עתירה לבג"ץ נגד החלטת הכנסת להשעות את ח"כ כסיף בשל התנגדותו לרצח עם בעזה

מרכז עדאלה הגיש אתמול (רביעי)  עתירה לבג"ץ בשם ח"כ עופר כסיף (חד"ש), נגד החלטת ועדת האתיקה של הכנסת להשעותו מדיוני המליאה בכנסת והוועדות לתקופה של חודשיים, החל מיום ראשון הקרוב. ההחלטה התקבלה כחלק משרשרת סנקציות שהוטלו על ח"כ כסיף במהלך הכנסת ה־25, אשר הצטברו לתקופה כוללת של עשרה חודשים – מהם שלוש השעיות מאז פרוץ המלחמה באוקטובר 2023. ההחלטה באה גם לאחר ניסיון כושל להדיח את כסיף לצמיתות מן הכנסת, שנפל בהצבעה במליאה בהפרש של חמישה קולות בלבד.

יצוין שועדת האתיקה של הכנסת השעתה את ח"כ כסיף חמש פעמים מאז דצמבר 2022, למשך תקופה מצטברת של עשרה חודשים. בעתירה טוען מרכז עדאלה כי ההשעיות הבלתי-חוקיות שוללות ממנו את היכולת למלא את תפקידו הפרלמנטרי, ולייצג את ציבור בוחריו ביעילות. בעתירת עדאלה נטען עוד כי החלטת ועדת האתיקה האחרונה היא חלק מדפוס ענישה שיטתי נגדו. בעתירה נכתב כי הוועדה המורכבת מחברי כנסת, עושה שימוש לרעה בסמכויותיה המשמעתיות, ככלי להשתקת קולות אופוזיציוניים ורדיפת ביטויים פוליטיים לגיטימיים.

עוד נטען כי דבריו של ח"כ כסיף נכללים בגדר חופש הביטוי הפוליטי המוגן על פי החוק, ומהווה חלק מהותי מתפקידו כחבר כנסת נבחר על ידי הציבור. קביעת שימוש במונחים כמו "פשעי מלחמה", "רצח עם" ו"טיהור אתני" כהפרות אתיות, הופכת את השימוש הלגיטימי במונחים משפטיים בינלאומיים לעילה לעונש. מנגד, הוועדה מתעלמת מהתבטאויות קיצוניות ואף מסיתות לביצוע רצח עם מצד חברי כנסת יהודים, שלא נענשו בכלל או שמקרה הטוב הוענשו סמלית בלבד.

כך למשל, לאחר שח"כ ניסים ואטורי (ליכוד) קרא לצבא "לשרוף את עזה עכשיו", וחברי הכנסת טלי גוטליב (ליכוד) ושמחה רוטמן כינו (הציונות הדתית) את הח"כים הערבים "תומכי אויב" ו"דוברים של חמאס", ננקטו כלפיהם סנקציות מינימליות, או שלא ננקטו צעדים כלל. בעתירה צוין כי אכיפה סלקטיבית ומוטה של כללי האתיקה מלמדת על דפוס רחב יותר של דיכוי קולות המתנגדים למלחמה והשתקת נציגי מיעוטים פוליטיים, הח"כים הערבים וממפלגות השמאל באופן ספציפי, אשר עמדותיהם מאתגרות את הקונצנזוס הציוני הרווח.

בעתירת עדאלה הודגש כי ההשפעה המצטברת של החלטות הענישתיות שקיבלה ועדת האתיקה מהווה בפועל הדחה חלקית של נבחר ציבור מכהונתו, ומונעת ממנו למלא את תפקידו ולייצג את בוחריו במשך תקופה מצטברת של עשרה חודשים עד כה. לאור זאת, דרש עדאלה מבג"ץ לבטל את החלטת הוועדה האחרונה, ולקבוע אמות מידה משפטיות ברורות שיגדירו ויגבילו את סמכויותיה, במטרה למנוע את השימוש בה ככלי לרדיפה פוליטית וכאמצעי לצמצום חופש הביטוי.

ח"כ כסיף הגדיר את העתירה "חלק מהמאבק נגד סתימת הפיות של מתנגדי המשטר". לדבריו "מדובר לא רק ברדיפה פוליטית והשתקה, אלא בשיתוק מוחלט של עבודתי הפרלמנטרית הפוגע קשות באלפי בוחרינו ובסיעתי, חד"ש-תע"ל וזכותי להביע ביקורת ולהתנגד במסגרת כללי המשחק הדמוקרטים לפשעי המלחמה בעזה ולכיבוש בגדה, בלי לחשוש מסנקציה פוליטית. הדבר מקבל משנה תוקף, כאשר רואים את האופן הבררני והמפלה בו פועלת ועדת האתיקה: הימנעות מכל סנקציה, או, לעתים, סנקציה מינורית על ח"כים מהימין, וענישה בלתי מידתית בעליל עלי ועל חבריי לסיעה. כשוועדת האתיקה משמשת כצנזור פוליטי – עריצות הרוב מתמסדת. אסור לתת לזה לקרות."

יש לציין כי מוקדם יותר השנה קבעה ועדת זכויות המחוקקים של האיגוד הבין-פרלמנטרי העולמי כי "ועדת האתיקה של הכנסת, בהחלטתה להשעות את חבר הכנסת עופר כסיף, הענישה אותו על מימוש זכותו הלגיטימית לחופש הביטוי, עת הביע עמדה פוליטית המתנגדת למדיניותה ולפעולותיה של מדינת ישראל בעזה. הוועדה סבורה כי מדובר בצעד שרירותי הפוגע ביכולתו של כסיף למלא את תפקידיו כחבר כנסת ולייצג את בוחריו באופן אפקטיבי".

עוד בנושא: https://zoha.org.il/140662