סכנת הימין הקיצוני בגרמניה: ראיון עם אחד מראשי מפלגת השמאל די לינקה

גרמניה חוותה רעידת אדמה פוליטית בתחילת החודש. לראשונה מאז הניצחון על הפשיזם ב-1945, זכתה מפלגת ימין קיצוני – אלטרנטיבה לגרמניה(AfD)  בשתי מערכות בחירות אזוריות: היא גרפה 35% מהקולות בסקסוניה ו-33.5% מהקולות בתורינגיה שבמזרח המדינה. הצלחה פוליטית זו, המסמנת מפנה משמעותי לעבר הימין הניאו-פשיסטי, זעזעה את הפוליטיקה הגרמנית ועוררה דאגה רבה.

אך בבחירות אלה בא לידי ביטוי גם כוח פוליטי חדש בשמאל: ברית שרה ואגנקנכט (BSW) שהגיעה למקום השלישי בשתי המדינות. ואגנקנכט היא מנהיגה לשעבר של מפלגת השמאל "די לינקה". בתורינגיה, השיגה מפלגת ואגנקנכט 18% מקולות הבוחרים ואילו "די לינקה" – 13%. בסקסוניה – 12% ו4.5% בהתאמה.

לקראת הבחירות בשני המחוזות, ערך העיתון הארגנטיני "פאחינה 12" ריאיון עם פראט קוצ'אק, חבר הפרלמנט המחוזי של ברלין ואחד מראשי די לינקה.

לשנות את השפה בה אנו פונים לציבור

קוצ'אק נולד במערב ברלין ב-1979 להורים כורדים שהיגרו מטורקיה לגרמניה והתיישבו בשכונה נויקלן, בה מתגוררים מהגרים רבים. הוא מוסיף להתגורר בשכונה בה כ-170 אלף תושבים ומייצג אותה בפרלמנט המקומי. קוצ'אק ידוע למדי בגלל מאבקו נגד גזענים וניאו-נאצים. ב-2018 הציתו פשיסטים את בית הוריו בנויקלן והוא נכלל ב"רשימת החיסולים" של קבוצה מחתרתית ניאו-נאצית שחבריה נשלחו למאסר ממושך.

"אנו זקוקים לריענון. יש לשנות את השפה בה אנו פונים לציבור. בקמפיין בבחירות הקרובות לבונדסטג אנו חייבים לחזק את המסרים הסוציאליסטיים של די לינקה ואת ההתייחסות לשאלות כגון הדיור הציבורי, ההדרות ברפואה הציבורית ומשבר האקלים. צריך לצאת ממגננה להתקפה", אמר קוצ'אק בריאיון.

בתשובה לשאלה: "האם קיימת סכנה שדי לינקה לא תעבור את אחוז החסימה, 5% מקולות הבוחרים, ולא תהיה מיוצגת בפרלמנט הפדרלי בבחירות שייערכו בשנה הבאה?", השיב: "אכן, קיימת סכנה כזו ואנו פועלים נמרצות כדי למנוע את מימושה. אחת הסיבות להחלשת המפלגה היא הפילוג שחוללה שרה ואגנקנכט יחד עם כמה חברי הסיעה בבונדסטג בשורות המפלגה בתחילת השנה. יחד עם זאת, עבור חלק ממצביעי די לינקה, המפלגה לא מספיק רדיקלית. אתן דוגמא: על פי הסקרים, 59% מתושבי ברלין מצדדים בהלאמת תאגידי הנדל"ן כדי להגדיל את היצע הדיור הציבורי. זאת, בהתאם למצע של המפלגה. אך בבחירות שנערכו סמוך לסקר, קיבלנו בברלין רק 12% מקולות הבוחרים".

קוצ'אק הוסיף: "אזרחים רבים תומכים באלטרנטיבה לגרמניה כי נמאס להם. עכשיו הם גם יכולים להצביע עבור מפלגת ואגנקנכט. במילים אחרות: די לינקה צריכה להפוך רלוונטית יותר עבור העובדים והמוחלשים. אנו עדים לכך שככל שגוברת המחאה החברתית והמעמדית, כך יורדת התמיכה בימין הקיצוני. לפיכך יש לקדם חזית עממית רחבה שתתמודד עם הימין הקיצוני ושתציב אופוזיציה ממשית לימין".

חזית רחבה נגד הפשיזם

"האם החזית זו תכלול את מפלגות השלטון, הסוציאל-דמוקרטים, הירוקים והליברלים וגם את ברית שרה ואגנקנכט?", נשאל קוצ'אק, שהשיב: "כל מי שמתנגד לפשיזם – ברוך הבא. אני לא מציע להקים מפלגה חדשה. קיימים חילוקי דעות עמוקים בקרב הכוחות המתנגדים לפשיזם, אף במפלגת ואגנקנכט ישנם חילוקי דעות קשים. לראשיה גישה חברתית פופוליסטית: בשאלות כלכליות הם ליברלים ובכל הנוגע להגירה הם ניצבים בימין. אבל השמאל העקבי לא יכול לשאת לבדו את המערכה נגד אלטרנטיבה לגרמניה".

לשאלה: "מדוע מתחזק הימין הקיצוני דווקא במזרח גרמניה?", השיב המרואיין: "הסיבה היא שלאחר נפילת החומה והסיפוח, גרמניה המזרחית איבדה את רוב הבסיס התעשייתי, שינוי שגרם להגירה, לאבטלה גדולה ולעוני רב. האזרחים מרגישים שננטשו והנוער חש שאין לו עתיד".

שאלה: "איך אתה מתמודד עם האיומים התמידיים על חייך? עם העובדה שהוריך ניצלו ברגע האחרון ממוות בעת הצתת ביתם?". קוצ'אק: "כמובן שאני פוחד, בייחוד מפגיעה בהוריי. הנאצים יודעים היטב שזו הנקודה החלשה אצלי וגם יודעים היכן הם מתגוררים. אבל ההורים שלי הם אנשים בעלי תודעה פוליטית. כאשר שאלתי אותם האם לא כדאי לעבור למקום אחר, הם השיבו שפעם כבר ברחו מטורקיה ואין בכוונתם לברוח שוב.

"לגבי האיומים כלפי, סירבתי לקבל אבטחה של המשטרה כי שוטרים רבים קשורים בימין הקיצוני ואיש מכוחות הביטחון אינו חוקר את מי שמאיים עלי ועל משפחתי. יחד עם זאת, אני מוסיף לפעול, גם ציבורית, יחד עם השותפים למאבק. למזלי, חברים רבים מקיפים אותי וכולנו יחד מקדמים את רעיונות השמאל העקבי", סיכם קוצ'אק את ריאיון.