עיריית טמרה דורשת הקמת מרכז חינוך טכנולוגי לטיפול במאות תלמידים שנשרו

ארגון עדאלה פנה בשבוע שעבר לפרקליטות המדינה בשם עיריית טמרה בדרישהלפעול להקמת מרכז חינוך טכנולוגי לתלמידים בעיר טמרה.מטרתו של מרכז חינוך טכנולוגי (מח"ט) הינה מתן מענה לתלמידים בוגרי כיתות ח' עד י"ב אשר לא הסתגלו במערכת הבית ספרית הרגילה ונמצאים על סף נשירה או אלה שכברנשרו מהמערכת. עבור תלמידים אלו, מספק המח"ט מענה לצרכים מגוונים מבחינה טיפולית, חינוכית והכשרה מקצועית המאפשרת השתלבותם התקינה בחברה לאחר סיום תיכון, כאשראוכלוסיית היעד של המח"ט הינם אותם תלמידים עם הישגים לימודיים נמוכים אך עםאוריינטציה מקצועית.
בטמרה כ- 9,258 תלמידים הרשומים בבתי הספר בחטיבות השונות, מתוכם, כ-300 תלמידים הזקוקים למח"ט בעיר. מקרבם, 114 תלמידים נשרו ממערכת החינוך הרגילהואינם מטופלים במסגרת כלשהי; 100 תלמידים לומדים בחטיבות הביניים ובתיכונייםועומדים בסכנת נשירה ממערכת החינוך; 157 תלמידים לומדים במסגרות טכנולוגיים מחוץליישוב (כגון, בשפרעם, בירכא, בחיפה ובמכר) ונאלצים לנסוע מרחקים בכדי להגיעלמוסדות בהם הם משולבים, דבר המקשה על נוכחותם הסדירה במוסדות החוץ בהם הם רשומים; וכ- 36 נערים המשולבים בהוסטלים לנערים בסיכון בעיר וזקוקים להשתלב במערכתנורמטיבית כגון המח"ט.
בשנת 1998 המליץ הממונה אז על המינהל הפדגוגי בחינוך העל יסודי במשרד החינוך, עלפתיחת מח"ט בטמרה. אך, למרות זאת המח"ט לא נפתח. עיריית טמרה פנתה רבות אל משרדהחינוך בדרישה להקמת המח"ט אך ללא הועיל. במקום זאת, טען מנהל אגף שח"ר במשרדהחינוך, כי אין צורך בהקמת המח"ט הואיל ובעיר קיימים מסגרות אחרות, וגם אם היהצורך, לאור קיצוצים בתקציב משרד החינוך, לא ניתן יהיה לפתוח את המח"ט.
עו"ד סאוסן זהר מעדאלה טענה בפנייה, כי אי פתיחת המח"ט בעיר טמרה תגרום לנזקיםכבדי משקל לתלמידים הנושרים ו/או המונשרים ממערכת החינוך הרגילה. המח"ט הינו המסגרתהיחידה הנותנת מענה הולם לנערים ולנערות הנ"ל המכין אותם לקבלת זכאות לתעודותבגרות, מכשיר אותם במקצוע ההולם את כישוריהם והמקל עליהם להשתלב בחברה לאחר סיוםגיל תיכון. אי פתיחתו של המח"ט בעיר טמרה תגרום לפגיעה בזכותם לחינוך של התלמידיםהנ"ל מקום בו מוטלת חובה על משרד החינוך לספק חינוך חינם והולם לכלל התלמידים וזאתעפ"י חוק לימוד חובה, התש"ט – 1949 וחוק חינוך ממלכתי, התשי"ג – 1953.
יצויין, כי חוק לימוד חובה, תש"ט – 1949 תוקן לאחרונה באופן שהרחיב את תחולתהחוק גם על נערים עד לגיל 18 (במקום 15). בעקבות התיקון מגבש משרד החינוך בימים אלהתוכנית ליישום התיקון לחוק, הכוללת הקמת מרכזי חינוך טכנולוגים. "על כן", טענה עו"דזהר, "הדרישה להקמת מרכז חינוך טכנולוגי לטיפול בנערים הנושרים ממערכת החינוךוהפחתת אחוז הנשירה בקרב התלמידים בטמרה, באה במקשה אחת עם תוכנית משרד החינוךליישום תיקון מס' 29 לחוק לימוד חובה".