פסטיבל עכו לתיאטרון אחר בחול המועד: מצומצם וללא הצגות בערבית

פסטיבל עכו לתיאטרון אחר, שהעירייה ביטלה בתחילת ינואר, יתקיים בכל זאת בחול המועד פסח בימים 16-14 באפריל. עם זאת, מתכונת הפסטיבל תהיה שונה ומצומצמת מאוד, עניין המעורר מחאה בקרב האמנים המשתתפים. לראשונה זה שנים, ייערך הפסטיבל ללא הצגות בשפה הערבית הן בחלק התחרות והן בחלק ההצגות האורחות. תוכניית הפסטיבל לא תורגמה לערבית והופצה ברשת בעברית בלבד. זו התנהלות תמוהה בהתחשב בעובדה שהפסטיבל נערך בעיר בה חיים יהודים וערבים.  שינוי נוסף – כל הצגה תועלה במהלך יום אחד בלבד.

הפסטיבל, שנדחה מסוכות 2024 בשל מצב המלחמה בצפון, מתקיים מזה 46 שנה. הוא אבן שואבת תרבותית משמעותית לצפון הארץ ומושך אליו אלפי מבקרים מדי שנה. דליה שימקו, המנהלת האמנותית של פסטיבל עכו, מסרה: "השנה, עקב המצב, הפסטיבל קטן יותר, עם שש הצגות בתחרות ושתי הצגות בפרויקט החממה. הגשות רבות עוסקות במלחמה, עם הצגות שמציגות צדדים פחות מוכרים שלה, ומעבירות מסרים של כאב, אובדן ושלום. הפסטיבל מציג גם עיבודים ספרותיים, מחזות קיומיים וסוראליסטיים, וכולל גם עדויות אישיות על המתח בין כאב פרטי וללאומי".

בין ההצגות המסקרנות: "מלך", מחזה מקורי המבוסס על הסיפורים של איסאק באבל, מגדולי הסופרים הסובייטים במאה ה-20, על העלילות המופלאות של הגנגסטרים היהודים המשטר הצארי הכוחני ועל יחסי הגומלין בין האמנות לחיים.  את ההצגה כתב וביים עמוס אורן, ומשחקים בה רון יגרמן, יובל מרקשטיין, שרוליק פניאל, סנדרו פייקרישוילי, אמלי כהן ויונתן שוורץ. על מוסיקה אחראים מיכאל קנר, בהשתתפות נגן קלרינט שריג הזנפלד.

הצגה מסקרנת נוספת היא "הדיבוק – בין (שני) עולמות". הפקה זו של קבוצת התיאטרון "קולה" הגרמנית מציגה עיבוד חדש למחזה הקלאסי של אנסקי. היצירה משלבת מסורות חסידיות, מיסטיקה קבלית ומגע עם מיסטיקה פרסית עתיקה, ועוסקת בכוחות העבר החודרים לגוף. המחזה מבקש ליצור דיאלוג בתקופה של משברים ומלחמות, ומפגיש שחקנים ממדינות שונות ומתרבויות מגוונות. הצגה בינלאומית נוספת מגיעה מאוסטריה – "העדות". זו קריאה מבוימת של עדויות שישה ניצולי שואה, בהשתתפות שחקנים החיים כיום באוסטריה. היצירה חותרת להעביר את זוועות השואה במילותיהם של העדים האחרונים, תוך הדגשת הצורך לזכור ולכבד את הכאב.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/124295