בית הדין האזורי לעבודה בחיפה קבע השבוע באופן תקדימי כי ההסתדרות תוכל לפעול לאכיפת זכויות מאות עובדי שיווק מזון רוסמן בהווה ובעבר, גם אם אינה יציגה בחברה. זאת מכיוון שהיא חתומה על ההסכם הקיבוצי הענפי אשר הורחב בצו הרחבה החל על המקום. לטענת ההסתדרות, שיווק רוסמן, המייבאת מוצרי מזון, הפרה את הוראות הצו בנושא הפרשות לקופת גמל ולקרן השתלמות, תוספת ותק, משכורת 13, צבירת ימי מחלה וחופשה ודמי הבראה.
ההחלטה ניתנה לאחר שההסתדרות הגישה בקשת צד בסכסוך קיבוצי כנגד שיווק רוסמן, בטענה כי החברה מפרה באופן שיטתי ולאורך שנים את הוראות צו ההרחבה משנת 2010 בענף רשתות שיווק מזון, הפרה הגורמת לפגיעה מתמשכת בזכויותיהם של כלל עובדי החברה.
בהחלטה שניתנה השבוע החליט הרכב בית הדין האזורי לעבודה בחיפה, בראשות השופטת מיכל נעים-דיבנר, לדחות את בקשתה של שיווק רוסמן לסילוק בקשת הצד של ההסתדרות על הסף. בית הדין דחה את טענות שיווק רוסמן כי ההסתדרות אינה מהווה גורם אכיפה מוסמך, וכי אין להסתדרות כל מעמד אצלה, ולכן אינה מחויבת למסור להסתדרות פרטים ולדווח על ביצוע תשלומים.
בית הדין קבע כי אכיפתם של דיני עבודה יכולה להיעשות בדרכים שונות הקבועות בחוק, וכי בהתאם לחוק, להסתדרות יש הסמכות להגיש הליך לאכיפתן של זכויות הקבועות בצו הרחבה אשר הרחיב הסכם קיבוצי כללי שההסתדרות חתומה עליו, ולפעול למען חיוב מעסיק בתשלומים בהתאם לצו ההרחבה – גם אם אינה יציגה במקום העבודה. מדובר, כאמור, בהחלטה תקדימית. בהחלטת בית הדין נכתב: "כשם שלא יכול להיות חולק שארגון יציג רשאי לפעול במטרה לקדם אכיפת הסכם קיבוצי שהוא חתום עליו, בדרך של הגשת בקשת צד לסכסוך קיבוצי בקשר עם ביצועו של ההסכם, כך הוא רשאי לפעול לשם אכיפת צו הרחבה שהרחיב הסכם קיבוצי כללי שהוא חתום עליו".