בתחילת חודש יוני יתקיים בתיאטרון יפו – במה לתרבות עברית-ערבית (טיילת מפרץ שלמה 10, יפו העתיקה) הפסטיבל "רוּחְ שַרְקִיֶה" לתרבות ערבית במזרח התיכון. בערב הפתיחה, 1 ביוני, ייערך מופע מוזיקלי ברחבת התיאטרון, ובימים לאחר מכן הערבים יוקדשו לתרבויות הפלסטינית, העיראקית, הלבנונית והמצרית.
הסופר סלמאן נאטור (צילום ארכיון: אל אתיחאד)
הפסטיבל ייפתח בערב לזכרו של איש הרוח, הסופר והמחזאי סלמאן נאטור שהלך לעולמו לפני כשלושה חודשים והוא בן 66. יליד דאלית אל־כרמל, נאטור כתב 28 ספרים ועסק רבות במעמדה של התרבות הערבית בישראל. הוא למד בחוג לפילוסופיה באוניברסיטת חיפה וערך את מדור התרבות בעיתון "אל־איתיחאד". נאטור היה פעיל במפלגה הקומוניסטית וב-1982 נמנה עם ועד הסולידריות של תושבי רמת הגולן הסורים, ששבתו במחאה על סיפוח הגולן לישראל. בשל כך הוטל עליו מעצר בית למספר חודשים.
נאטור תירגם כמה ספרים מעברית לערבית, בהם "הזמן הצהוב" מאת דויד גרוסמן ו"שיחות על מדע וערכים" מאת פרופ' ישעיהו ליבוביץ'. כתב חמישה מחזות שהועלו בין ירושלים וכן בתיאטרון יפו, שבו העלה את הצגת היחיד שלו "זיכרון". בין מחזותיו "נחיתת אונס" שביים מאזן ע'טאס ו"הזת אל־ע'ורבאל" שביים סליים דאו. בשנים האחרונות לפי מותו ניהל נאטור את הפרויקט "מרחבים וזכויות תרבותיות" במרכז מוסאוא.
בערב ההוקרה לנאטור ישתתפו, בין היתר, הסופר איאד ברגותי, מנהל איגוד התרבות הערבית. שפרסם רומן ואוסף של סיפורים קצרים בשנים האחרונות. בכתיבתו הספרותית, ברגותי מתעסק בזהות של העיר בנרטיב ספרותי חדש של הזיכרון הפלסטיני ופרטים נשכחים של חיים עבור אנשים שנדחקים לשוליים.
משתתף נוסף בפסטיבל הוא הראפר מלוד, תאמר נאפר (מגיבורי הסרט "ג'נקשן 48" של הבמאי אודי אלוני – ר' מדור תרבות בגיליון "זו הדרך" של השבוע שעבר). גם השחקנית והזמרת גלית גיאת תיקח חלק באירועים. גיאת מגלמת מ-2014 את הזמרת המצרית אום כולת'ום במחזה המוסיקלי "אום כולת'ום" שביים יגאל עזרתי בתיאטרון יפו.
זמרת נוספת שתיקח חלק בערב המיוחד היא מירה עווד, שהיא גם שחקנית ומלחינה ילידת הכפר ראמה בגליל העליון. עווד למדה מוסיקה בבי"ס רימון לג'אז ומוסיקה מודרנית ברמת השרון, השתתפה בסדנאות לאימפרוביזציה תנועתית בארץ ובאנגליה מטעם המועצה הבריטית לתרבות.
להקת קאראר, שהוקמה על ידי מוחמד קונודוס בקיץ 2013, תציג מוסיקה ערבית קלאסית ואלטרנטיבית עם מילים ולחנים של קונדוס. הלהקה התפתחה לעמותה בית קאראר למוסיקה ולאומנויות במטרה ללמד מוסיקה ערבית.
במהלך הפסטיבל "רוּחְ שַרְקִיֶה" יקודשו ערבים לתרבות הפלסטינית (חמישי 2.6), לתרבות עיראק (שישי, 3.6), לתרבות הלבנונית (מוצ"ש, 4.6) ולתרבות המצרית (ראשון, 5.6) בהשתתפות מרצים, שחקנים, משוררים ובמאים ערבים ויהודים.
לתכניה המלאה של הפסטיבל:
http://www.arab-hebrew-theatre.org.il/show.php?id=2784