פותחים את הברז – ואין מים

הכיבוש מצמיא את תושבי הגדה המערבית

    פותחים את הברז ואין מים – לא לרחצה וגם לא לשתיה, לא יום, לא יומיים אלא חודשים רבים בחום הקיץ. מאז חודש מרס השנה, זה מצבן של משפחות רבות בכפר קרוואת בניי זייד ושל תושבי הכפרים השכנים – כופור עין, רמאני, ונאבי סלאח בגדה, בסך הכל – כ-15 אלף נפש. תושבי הכפרים הצמאים יכולים לראות, מעבר לגדרות ההתנחלויות הסמוכות, דשאים ירוקים וממטרות מסתובבות. מצב דומה קיים בחלקים רבים של הגדה המערבית.

    מאז הכיבוש ב-1967, הכיבוש הישראלי השתלט על רוב מקורות המים בגדה המערבית. אקוויפר ההר, ממנו מופקים מדי שנה 600 מיליון ממ"ק, נחשב "מאגר משותף", שישראל רשאית להשתמש בחלק ממנו. אך בפועל ישראל נוטלת 80% מהמים, ואילו למיליוני התושבים הפלסטינים מוקצית "מכסה" של 20% בלבד מהמאגר. מאגרי מים אחרים, כגון אלה המצויים בבקעת הירדן, מנוצלים גם הם בעיקר בידי ישראלים, בעוד שלפלסטינים נותרות כמויות מועטות בלבד.

    הצריכה הממוצעת לנפש, לצרכים ביתיים ועירוניים, עומדת בישראל ובהתנחלויות על 235 ליטר ליום, ואילו בשטחים הפלסטיניים הכבושים – על 66 ליטר ליום בלבד.

   227,500 בני אדם חיים ב-220 כפרים פלסטיניים, שכלל אינם מחוברים לרשת המים.  190,000 פלסטינים נוספים מקבלים מים מרשת מים מצומצמת וחלקית.

    הסכמי אוסלו הנציחו את השליטה הישראלית במקורות המים ובשאיבתם. הפלסטינים הניחו אז, כי מדובר בהסכם ביניים זמני, וכי לפי לוח הזמנים שנקבע תקום עד מאי 1999 מדינה פלסטינית בעלת שליטה במשאבים הטבעיים. אך זה, כידוע, לא קרה.

    הכפר קרוואת בני זייד, הבנוי על צלע הר, הוא דוגמא בולטת למצב הקשה בהספקת המים. תושבים רבים, שלביתם לא מגיעים מים זורמים, נאלצים לרכוש מים המובאים במיכליות במחירים מופקעים – עד 40 שקלים לממ"ק מים, פי עשרה ממחיר המים בישראל או בהתנחלויות. ישנן משפחות בכפר, המוציאות עד מחצית הכנסתן החודשית על מים. מעין עבוד, שלפני הכיבוש סיפק את צרכיהם של תושבי הכפר, נמצא בשליטת "מקורות", ורק חלק קטן ממימיו מגיע אליהם.

     לפי החוק הבינלאומי, אספקת מים בכמות מספקת לאזרחים הפלסטינים – לצרכים ביתיים, ציבוריים וחקלאיים – אינה "טובה" או "חסד" של שלטון הכיבוש. זו חובתו.  

    למסע המחאה נגד מדיניות ההצמאה של התושבים הפלסטינים חברו יחד ארגונים שונים, וביניהם – אנרכיסטים נגד הגדר, ברית הנוער הקומוניסטי הישראלי, בת שלום, גוש שלום, הוועד הישראלי נגד הריסת בתים, הוועד הישראלי נגד עינויים, המרכז לאינפורמציה אלטרנטיבית, חד"ש, יש גבול, מרצ, מק"י, סדאקה-רעות, קואליציית נשים לשלום ורופאים למען זכויות אדם.

    הארגונים מתכננים מסע מחאה, הכולל הבאת מיכליות מים לכפר קרוואת בניי זייד, ביום ששי, 7 באוגוסט. פרטים יפורסמו.

    המחאות למימון מסע המחאה ניתן לשלוח לפקודת "מטה הקואליציה" ת.ד. 1335, כפר-סבא, 44113, או לחשבון מס' 119442 בבנק הפועלים סניף 679, טשרניחובסקי, כפר סבא.