עיר עמים: בעקבות חקיקת חוקי אונר"א המתנחלים חומדים את נכסיה בירושלים המזרחית  

בתחילת החודש נכנסו לתוקף החוקים החדשים למניעת פעילות אונר"א. הראשון אוסר על פעילות סוכנות הפליטים בשטח מדינת ישראל ומטרתו להפסיק את פעילות הארגון בירושלים המזרחית. השני אוסר על רשויות ובעלי תפקידים בישראל לקיים כל קשר עם הסוכנות או נציגים מטעמה בנוגע לפעילות אונר"א ברצועת עזה ובגדה המערבית, מה שצפוי לשבש את פעולת הארגון גם בשטחים הכבושים.

אך על-פי עמותת עיר עמים, רק מיעוט קטן מקרב תושבי ירושלים המזרחית הם בעלי מעמד פליט. אונר"א מפעילה כיום בירושלים מספר מרפאות וכן שישה בתי ספר שבהם לומדים כ-אלף תלמידים פלסטינים. אונר"א גם נותנת שירותים רבים במחנה הפליטים שועפט שבו מתגוררים כ-25 אלף תושבים מזרח. בעוד את הצעת החוק הראשונה הובילו חברי כנסת מהקואליציה הימנית (רובם מהליכוד). יוזמי הצעת החוק השנייה נמנים בעיקר על האופוזיציה, ובכללם חמישה חברי מפלגת יש עתיד של יאיר לפיד.

הצעות החוק הוגשו לאחר שישראל הציגה מידע לפיו 12 מעובדי אונר״א השתתפו בטבח ה-7 באוקטובר, וטענה שבמתקפה נעשה שימוש בכלי רכב ובמתקנים של אונר"א. אבל לא מדובר ברעיון חדש – הניסיונות לאסור על פעילות הסוכנות לפליטים פלסטינים בירושלים המזרחית ואף לסגור את הארגון היו הרבה קודם ל-7 באוקטובר. ארגוני ימין מנהלים קמפיין ארוך שנים שאף זוכה להדהוד בידי פוליטיקאים לסגירת הארגון בטענה שהוא מחזק את "מעמד הפליטות" הפלסטיני ופוגע בריבונות הישראלית בירושלים המזרחית שתחת כיבוש.

כתוצאה מהקמפיין הזה, כבר במהלך הכהונה הראשונה של דונלד טראמפ כנשיא ארצות הברית הוא הורה על ביטול המימון האמריקאי לסוכנות. אך לדברי עיר עמים "זה לא רק עניין פוליטי – אלא סיפור של השתלטות על נכסים. אונר"א פועלת במזרח ירושלים בכמה אתרים שישראל חושקת בהם. למשל בית ספר בסילוואן ומרפאה בעיר העתיקה – שהמיקום שלהם הופך אותם יעד להשתלטות של ארגוני ימין הפועלים לייהוד אגן העיר העתיקה".

אנשי ימין שמו עינם גם על המתחם הגדול ליד גבעת התחמושת שבו ממוקמים משרדי מטה אונר"א, ועל מתחם נוסף מעבר לחומת ההפרדה בכפר עקב שבו מפעילה אונר"א מוסד הכשרה מקצועית. הלחצים שהם הפעילו לסלק את אונר"א מהמתחמים הללו קיבלו בשנה האחרונה גיבוי מרשות מקרקעי ישראל אשר שלחה לאונר"א דרישה לפנות את המתחם בכפר עקב ופרסמה הודעה על כוונה לאשר תב"ע למגורים בשטח של המתקן ליד גבעת התחמושת.

"ומי בדיוק יכנסו לנעליים של אונר״א? במשך שנים עיריית ירושלים ומדינת ישראל לא מצליחות לספק את המחסור העצום בכיתות לימוד בירושלים המזרחית, והנה במקום להתקדם סוגרים בתי ספר. כמו כן, תושבי מזרח ירושלים סובלים מאפליה בשירותים חברתיים כבר עשרות שנים. מחנה הפליטים שועפט סובל מהזנחה עצומה ותלוי בפעילות של אונר״א לתפקודו. והנה פתאום המדינה מצפה שנאמין כשהיא טוענת שהיא תדאג לכל העניינים. הרשו לנו להיות קצת סקפטיים", הוסיפו בעמותה.

 

עוד בנושא:

האו"ם קרא לישראל לבטל את החלטתה להפסיק את פעילות אונר"א; בג"ץ דחה בקשה לצו ביניים נגד הסגירה