עתירה לבג"צ: ישראל מונעת דלק מתושבי עזה

 

תשעה ארגוני זכויות אדם ישראלים ופלסטינים עתרו אתמול (יום ג') לבג"צ, בדרישה להורות לשר הביטחון לחדול מהגבלת כמויות הדלק המועברות לרצועת עזה. הארגונים השותפים לעתירה הם: גישה – מרכז לשמירה על הזכות לנוע, אגודת א-דאמיר לזכויות האדם – עזה, בצלם – מרכז המידע הישראלי לזכויות האדם בשטחים, הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל, המוקד להגנת הפרט מיסודה של ד"ר לוטה זלצברגר, המרכז הפלסטיני לזכויות אדם, מרכז עזה לבריאות הנפש, מרכז אל-מיזאן לזכויות האדם, עדאלה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל. "המשפט הבינלאומי אוסר על כל פגיעה מכוונת באזרחים, אולם הפגיעה הפסולה באזרחים ישראלים על ידי חמושים מעזה אינה יכולה להצדיק ענישה קולקטיבית כלפי תושבי עזה מצדה של מדינת ישראל", נאמר בעתירה.יצויין שבעתירה קודמת, שהוגשה בחודש ינואר השנה, אישר בג"צ למדינה להטיל הגבלותעל אספקת דלק לרצועת עזה.מדובר בהגבלות נוספות על אלו שנעשו כבר בחודש נובמבר 2007.

השופטים, נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, אסתר חיות ויוסף אלון קבעואז כי מקובלת עליהם עמדת המדינה לפיה "ניתן לבצע חלוקה מבוקרת של הדלק המסופק באופןשיעניק את העדיפות הראויה לצרכים ההומניטאריים החיוניים של האוכלוסייה האזרחית וכיחלוקה מעין זו הינה באחריות שלטונת רצועת עזה ."מדובר בעתירה שהוגשה באמצעותעו"ד נעם פלג שייצג שורה של ארגונים בהם ארגון בצלם, עדאלה, גישה, רופאים לזכויותאדם, מרכז אלמיזאן, אלחק, המוקד להגנת הפרט, הוועד הציבורי נגד עינויים, המרכזהפלסטיני לזכויות אדם מרכז עזה לבריאות הנפש וכמה עותרים פלסטינים.

 
בעתירה, אשר הוגשה אתמול באמצעות גישה – מרכז לשמירה על הזכות לנוע, טוענים הארגונים כי למעלה מחודש מפרה המדינה בשיטתיות את פסק הדין שניתן על-ידי בג"צ בינואר 2008. כמויות הסולר התעשייתי (המשמש להפעלת תחנת הכוח של עזה) שהועברו לעזה מהוות 69% מן הכמות שעל העברתה הורה בג"צ, ו-43% בלבד מן הדרוש להפעלה מלאה של תחנת הכוח (ר' גרף נתונים המצורף בנספח להודעה). הקיצוץ הביא להפסקות חשמל של עד 16 שעות ביום.כמו כן, כמויות הבנזין שהועברו לרצועה מהוות 40% מן הכמות שעל העברתה הורה בג"צ, ו-13% בלבד מן הביקוש הממוצע בעזה בתקופה שקדמה לתחילתה של מדיניות הקיצוצים. ועוד: כמויות הסולר הרגיל שהועברו לרצועה מהוות כ-25% בלבד מן הכמות שעל העברתה הורה בג"צ, ו-15% בלבד מן הדרוש לתושבי עזה. לדברי העותרים ההפחתה המשמעותית בכמויות הדלק המועברות לרצועה הובילה להתדרדרות הומניטארית חריפה נוספת, המנוגדת להוראתו של בג"צ למדינה "לוודא כי הצמצום האמור [בדלק ובחשמל] אינו גורם לפגיעה הומניטארית בתושבי רצועת עזה".
עו"ד שרי בשי, מנכ"ל עמותת "גישה" מסרה: "אנו מגנים בחריפות את ההתקפות על אזרחי ישראל במערב הנגב. המשפט הבינלאומי אוסר על כל פגיעה מכוונת באזרחים, אולם הפגיעה הפסולה באזרחים ישראלים על ידי חמושים מעזה אינה יכולה להצדיק ענישה קולקטיבית כלפי תושבי עזה מצדה של מדינת ישראל. על שר הביטחון לבטל את ההגבלות על העברת הדלק לרצועת עזה, ולאפשר את פעולתן התקינה של כל התשתיות והמערכות האזרחיות בעזה".
לעיון בעתירה שהוגשה אתמול, בת 17 עמודים, ר':