"לא ניתן להפוך את המהפכנית רוזה לוקסמבורג למנהיגה סוציאל-דמוקרטית. היא עמדה בראש תנועה של מהפכנים שנאבקו במלחמה האימפריאליסטית ובקפיטליזם". כך הגיב פעיל חד"ש מירושלים, ראובן קמינר, בדיון שנערך לאחר אחד המושבים שנערך הבוקר בהשתתפות השרים לשעבר שולמית אלוני ויאיר צבן במסגרת יום העיון שהתקיים בבית העיתונאים בתל-אביב לציון 90 שנה לרצח המהפכנית הקומוניסטית. קמינר הדגיש "על הבמה נמתחה ביקורת קשה על לנין ועל המהפכנים בעשורים הראשונים של המאה העשרים. כיום, ניתן לנתח ולהסיק מסקנות מפעולתם אז. אבל הם היו מהפכנים שנלחמו נגד הקפיטליזם ולמען הסוציאליזם. הם לא בגדו. מי שבגד היה הזרם הסוציאל-דמוקרטי, שלא חולל שום מהפכה בעולם, ואף נתן ידו לחיזוק הקפיטליזם".
במהלך הכנס, בו השתתפו מאות ושנערך ביוזמת קרן רוזה לוקסמבורג בישראל, הקיימו שורה של דיונים בהשתתפות אישים מישראל ומגרמניה ובהם ד"ר פלוריאן וייס, מנכ"ל קרן רוזה לוקסמבורג; פרופ' משה צימרמן (האונ' העברית), ח"כ דב חנין (חד"ש), חברת הפרלמנט הגרמני פטרה פאו (ממפלגת השמאל), פרופ' משה צוקרמן (אונ' תל-אביב), חברת הכנסת לשעבר תמר גוז'נסקי (חד"ש) ומנהלת מרכז אדוה, ברברה סבירסקי. בין הדיונים יש לציין: "רוזה לוקסמבורג – מהפכנית ואינטרנציונליסטית יהודיה", "עקבותיה של רוזה לוקסמבורג בפלשתינה-ישראל", "מורשתה של רוזה לוקסמבורג והשמאל בימינו" ורב שיח בשאלה "רוזה לוקסמבורג – עדיין מודרנית ואקטואלית?".
בעיון העיון הופץ גם לראשונה מהדורה נוספת של "מכתבים מבית הסוהר" שכתבה רוזה לוקסמבורג, והמפרסמת בימים אלה בשנית על ידי ספרית פועלים באותו תרגום מגרמנית מ-1942, מעשה ידיה של המשוררת לאה גולדברג. בספר מכונסים 22 מכתבים שכתבה המהפכנית היהודייה בשנים 1918-1916, בעת שנכלאה בבתי סוהר בגרמניה בשל התנגדותה למלחמת העולם הראשונה, שהיא ניבאה שתוביל ל"משבר שלא היה כמוהו בהיסטוריה". המכתבים נשלחו לחברתה הטובה סופי (סוניה) ליבקנכט – רעייתו של קרל ליבקנכט, שהיה ממנהיגיו הבולטים של השמאל המהפכני הגרמני ושותפה לדרך של לוקסמבורג.
בזמן המלחמה הוא פרש עמה מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית והם הקימו את "ברית ספרטקוס", שביקשה לחולל מהפכה סוציאליסטית בגרמניה. כמו לוקסמבורג, גם הוא נכלא בגלל פעילותו האנטי-מלחמתית; בתום המלחמה שוחררו השניים וכחודשיים לאחר מכן, ב-15 בינואר 1919, נתפסו ונרצחו בברלין בידי חיילי מיליציית ימין (פרייקורפס) כחלק מניסיון דיכוי של התקוממות פועלים. הרצח, שהממשלה הסוציאל-דמוקרטית העלימה עינה ממנו. גופתה של לוקסמבורג הושלכה לאחת התעלות בברלין ונמצאה רק כעבור חמישה חודשים.
את הפרסום המחודש יזמה קרן רוזה לוקסמבורג, המזוהה עם מפלגת השמאל הגרמנית החדשה (Die Linke). הקרן חונכת השבוע את הנציגות הישראלית
לכתבה שפורסמה הבוקר במוסף "הארץ" על הספר "מכתבים מבית הסוהר"
http://www.mouse.co.il/CM.articles_item,1050,209,33909,.aspx