בתחילת ינואר כפתה מנכ"לית משרד המשפטים על המועצה הארצית לתכנון ובניה דיון חוזר בתוכנית של מתחם קדם של עמותת המתנחלים אלע"ד. בצעד חריג הופיעה המנכל"ית לדיון, תקפה את ההחלטה שהתקבלה לפני כחצי שנה ע"י ועדת הערר של המועצה לצמצם את הבניין, ודחפה לקיומו של דיון חוזר. חברי המועצה הבינו את המסר: החלטותיהם המקצועיות אינן עולות בקנה אחד עם האינטרסים הפוליטיים של השרה שקד, והצביעו בעד דיון חוזר. הדיון צפוי להיערך בשבועות הקרובים.
מתחם קדם הוא פרויקט הדגל של עמותת אלע"ד בעיר העתיקה. מדובר בתוכנית להקים בניין של 16 אלף מ"ר בכפר הפלסטיני סילואן, מרחק מטרים ספורים מחומות העיר העתיקה והר הבית. בכוונת אנשי אלע"ד לקבור את שרידי החפירה ארכיאולוגית החשובים שהתגלו במקום במרתף הבניין, ולהקים מעליהם חניון, חנויות, משרדים מוזיאון ומרכז מבקרים שישווקו תכנים דומים לאלו שהם מקדמים בגן הלאומי 'עיר דוד'.
הלחץ הפוליטי שמפעילה הממשלה הנוכחית על הדרג המקצועי הוא חסר תקדים. ועדות התכנון והבניה הן המקום בו יכולים אזרחים ונציגי ציבור להתנגד לתוכניות בניה פרטיות וממשלתיות. עמותת עמק שווה נמסר כי "דריסת סמכויות הדרג המקצועי, ברגל כה גסה, בגלל אינטרסים פוליטיים, פוגעת בכולנו, בטווח הקרוב וגם הרחוק. כבר לאחר הצלחת המאבק בוועדת הערר הארצית היה ברור לנו שאלע"ד לא יוותרו מהר כל כך. אנחנו מתכוונים להמשיך את המאבק גם מצדנו".
יצוין שביוני אשתקד, ועדת הערר הארצית פירקה לגורמים את המפלצת שאלע"ד תכננה לבנות וקבעה עקרונות תקדימיים לבניה על תלי עתיקות בכל הארץ. כמו כן, ועדת הערר הארצית קיבלה חלק משמעותי מטענות עמק שווה והמערערים האחרים והחזירה את הדיון במתחם קדם לוועדה המחוזית. על פי עמק שווה לפחות מחצית משטח העתיקות יהיה חשוף לציבור. הבניין יכסה לא יותר ממחצית שטח העתיקות.הוועדה החליטה שנפח הבניין יוקטן משמעותית בעשרות אחוזים. כך למשל ביטלה הוועדה את כוונתה של עמותת אלע"ד להקדיש קומה להצגת הסיפור הארכיאולוגי במה שהיא קראה לו קומה של "ארכיאולוגיה פעילה". הוועדה טענה שקומה זו לא משרתת את הארכיאולוגיה. עוד, התוכנית לבניית חניון של 250 חניות על גבי שטח העתיקות תידון מחדש ובכל מקרה לא תהיה בניה של יסודות על יותר מ 3% משטח העתיקות.
הוועדה קבעה שהמבנה צריך לשרת רק את הפונקציה של הצגת ההיסטוריה והארכיאולוגיה. משמעות הדבר היא צמצום משמעותי של שטחי המסחר והתיירות.כמו כן, הוועדה קבעה שיש צורך שתוכנית השימור של אתר העתיקות תוצג לדיון הציבור. הקביעה הזו של הוועדה – שעל תוכנית השימור להיות מוצגת לדיון ציבורי, היתה בניגוד לעמדת רשות העתיקות. עוד נקבע, באופן תקדימי, שבתוכניות חריגות, שבהן הארכיאולוגיה היא בלב התכנון הארכיטקטוני, חייבת להיות לציבור אפשרות להביע את עמדתו. לרשות העתיקות אין בלעדיות בהחלטה של שימור ארכיאולוגיה.