שבועיים לאחר שהכריזה ההסתדרות כי תפתח בסכסוך עבודה בענף הבניין, הודיעה אתמול (רביעי) על תחילת הסכסוך במגזר הקטן ביותר בענף הבנייה: המנופאים. זאת, על רקע הקשיים במשא ומתן להסדרת תנאי ההעסקה והבטיחות של כ-1,200 מנופאים ושבועיים לאחר התפטרות המונית של רבים מהם. מרגע ההכרזה על סכסוך העבודה תוכל ההסתדרות להכריז על שביתה תוך שבועיים.
"די לניצול העובדים" – הפגנת עובדי שלמה חברה לביטוח (צילום: ההסתדרות)
בשנה שעברה נהרגו 48 עובדי בניין ברחבי הארץ ועד עתה ההסתדרות לא נקטה בכל מחאה או צעד ארגוני בנושא. המגעים מתנהלים בחצי השנה האחרונה בין ההסתדרות להתאחדות בוני הארץ, מבלי שהושגה בהם פריצת דרך. לפני כשבועיים התפטרו 240 מנופאים וההסתדרות הודיעה על כוונתה להכריז סכסוך עבודה, אך רק אתמול ובאיחור רב הגיעה ההכרזה הרשמית.
ההסתדרות גם הודיעה אתמול על סכסוך עבודה בחברת שלמה ביטוח, בה מועסקים 150 עובדים. לטענת ההסתדרות הרקע לסכסוך הוא "צעדים כוחניים שנוקטת הנהלת החברה נגד עובדים המזוהים עם ההתארגנות, מתוך כוונה לרפות את ידי העובדים ולהביא לפגיעה בכוחם הארגוני", כך על פי הודעת הארגון. ההסתדרות טוענת כי ההנהלה נוקטת בסחבת במשא ומתן שמתנהל בחודשים האחרונים לחתימת הסכם קיבוצי ראשון בחברה, וכי היא "ממשיכה בסירובה לנהוג בשקיפות ביחס לכל הנתונים הרלוונטיים, הדרושים לנציגות העובדים לשם ניהול הוגן וראוי של המשא ומתן". עוד נמסר מההסתדרות כי בחברה קיימת מדיניות של פיטורים שרירותיים וכי חלה הרעה בתנאי העבודה והשכר בחברה באמצעות צעדים שונים, בהם העלאת תעריף ארוחות הצהריים, מחיקה של יתרות ימי מחלה צבורות ועוד. בנוסף, נטען כי החברה מנסה לאיים על מעמדם ותנאי עבודתם של חברי ועד העובדים, תוך "סירוב עקבי לאפשר לחברי הוועד אמצעי תקשורת עם עובדי החברה", וחייב אותה לשלם פיצוי בגובה חצי מיליון שקל.
במעבדות שבאוניברסיטאות הסתיים אתמול סכסוך העבודה, בתום חודש של עיצומים ושיבושי לימודים. אתמול חתמו ועד ראשי האוניברסיטאות, משרד האוצר והסתדרות הביוכימאים והמיקרוביולוגים על הסכם למתן תוספת השכר של עובדי המעבדות. על פי ההסכם יזכו העובדים לתוספת של 7.5% בשכרם, החל מהמשכורת הקרובה. בכך הגיעו לסיומם העיצומים שעליהם הכריזו עובדי מעבדות המחקר וההוראה בכל האוניברסיטאות.
במסגרת הסכם השכר במשק, שנחתם בחודש אפריל שעבר בין ההסתדרות לאוצר, נקבע כי עובדי המעבדות זכאים לתוספת מתקנת של 7.5% מעבר לתוספת השכר שניתנה למגזר הציבורי בכלל, לאור ההבנה באוצר ששכרם נשחק באופן חריג במשך 20 השנים האחרונות שבמהלכן לא נחתם עמם הסכם שכר כלשהו. אלא שבוועד ראשי האוניברסיטאות סירבו בתחילה להכיר בהסכם, ועל רקע זה הכריזה הסתדרות הביוכימאים והמיקרוביולוגים על סכסוך עבודה.