פורסם דו"ח סודי על מק"י שנכתב ב-1961 על ידי סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב

דו"ח סודי על המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י) שנכתב ב-1961 על ידי סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב (ה-CIA) פורסם השבוע בארה"ב. זאת, לאחר שממשלו של דונלד טראמפ התיר לפרסם עשרות אלפי מסמכים הנוגעים להתנקשות בנשיא ה–35 של ארה"ב, ג'ון קנדי, ב–22 בנובמבר 1963 בעת שעבר עם השיירה שלו ברחוב בדאלאס. יצוין שלדו"ח על מק"י אין קשר לרצח הנשיא האמריקאי.

טים נפתלי, מרצה בבית הספר ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת קולומביה, מסר ל"ניו יורק טיימס" כי על פי הממצאים שראה, התרשם שהחומרים נשמרו בסוד במשך כל השנים לא בגלל מידע נפיץ על ההתנקשות בקנדי, אלא כדי להסתיר פרטים רגישים מאוד על שיטות איסוף המודיעין של סוכנות הביון המרכזית.

הדו"ח חשאי בן 25 עמודים "על פעילות קומוניסטית בישראל", סוקר את צמרת מק"י, ברית נוער קומוניסטי ישראלי (בנק"י), וקשריהן עם מפ"ם, אחדות העבודה, התאחדות הסטודנטים הארצית, הליגה לידידות ישראל-קובה, הליגה לידידות ישראל-בולגריה, הליגה לידידות ישראל-צ'כוסלובקיה, התאחדות עורכי הדין הדמוקרטיים, תנועת נשים דמוקרטיות (תנד"י), אנשי תנועות הפרטיזנים והלוחמים נגד הנאצים, פעילי שלום ואחרים.

הימים הם ימי המלחמה הקרה, ארה"ב מעורבת עד צוואר במאבק בקומוניסטים ברחבי העולם ובפרט במדינות העולם השלישי. בעיניי הסוכנות הביון האמריקאית, מפלגות ותנועות שמאל בישראל החזיקו באחיזה פוליטית וחברתית רבה בישראל. חלקים מהציבור בישראל רחש בימים אלו אהדה לבריה"מ וחוגים מרקסיסטיים היו מצויים במקומות רבים.  על פי הערכות של ארגון הביון האמריקאי במפלגה הקומוניסטית הישראלית היו כ-2,500 חברים יהודים ו-450 חברים ערבים, עוד מפורט על אישים בכירים במפלגה, על כנסים קומוניסטים בהם הם השתתפו ברחבי העולם, על ההוצאות לאור של המפלגה בעברית, ערבית ושפות אחרות.

חלק ניכר מהדו"ח הסודי מוקדש למה שכונה "הפלגים השונים בתוך המפלגה" ועל בסיס לאום (יהודי וערבי) ועל בסיס מוצא של חברי המפלגה היהודים (בולגריה, רומניה, רוסיה, פולין, ליטא ועוד), במאבק בארגונים ומפלגות קומוניסטיות ועל עידוד פלגנות במטרה לחסל את הפעילות הקומוניסטית.

המסמך החשאי חושף טפח מהפעילות האימפריאליסטית הגלובלית האמריקאית ועומקה, ניתן רק לתהות עד כמה ראש הממשלה דאז בן גוריון היה מעורב במערכה האנטי-דמוקרטית בישראל, שכן על פי המסמך הוא הביע חשש לא אחת כי "מק"י, מפ"ם ואנשי שמאל הישראלים יכבשו את השלטון".