עדאלה מתנגד לפירוק בית ספר תיכון הערבי רמלה – לוד

 

ארגון עדאלה פנה השבוע אל משרד החינוך בשם ועדת המעקב לבעיות החינוך בלוד, בעקבות ההחלטה על פירוק בית הספר התיכון המשותף לשתי הערים והמשרת את התלמידים הערבים תושבי רמלה ולוד. בית הספר מצוי באזור שיפוט העיר רמלה והמשרד מעניין שבית הספר ישרת את התלמידים הערבים ברמלה בלבד.
 
יצויין שאשתקד למדו בבית הספר כ- 1,100 תלמידים משתי הערים כאשר כ- 600 מהם מהעיר לוד והיתר מהעיר רמלה. בשנת הלימודים הנוכחית עמד מספר התלמידים על כ- 1,300 כאשר מרביתם אף הם מהעיר לוד. התוצאה של פירוק בית הספר הינה, כי לאותם תלמידים ערבים תושבי לוד, לא תהא מסגרת חינוך תיכון, שכן, בית הספר הינו היחידי המשרת את התלמידים הערבים בגיל תיכון משתי הערים.
 
מעמדם החברתי של בני הנוער בלוד הינו חמור ממילא כאשר אחוז הזכאים לבגרות מקרבם עומד על 34% בלבד לעומת אחוז הזכאות הארצי העומד על 57.6%. יתר על כן, ובהתאם לנתוני המעוצה לשלום הילד, גם אחוזי הנשירה בקרב התלמידים בעיר לוד הינו גבוהה ועומד על 19.3% לעומת האחוז הארצי העומד על 4.6%. יצוין, כי לפי הערכות מרשיי אחוז הנשירה בקרב התלמידים הערבים בלוד הינו גבוה מהנתון הרשמי והוא עומד על 35%. יתר על כן גם אחוזם של הנערים והנערות בסיכון בין אם הם מוכרים ורשומים בלשכת הרווחה בעיר ובין אם לאו, הינו גבוה יחסית. בנסיבות אלו, הותרת הנוער הערבי בלוד ללא בית ספר תיכון יש בו כדי להגביר את אחוזי הנשירה בקרבם, יקטין עוד יותר את אחוז הזכאים לבגרות ויגדיל את אחוז הנערים והנערות בסיכון ויתרום להידרדרותם החברתית. זוהי פגיעה הגורמת לנזק בלתי הפיך לתלמידים אלו, למשפחותיהם ולתושבי העיר כולה.
 
לדעת עדאלה "בהחלטת משרד החינוך יש הפרה בוטה וחמורה לחובה המוטלת עליכם לספק חינוך חובה וחינם וזאת מכח החובה המוטלת עליכם מכח חוק לימוד חובה, התש"ט – 1949 וחוק חינוך ממלכתי, התשי"ג – 1953. כמו כן פירוק בית הספר והותרת התלמידים בלוד ללא מסגרת תיכון כלשהי, תגרום לפגיעה חמורה בזכותם של התלמידים לקבלת חינוך הן מכח החוקים לעיל והן מכח זכותם לפי חוק זכויות התלמיד, התשס"א – 2000. זכות זו הוכרה גם ע"י בית המשפט העליון אשר התייחס למעמדה וחשיבות מימושה של הזכות לחינוך הן בפיתוח אישיותו של התלמיד והן בגיבושה של חברה דמוקרטית (ראו: בג"ץ 1554/95 עמותת 'שוחרי גיל"ת' נגד שר החינוך, התרבות והספורט, פ"ד נ(3) 2, 24-25 (1996)). וראו גם פסק דינו של בית המשפט העליון שניתן לאחרונה בעניין בג"ץ 6914/06 ארגון הורים ארצי נגד מדינת ישראל – משרד החינוך, התרבות והספורט (פסק דין מיום 14.8.07, טרם פורסם) בו חזר בית המשפט וקבע כי מוטלת חובה על רשויות השלטון לדאוג למתן חינוך חינם לכלל התלמידים".