כמה אחוזים משטח מדינת ישראל נמצאים בידי מערכת הביטחון? מהי כמות השטח של רצועות החוף שסגור בפנינו על ידי הצבא? מהי מידת השפעתו של צה"ל על זיהום הסביבה? נייר עמדה שהעבירה החברה להגנת הטבע ליו"ר ועדת הכספים של הכנסת לקראת הדיון שהתקיים היום (שלישי) על הגדלת תקציב הביטחון, שופך אור על צריכת השטח של מערכת הביטחון. על כך פרסם אייל דץ באתר "וואלה!".
על פי המסמך, שטחי האימונים והניסויים בתחום המדינה משתרעים על פני שטח של לא פחות מ-7.5 מיליון דונמים, המהווים יותר משליש משטח המדינה כולה.עוד עולה כי 60% משטח הנגב נמצאים בשליטת מערכת הביטחון. בתחום שטחי יהודה ושומרון מתפרסים השטחים שבידי צה"ל ומערכת הביטחון על פני 1,315,000 דונם, שהם כרבע מכלל השטח.
על רקע המאבקים נגד השתלטות כוחות נדל"ן על רצועות החוף בישראל חושף המסמך כי יותר מ-30 קילומטרים מרצועת החוף של ישראל שהם 16% מכלל רצועת החוף, סגורים על ידי מערכת הביטחון, ביניהם חוף הים מצפון לעתלית, אזור מפעל תע"ש (הנטוש) בנוף ים, אזור פלמחים וחולות ניצנים וזיקים.
עוד טוענים בחברה להגנת הטבע בנייר העמדה כי צה"ל, מהיותו אחד הגופים שצורכים את כמויות הדלק והשמנים הגדולות במדינה, הוא מזהם פוטנציאלי של קרקע ומים כתוצאה מדליפות ממתקני אחסון המצויים במחנות הצבא, בחוות דלק, תחנות תדלוק ועוד. כמו כן מציין המסמך את העובדה כי מתחמי התעשיות הביטחוניות הם מהגורמים הגדולים לזיהום קרקע ומים. בין היתר מצביע המסמך על מתחמי התעשייה הצבאית בעבר ובהווה ביניהם נחלת יצחק, תע"ש נוף ים, תע"ש רמת השרון ואתרים נוספים.
נייר העמדה הוגש לוועדת הכספים על מנת להניע את חברי הוועדה להתנות את הגדלת תקציב משרד הביטחון בנקיטת תוכנית סביבתית מקיפה של משרד הביטחון, זאת מתוקף היותו חולש על שטח כה גדול במדינה. חברי הוועדה החליטו בסופו של דבר לא להתייחס לנתונים ולדרישת החברה להגנת הטבע ואישרו את הגדלת תקציב משרד הביטחון בשלושה מיליארד שקלים.