פרשת תא"ל צ'יקו תמיר: ערכיו של הצבא המוסרי בעולם


נכתב על ידי ד"ר דרור אבנד-דוד, מרצה לתרבות ולתקשורת ופורסם באתר "וויינט".

 

על תא"ל צ'יקו תמיר נגזר עונש כבד: הורדה בדרגה ושלושה חודשי מאסר על תנאי. שופטי בין הדין הצבאי ציינו לא רק את העובדה שהוא נתן לבנו בן ה-14 לנהוג ברכב צבאי, אלא גם את החשד שתמיר ניסה לטעון שהוא נהג ברכב ולא בנו. בנוסף ציינו השופטים את היחס האוהד של החוקרים לנאשם, ומתחו ביקורת על כך שלא שאפו למצות איתו את הדין.

  

מקרה זה מהווה הזדמנות ללמוד משהו על סולם הערכים של בית הדין הצבאי; העבירות שאותן הוא רואה בחומרה, וציפיותיו מן המשטרה הצבאית ומן הפיקוד הבכיר בחקירות מסוימות.

  

מעניין להשוות, למשל, את פרשת תמיר עם הפרשה של סא"ל עומרי בורברג מיולי 2008: במהלך הפגנה בנעלין, הורה בורברג לחייל לירות בעציר פלסטיני כפות. כאן, לא רק שהמג"ד עבר עבירה, אלא שהוא ניסה לכסות על האמת באופן שגורם לטענות כלפי צ'יקו תמיר להחוויר: בעוד תמיר ביקש לכאורה להגן על הבן שלו בכך שנטל את האשמה על עצמו, בורברג ביקש להגן על עצמו בכך שהאשים את החייל שירה בעציר על דעת עצמו.  

 

גם האהדה של חוקריו של בורברג שמה לקלס את ה"יחס המועדף" לכאורה ממנו נהנה תמיר: אלוף פיקוד הצפון, גדי אייזנקוט, שערך שימוע לבורברג, קבע שהוא "קצין מצויין, ואני מקווה שלא יאשימו אותו גם ברצח ארלוזורוב". זמן קצר אחר כך, נשפט בורברג בפני בית דין מיוחד אך ורק באשמת "התנהגות בלתי הולמת", עבירה קלה יחסית שאינה גוררת רישום פלילי.

  

למרבה הפליאה, קצפם של שופטי בית הדין הצבאי לא יצא, לא על שיבוש ההליכים בפרשה, לא על היחס המועדף ממנו נהנה הקצין, וגם לא על חומרת העבירה שביצע. זמן קצר לאחר מכן מונה בורברג לראש ענף שריון. אם בורברג קיבל בנוסף ציון לשבח וטפיחה חמה על הכתף, הדבר בוודאי לא דווח בעיתונות. אולם לא זה בהחלט אינו מן הנמנע.

  

מה ניתן ללמוד מכך על ערכיו של הצבא הכי מוסרי בעולם? שהתעללות בעצירים ערבים היא עבירה פחות חמורה בעיני בית המשפט מנהיגה ברכב ללא רישיון? שהתנהגות הולמת ומוסרית חשובה פחות מאשר שמירה על רכוש צה"ל: שתמיר פגע ברכב צבאי בעוד שבורברג בסך הכל בזבז כדור? ש"ערך האמינות" ו"קוד של אמת" חשובים כשמדובר בצי הרכב של צה"ל, אך מותר ורצוי לשקר לגבי ירי בלתי מבוקר באנשים כפותים? או שטיוח החקירה והניסיון לסייע לנאשם מקובלים על בית הדין הצבאי אם מדובר ב"קצין מצויין" שירה בערבים?

  

זהו, לצערי, סך הכל הערכים של הצבא המוסרי ביותר בעולם.