סרטו האחרון של הבמאי האמריקאי אוליבר סטון "סנודן" יוקרן בהקרנת בכורה בפסטיבל חיפה שיתקיים בחול המועד סוכות, בין ה-15 ל-24 באוקטובר באולמות רבים בעיר הצפונית. סרטו העלילתי של הבמאי המתקדם סטון, שהוא גם תסריטאי (החל ב"אקספרס של חצות" ב-1978), מספר את קורותיו של אדוארד סנודן, עובד הסוכנות האמריקאית לביטחון לאומי (NSA) לשעבר, שהדליף מידע סודי על שיטות עבודתה, ושמאז חי בגלות ברוסיה.
בתפקיד הראשי בסרט מככב ג'וזף גורדון לויט ("לופר"), שמגלם את סנודן. סרטו של סטון יוצא לבתי הקולנוע כשנה וחצי לאחר שהסרט התיעודי על סיפורו של סנודן, "אזרח מספר 4" (שאף הוא הוקרן בישראל בסינמטקים ובערוץ 8) בבימויה של לורה פויטרס, זכה בפרס האוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר.
200 סרטים של במאים ותיקים וחדשים
פסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-32 יציג את סרטיהם החדשים של במאים נודעים בקולנוע העכשווי, רסטורציות דיגיטליות חדשות ומשוחזרות של גדולי הבמאים, סרטים תיעודיים חדשים וזוכי הפסטיבלים המובילים בעולם. בפסטיבל השנה תכנית מגוונת של כ-200 סרטים של מאסטרים לצד יוצרים ויוצרות חדשים המייצגים את הזרמים העדכניים בקולנוע הבינלאומי.
בשלוש התחרויות הבינלאומיות – "כרמל", "עוגן הזהב לקולנוע ים תיכוני", "בין יהדות לישראליות" – ייחשפו הסרטים הנבחרים וזוכי הפסטיבלים המובילים בעולם, וביניהם: "גן עדן" (Paradise), בימוי: אנדריי קונצ'לובסקי (רוסיה) – פרס אריה הכסף לבימוי ונציה 2016;"אמריקאית בפריז" (Personal Shopper), בימוי: אוליבייה אסיאס (צרפת), בכיכובה של קריסטן סטיוארט – פרס הבימוי, קאן 2016; "אמריקן האני" (American Honey), בימוי: אנדריאה ארנולד (בריטניה), בכיכובו של שיה לה בוף – פרס חבר השופטים, קאן 2016; "בגרות" (Graduation), בימוי: כריסטיאן מונג'יו (רומניה) – פרס הבימוי קאן 2016.
מונג'יו יזכה גם במחווה בה יוקרנו שני סרטיו הקודמים: "4 חודשים, 3 שבועות ויומיים" ו"מעבר לגבעות". "הרמוניום" (Harmonium), בימוי: קוג'י פוקאדה (יפן) – פרס חבר השופטים, קאן 2016; "הווידויים" (The Confessions), בימוי: רוברטו אנדו (איטליה) – פרס חבר השופטים, קרלובי וארי 2016; "העונג של הלן" (Original Bliss), בימוי: סוון טאדיקן (גרמניה), בכיכובם של מרטינה גדק ואולריך טוקור, פרס פיפרסקי, קרלובי וארי 2016; ו"זואולוגיה" (Zoology), בימוי: איוון טוורדובסקי (רוסיה), פרס מיוחד חבר השופטים, קרלובי וארי 2016.
מחווה לקולנוע הטורקי החדש…
הקולנוע הטורקי החדש הוא מהקולות המרתקים והחברתיים בעולם הקולנוע בשנים האחרונות. מחווה מיוחדת תוקדש השנה בפסטיבל לקולנוע זה וליוצריו. בתכנית יוקרנו שבעה סרטים – במסגרות שונות – חדשים ונבחרי כל הפסטיבלים החשובים של השנה. התכנית תלווה במשלחת של יוצרים, שיקיימו דיאלוג עם הקהל ושולחן עגול עם יוצרי הקולנוע הישראלי. יוקרן "עולם גדול גדול", של הבמאי ריאה ארדם, שזכה בפרס מיוחד של חבר השופטים בפסטיבל ונציה השנה. ארדם הוגדר על ידי העיתונות בארצו "אחד הקולות הייחודיים בקולנוע הטורקי". הסרט עוסק במהות האנושיות והיתמות.
יוקרנו גם "ספקות" של הבמאית יסים אוסטאוגלו (פסטיבל טורונטו 2016), העוסק במעמדן של נשים בטורקיה; "מטלית אבק", סרט הביכורים של הבמאי אהו אוזטורק (ברלין ואיסטנבול – פרסי הסרט הטוב, השחקנית והתסריט); "ראוף", סרט הביכורים של הבמאים באריס קאיה וסונר קאנר (ברלין, סופיה – פרס פיפרסקי, איסטנבול – פרס מיוחד של חבר השופטים); "הקור של קלאנדר", של מוסטפה קארה (פרס הבימוי טוקיו, פרסי הבימוי, השחקן, הצילום והעריכה, איסטנבול 2015); "זיכרונות של הרוח" של הבמאי אוזקאן אלפר, בצילומו המרשים של אנדריאס סינאנוס, צלמו של הבמאי היווני המנוח תיאו אנגלופולוס; ו"גחלת" של הבמאי הוותיק זאקי דמירקובוץ (התחרות הבינלאומית, איסטנבול 2016).
… ועוד ארבעה סרטים ישנים ומומלצים
כאמור, במסגרת הפסטיבל יוקרנו מספר סרטים של במאים נודעים, שברובם הלכו לעולמם. הסרטים בגרסאות משוחזרות ורובם זכו בהצלחה גדולה בעת הקרנתם לפני עשרות שנים. ראשון הסרטים המומלצים בקטגוריה זו, שיוקרנו בפסטיבל חיפה הוא "להתראות בונפרטה" של יוסף שאהין, חלוץ הריאליזם החברתי בקולנוע המצרי. זהו אחד הסרטים האחרונים של שאהין, קופרודוקציה צרפתית–מצרית, ובמרכזה: הפלישה של צבא צרפת, בהנהגת הקיסר בונפרטה ב-1798 וההתנגדות של המצרים לכובש הצרפתי שהרס ערים ברחבי המזרח התיכון. סרט שני הוא "הגן של פינצי קונטיני", יצירת המופת זוכת האוסקר של ויטוריו דה סיקה, גדול במאי הניאו–ריאליזם האיטלקי. עוד סרטים מומלצים: "הלילות של זייאנדה–רוד" של הבמאי האיראני הגולה מוחסן מחמלבאף, שפתח השנה את המסגרת הקלאסית בפסטיבל ונציה, ו"רכבות נשמרות היטב" – במלאות 50 שנה לסרטו הארוך הראשון, זוכה האוסקר, של הבמאי הצ'כי ירז'י מנזל.