכך.כמו כן, סגנית ראש ממשלת בלגיה, פטרה דה סוטר, קראה למדינות אירופה ולקהילה הבינלאומית ליישם את צווי המעצר שהוציא בית הדין הפלילי הבינלאומי. דה סוטר גם קראה לאיחוד האירופי להטיל סנקציות כלכליות על ישראל, להשעות את הסכם שיתוף הפעולה עמה והדגישה את הצורך להעמיד לדין את האחראים לפשעי מלחמה ולפשעים נגד האנושות. "פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות לא יכולים להישאר ללא ענישה", כתבה דה סוטר ברשתות החברתיות. לעומת זאת, היועץ לביטחון לאומי המיועד של ארה"ב, מייקל וולץ, גינה את הוצאת צווי המעצ "לבית הדין הפלילי הבינלאומי אין אמינות, והאשמות הללו הופרכו על ידי הממשל האמריקאי", אמר וולץ.

בתוך כך, לפחות 66 בני אדם נהרגו, מרביתם ילדים ונשים, ועשרות נוספים נפצעו בטבח מזעזע שביצעו כוחות הכיבוש הישראלי לפנות בוקר בצפון רצועת עזה. לפי הדיווח בסוכות הידיעות "וואפא", מטוסים תקפו מתחם מגורים סמוך לבית החולים כמאל עדואן. צוותי רפואה מבית החולים דיווחו כי הם נאלצים לחלץ גופות מבין ההריסות בידיהם, עקב היעדר צוותי חילוץ. במציאות של קריסה רפואית מתמשכת, נפגעים במצב קשה מועברים על הכתפיים לתוך בית החולים, שם הם מטופלים בתנאים בלתי אפשריים.

עדי ראייה סיפרו כי עשרות בתים באזור, בהם מבני משפחות מדהון, ח'דר, אבו ואדי, שקורה ונסאר, נהרסו לחלוטין. בתים רבים נוספים נפגעו קשות, תוצאה של הפצצות חסרות אבחנה ומכוונות להשמדת שכונות שלמות. מקורות רפואיים בבית החולים הדגישו כי אין בנמצא צוותים כירורגיים בשל מניעת כניסתם על ידי כוחות הכיבוש. הצוותים הקיימים מצליחים להעניק עזרה ראשונה בלבד, בעוד בתי החולים נמצאים בסכנה להפוך לקברי אחים, אם לא יבוצע סיוע דחוף מצד הקהילה הבינלאומית. על פי נתונים עדכניים, המלחמה בעזה גבתה עד כה את חייהם של 43,985 פלסטינים, רובם נשים וילדים, ופצעה 104,092 נוספים. המספרים אינם סופיים, שכן אלפי קורבנות נותרו לכודים תחת הריסות ללא אפשרות חילוץ או טיפול.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/133643