הצבא עומד בסירובו לאפשר לברלנטי עזאם לשוב ללימודיה בבית לחם, כך הודיעה אתמול (ג') פרקליטות המדינה לבג"ץ בהודעה משלימה בעקבות עתירה דחופה שהגישה עמותת "גישה – מרכז לשמירה על הזכות לנוע". העדכון לביהמ"ש נעשה בעקבות שימוע צבאי שנערך לברלנטי לאחר שבג"ץ הורה למדינה לאפשר לה את מה שנשלל ממנה שלא כדין – הזדמנות לשטוח את טענותיה ולערער על הרחקתה, תוך מימוש זכותה לייצוג משפטי. השימוע התקיים ביום ג' שעבר במעבר ארז בנוכחות עו"ד ידין עילם מעמותת גישה.
בהודעתה מאתמול ממשיכה המדינה לטעון כי ברלנטי, סטודנטית בת 22 אשר הורחקה בכפייה לפני כחודש לרצועת עזה, שהתה בגדה המערבית באופן "לא חוקי" למרות שכפי שהבהירה גם ברלנטי עצמה בשימוע שנערך לה, היא עברה מרצועת עזה לגדה המערבית באופן חוקי לחלוטין – באמצעות היתר כניסה לישראל אשר הונפק לה על ידי המפקד הצבאי וזאת לאחר שעברה בדיקה ביטחונית קפדנית. יתרה מכך – לאחר שנכנסה לגדה המערבית, עשתה ברלנטי כל שלאל ידה בכדי לשנות את מענה בתעודת הזהות למקום מגוריה החדש – בית לחם. במהלך ארבע השנים האחרונות הגישו – היא והוריה – מספר בקשות לשינוי המען אולם כולן נדחו על הסף בטענה שישראל, אשר שולטת על מרשם האוכלוסין הפלסטיני, אינה מאשרת שינוי מען מרצועת עזה לגדה המערבית.
לאחר ששמעה על הודעת המדינה אמרה ברלנטי עזאם: "אני מאוד מאוכזבת, כל מה שאני רוצה הוא לשוב ללימודים שלי בבית לחם. אני צריכה שבית המשפט יעשה צדק". עו"ד עילם מעמותת גישה מסר: "החלטת הצבא שלא לאפשר לסטודנטית מבטיחה לסיים את לימודיה מעידה על אטימות רבה אך היא גם סימפטום למדיניות ישראלית רחבה לפיה סטודנטים אינם נתפסים כפי שהם – צעירים בעלי רצון ופוטנציאל לבניית עתיד טוב יותר, אלא כמקשה אחת שמהווה איום. כולי תקווה שביהמ"ש יכיר בזכותה של ברלנטי ללמוד".
מאז שנת 2000 מטילה ישראל איסור גורף על צעירים פלסטינים מרצועת עזה ללמוד באוניברסיטאות פלסטיניות בגדה המערבית. בניגוד לפסיקת בג"ץ משנת 2007 אשר קבע כי יש לשקול לאפשר לסטודנטים מעזה המבקשים ללמוד בגדה המערבית לעשות כן "במקרים שלפתרונם עשויים להיוודע השלכות אנושיות חיוביות", למיטב ידיעתה של עמותת גישה, מאז מתן פסק הדין לא נתנה ישראל לאף סטודנט תושב עזה היתר כניסה לישראל לצורך מעבר ללימודים בגדה המערבית. רק בקיץ האחרון סירבה ישראל לאפשר ל – 12 סטודנטים מעזה ללמוד באוניברסיטת בית לחם. זאת בעת שבסוף שנות ה – 90 למדו בגדה המערבית כ – 1,000 סטודנטים תושבי עזה, רבים מהם במקצועות אשר לא ניתן לרוכשם ברצועת עזה.
כמו ברלנטי מתגוררים על פי הערכות הערכות בגדה המערבית, כ – 25,000 בני אדם שכתובתם הרשומה בתעודת הזהות היא עזה ורק בשל עובדה זו הם נמצאים בסכנת הרחקה ממשפחתם, עבודתם ולימודיהם. אנשים אלו, חלקם חיים עשרות שנים בגדה, מוגבלים ביותר בתנועתם היום יומית עקב חשש כי יעצרו ויורחקו היות וישראל לא מכירה בזכותם להתגורר בגדה המערבית ובנוסף, מסרבת מאז שנת 2000 לאפשר שינוי כתובת מעזה לגדה. כתוצאה מכך הם מוגבלים מאוד ביכולתם לעבוד, לנהל עסקים או ללמוד. מדיניות זו לא רק שמפירה התחייבויות שנטלה על עצמה ישראל בהסכמים בינ"ל לראות בגדה המערבית וברצועת עזה "ישות טריטוריאלית אחת", אלא שהיא גם מעכבת את ההתפתחות הבריאה של החברה הפלסטינית.
כזכור, ברלנטי נעצרה לפני כחודש, ב – 28.10.09 בדרכה חזרה מרמאללה לבית לחם, שם היא לומדת ומתגוררת בארבע השנים האחרונות. למרות שנותרו לה פחות מחודשיים לסיום התואר הראשון באוניברסיטת בית לחם ובלא שנטענה נגדה כל טענה ביטחונית, נאזקה ברלנטי, עיניה כוסו והיא הורחקה עוד באותו היום לרצועת עזה – בניגוד להבטחה מפורשת שניתנה לעורך דינה כי יוכל להיפגש עימה ובעת שנמנעה ממנה הזכות לשימוע, הליך שבג"ץ קבע כנדרש.