על רקע העלייה החדה ביוקר המחיה: הגזירות בתקציב עיריית ת"א-יפו

עול נוסף יפול על תושבי העיר ת"א-יפו בעקבות תקציב העירייה שאושר בשבוע שעבר (23.12), זאת בזמן שיוקר המחייה בישראל ממשיך לעלות ופוגע בעיקר באוכלוסיות המוחלשות בחברה. תקציב העירייה מהווה המשך ברור לתקציב המדינה שמחוקק בימים אלו, אשר מכביד את עול הגזירות והתשלומים על המעמד הבינוני-נמוך, זאת בזמן שבעלי ההון ימשיכו להינות מהטבות מס וכו'.

מרכז יוקר המחיה בישראל הוא בתל-אביב יפו. העיר, בה עובדים טרקטורים ודחפורים ללא הפסקה, הפכה במהלך 26 שנות שלטונו של ראש העיר רון חולדאי לעיר לעשירים בלבד. בכל פינה נבנים מגדלי ענק, או מבני בוטיק יוקרתיים.

האוכלוסיות המוחלשות, ובראשן תושבי דרום העיר, הפליטים והאוכלוסייה הערבית ביפו מוצאים מהעיר בשל יוקר המחיה והמשבר הכלכלי. ואפילו הצעירים, אנשי התרבות והרוח והעוסקים במקצועות החופשיים, שבמשך השנים הפכו כמעט מילה נרדפת לתל-אביב, כבר לא יכולים להרשות לעצמם לגור בעיר.

הצהרות לחוד ומציאות לחוד

במשך השנים, פיתחה לעצמה תל-אביב יפו תדמית של המרכז הליברלי, השמאלי של ישראל (מה המכונה "הבועה התל-אביבית"). מול ממשלה נצלנית, צינית, דתית ופשיסטית, מנסה עיריית תל-אביב יפו לשדר תדמית של מודל לחברה הוגנת, שוויונית וחופשית, בה כל תושב ותושבת יכולים להיות מי שהם. הציפייה מעיר עם יומרות כאלה היא שתספק לתושבים שלה, ובעיקר למוחלשים ביניהם, הזדמנויות ותנאים שהמדינה לא מספקת. אך כהרגלו של השמאל הליברלי הישראלי, הצהרות לחוד ומציאות לחוד.

ביום שני שעבר (23.12) עלה להצבעה במועצת העיר תל- אביב יפו תקציב העירייה הרגיל והבלתי רגיל לשנת 2025. התקציב, העומד על יותר מ-7.5 מיליארד ש"ח, מלמד על מדיניות ברורה של צמצום ההשקעות ברווחה, בדגש על שכונות הדרום ויפו. בין הקיצוצים המשמעותיים בתקציב העירייה לשנת 2025: קיצוץ של 3 מיליון ש"ח לצמצום פערים בדרום העיר ויפו; קיצוץ של 9.1 מיליון ש"ח בתמיכה בפעוטות חסרי מעמד; צמצום של 15 מיליון ש"ח בתקציב הוזלת יוקר המחיה. קיצוצים נוספים הוחלו בתקציבי מעונות יום לילדים אוטיסטים; בתוכנית לעולים חדשים מאתיופיה; במשפחתונים לילדי נשים עובדות; וכן בתקציב בית הספר הדו-לשוני ביפו "כולנא יחד".

גם התקציב הבלתי רגיל בסך 1.6 מיליארד ש"ח, המיועד להשקעות ולפיתוח, מראה בבירור על תיעדוף השקעות בצפון ובמרכז העיר על פני הדרום ויפו. כך למשל זוכה רחוב פרוג, רחוב קטן בלב העיר, בתקציב שיפוץ בסך 12.5 מיליון ש"ח. בה בעת, כל (!) הרחובות בשכונת התקווה ייהנו מתקציב של 5 מיליון ש"ח ואזור התחנה המרכזית – מתקציב של 600 אלף ש"ח. גם תקציב שיפוץ מוסדות החינוך בעיר חושף תיעדוף מובהק לצפון על פני הדרום. כך למשל, בקרב ארבעה בתי ספר שיקבלו תקציב שיפוץ של 12 מיליון ש"ח, רק אחד נמצא בדרום העיר. זאת בזמן שבתי הספר בדרום העיר סובלים מצפיפות ומתנאים ירודים.

מיותר לציין כי נושאים כמו השקעה בדיור בר השגה, השקעות ברווחה ונושאים חברתיים נוספים כלל לא נכללים בתקציב הבלתי רגיל. אבל כלולה בו השקעה של 100 מיליון ש"ח בפרויקט הג'נטריפיקציה הענק להקמת מרכז תרבות ללהקת המחול בת שבע בלב שכונת נווה שאנן.

האופוזיציה העירונית

במהלך הדיון במועצת העירייה בתקציב 2025, הגישה סיעת "כולנו העיר", הסיעה היהודית-ערבית, 35 הסתייגויות. המהלך עורר את זעמו של הדיקטטור העירוני רון חולדאי, שבמשך 26 שנות כהונתו מנהל משטר איומים ופיטורים כלפי כל חבר קואליציה שלא מצביע בהתאם למשמעת הקואליציונית. ההסתייגויות כה עורר את זעמו, עד שבמהלך ההצבעה עליהן, קם חולדאי מכיסאו וצעק על חברת המועצה שולה קשת. זו ציינה את צביעותם של חברי הקואליציה המכנים את עצמם "שמאל ליברלי" ובו זמנית תומכים בגזירות תקציביות כה כואבות.

חבר מועצת העיר מטעם סיעת "כולנו העיר", עו"ד אמיר בדראן, מסר בעקבות אישור התקציב: "התנגדנו לתקציב בשל הקיצוצים הרוחביים הקשים הכלולים בו. סדרי העדיפויות בתקציב אינם נכונים מבחינתנו: שוב השכבות המוחלשות בעיר חוות קיצוץ הרבה יותר קשה מהשכבות החזקות. תל-אביב יפו צריכה להיות עיר הדואגת לכל תושביה, ואשר שמה דגש מיוחד בתושבים המגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך".

מטעם חבר המועצה איתמר אבנרי נמסר: "התקציב הוא עוד הוכחה לסדר העדיפויות המעוות של העירייה. הקואליציה הצביעה פה אחד בעד קיצוצים בשכונות הדרום, ביפו, ולאוכלוסיות מוחלשות. וזאת בצל העלאת הארנונה וביטול ההנחות לחד-הוריות ולאזרחים ותיקים. העירייה הכי עשירה בארץ צריכה בימים קשים לעמוד לצד התושבות והתושבים שלה ולא להוסיף עוד גזירות וקיצוצים כמו הממשלה. התקציב אמנם עבר, אבל אנחנו לא נוותר, ונמשיך להיאבק כדי שכולנו נקבל מהעירייה מה שמגיע לנו".

שולה קשת מסרה: "בזמן שהמשבר הכלכלי והחברתי בעיר מחריף ודוחק מהעיר אפילו את מעמד הביניים, העירייה בראשות חולדאי ממשיכה להפקיר את שכונות הדרום ויפו, מסרבת לקדם דיור בהישג יד ודיור ציבורי, ומעדיפה לקצץ השקעות משמעותיות בתשתיות, בקהילות מוחלשות ובחינוך. דווקא עכשיו, בתקופה קשה כל כך, על העירייה לעשות את מירב המאמצים כדי להשקיע באוכלוסיות המוחלשות והמודרות, שהן הנפגעות הראשונות מהמשבר הכלכלי".