עובדי ענק הרכב הגרמני פולקסווגן פתחו אתמול (שני) בשביתת אזהרה נגד סגירת שלושה ממפעלי החברה בגרמניה. לראשונה מאז נוסדה החברה לפני 87 שנים ייסגרו מפעלים שבבעלתה. סגירת המפעלים שתוביל לרבבות פיטורים, עלתה בחודש אוקטובר במועצת המנהלים בגלל שהחברה לא עמדה בקיצוץ בהוצאות כפי שתוכנן. יצוין שהתאגיד הוא רווחי, אך ההנהלה רוצה "לשמור על רווחיות שנתית של שתי ספרות".
איגוד העובדים אי-גה מטאל מתנגד לתוכנית ההנהלה לסגירת המפעלים. נשיאת האיגוד המייצג כשלושה מיליון עובדי תעשיית המתכת, קריסטינה בנר, מסרה "ישנם פתרונות נוספים לפני סגירות ופיטורים". בין היתר, האיגוד מציע שבוע עבודה של 4 ימים ללא פגיעה בשכר וללא פיטורים. אך בנר הבהירה שהיא מגבה כל החלטת הוועדים בחברה להכריז על השביתה.
החברה מעסיקה כ-300 אלף עובדים בגרמניה, המייצגים כמעט חצי מכלל העובדים ברחבי העולם. ההנהלה מעוניינת, בין היתר, לדון מחדש על ההסכם הקיבוצי שתחולתו תפוג ב-2029. יצוין שבכל ההסכמים שנחתמו בתאגיד מאז 1994 פולקסווגן הבטיחה לעובדיה "ביטחון תעסוקתי", לפיו פיטורין מהעבודה יגיעו רק כתוצאה מיציאה לפנסיה מוקדמת על פי בקשת העובד או הסכם עם הוועדים על קיצוצים.
אך יו"ר מועצת העובדים של פולקסווגן, דניאלה קבלו, הבהירה שאין בכוונת הוועדים לפתוח את ההסכמים ושהם אף מוכנים לנקוט בצעדים ארגוניים ועד שביתה ללא הפסקת זמן כדי לסכל את סגירת המפעלים. "ועדי העובדים מתנגדים לכל הצעות ההנהלה ולא נרשה שיחסלו אותנו, ניאבק בכל הכוח". שלושה סבבים של מו"מ התנהלו בין הנהלת פולקסווגן, האיגוד ומועצת העובדים ללא הצלחה. שיחות נוספות אמורות להתקיים בהמשך החודש. דובר פולקסווגן אמר כי "החברה מכבדת את זכותם של העובדים להשתתף בשביתת אזהרה". הוא הוסיף כי בכוונת החברה להוביל דיאלוג פורה כדי למצוא "פתרון בר קיימא עם תמיכה הדדית". השביתות הגדולות האחרונות בפולקסווגן התרחשו ב-2018, בהשתתפות של כ-50 אלף עובדים.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/132009