הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי של הכנסת קיימה אתמול (רביעי) דיון סוער בנושא הפרדה בין יולדות יהודיות וערביות בבתי החולים. יו"ר הוועדה, ח"כ עאידה תומא-סלימאן, (חד"ש – הרשימה המשותפת) פתחה את הדיון ואמרה: "הדיון סביב התופעה חשף מציאות קשה, לא רק את ההפרדה בבתי החולים, אלא את כל הנושא של הפרדה על רקע לאום וגזע שמתקיימת גם במקומות נוספים. מערכת הבריאות יכולה וצריכה להיות אי של שפיות, במיוחד כשהיא מייצגת רגעים וקודים אנושיים". כמו כן יצאה ח"כ תומא סלימאן כנגד ההתבטאויות של ח"כ בצלאל סמוטריץ' ושל רעייתו בנושא, שלדבריה אמרה דברים גרועים עוד יותר מבעלה: "אם היו צריכים להסביר את תורת הגזע היה אפשר לתת לה להיות מורה".
הישיבה של הוועדה לקידום מעמד האשה שנערכה אתמול בכנסת ובמרכזה: הפרדת היולדות בבתי החולים (צילום: אל אתיחאד)
ח"כ אחמד טיבי (תע"ל – הרשימה המשותפת), שהוא רופא גינקולוג, התייחס גם הוא לדברים ואמר: "אני רוצה להודות לח"כ סמוטריץ' ששם ראי בפני הפרצוף המכוער של החברה הישראלית ואמר מה שרבים עושים או אומרים. הוא ואשתו כנראה לא קראו היסטוריה יהודית. אני ממליץ לו לחזור כמה עשרות שנים לאחור, שיידע מאיפה המילים האלה באו, כי בגרמנית זה נשמע יותר אותנטי".
יו"ר איגוד מנהלי בתי חולים ומנהל מרכז רפואי רבין, ד"ר ערן הלפרן, התייחס לטענות כלפי בתי החולים ואמר כי "ח"כ סמוטריץ' הכניס תועבה למערכת הכי נקייה במדינת ישראל. במיוחד עכשיו לאור המצב, יש לא מעט מצבים שבהם הרופא הערבי מטפל בחייל והרופא היהודי במחבל. אכן יש בקשות של מטופלים ואנחנו מתמודדים עם בעיות אתיות לא פשוטות יום יום, אבל מצבינו טוב, גם בהשוואה לארה"ב. אדם שחור בשיקגו לא יקבל טיפול שבדואי יקבל בסורוקה או בבלינסון".
לדברי מנהלת מחלקת נשים ויולדות בבית חולים הדסה הר הצופים, פרופ' דרורית צלניקר הוכנר: "אנחנו כאנשי רפואה נותנים טיפול שווה ליהודים וערבים. אנחנו משתדלים להתחשב בבקשות של יולדות ויש גם נשים ערביות שמבקשות לא להיות עם יהודיות. אנחנו מנסים להפריד גם בין חרדיות לחילוניות לדוגמא, כדי שלא יפריעו בשבת וידברו בטלפון. אף יולדת ערביה לא תשהה בפרוזדור בגלל שהמיטה היחידה שנותרה היא ליד יהודייה". כשנשאלה פרופ' צלניקר הוכנר האם תענה גם לבקשה לא לשהות ליד יולדת ממוצא אתיופי- אמרה- "בוודאי". בתגובה לדבריה אמר ח"כ יוסף ג'בארין (חד"ש – הרשימה המשותפת) כי "התאמה תרבותית וחברתית לא יכולה להגן על עמדות גזעניות. יש להבדיל בין התאמה עניינית כמו דת ושמירת שבת לבין עמדות גזעניות".
ד"ר לינא קאסם, הפעילה ברופאים לזכויות אדם סיפרה למשתתפי הישיבה: "אני התחלתי את דרכי כמתמחה בשערי צדק ובהדסה הר הצופים. יש שם הפרדת יולדות ברורה וככלל, האווירה הכללית בקרב צוות המיילדות הוא גזעני, במיוחד בשערי צדק. שם לא קוראים לאישה בשמה, אלא האתיופית, הערבייה או הרוסייה. אישה ממזרח ירושלים שמגיעה לשם מקבלת יחס מזלזל עם המון דעות קדומות, שמים אותה בסוף המסדרון ויש לזה גם השלכות רפואיות. כשמיילדת מביאה תינוק ערבי לתינוקייה אומרים לה- "מה, הבאת עוד מחבל?". אחות לשעבר בהדסה הר הצופים, תמר דורון, אף היא פעילה ברופאים לזכויות אדם סיפרה כי "כשמגיעה מיילדת חדשה לבית החולים נותנים לה שתי הנחיות: כשאת מעבירה יולדת ערבייה למחלקת יולדות תגידי שהיא דוברת ולחדרים המרווחים מכניסים רק יולדות יהודיות".
לסיכום הדיון הסוער הודתה יו"ר הוועדה לכל הנוכחים ואמרה "הדיון הזה מקבל חשיבות רבה דווקא בימים אלה, בהם האווירה במדינה הופכת ליותר ויותר גזענית. מנהיגות במערכת מסוימת מתבטאת בכך שלא תהיה מובלת על ידי שום גורם או הלך רוח. לכן אני רואה אחריות כבידה על כתפי משרד הבריאות וגם על מנהלי בתי החולים, שיובילו קו שקודם כל מכבד את החוק במדינה אשר אוסר על אפליה, יבהירו מה היא רוח המפקד בתוך המערכת ויוציאו הנחיות ברורות לפיהן במקרה של ניגוד בין השניים, בראש ובראשונה יש לכבד את החוק ולא את רצון הפציינט". לבסוף קבעה ח"כ תומא-סלימאן כי בעוד חודשיים ייערך דיון מעקב בנושא.