סטודנטים המועסקים במגזר הציבורי דורשים תנאי העסקה ראויים

יום הסטודנט צוין אתמול (שלישי) בוועדות הכנסת השונות. במסגרתו התארגנות של סטודנטים עובדי משרדי הממשלה, קראה לחברי הכנסת |להרים את הכפפה ולהסדיר את תנאי העסקתם של הסטודנטים", שאינם נהנים מתנאים סוציאליים דומים לשאר עובדי המדינה.

2016-06-01_194256

נמסר כי בשירות המדינה מועסקים כ-3,200 סטודנטים ואלפי סטודנטים נוספים עובדים במגזר הציבורי וברשויות המקומיות. ההתארגנות של סטודנטים עובדי משרדי הממשלה והמגזר הציבורי, שהחלה בקבוצת פייסבוק לפני כשנה, חשפה מערכת של ניצול ואפליה מצד משרדי הממשלה כלפי הסטודנטים. משרות סטודנט אינן כוללות תנאי העסקה נאותים, קיימות הגבלות על ימי חופשה בעת הבחינות, תשלום חלקי על ימי חג ותשלום שעות נוספות.

בתוך כך, סטודנטים רבים מועסקים במשרות אדמיניסטרציה ומזכירות, בניגוד לרציונל המקורי שמחייב את המדינה להעסקת סטודנטים בתפקידים הקשורים לתחום לימודיהם כך שיתאפשר להם לקבל ניסיון תעסוקתי להמשך דרכם המקצועית. כיום סטודנטים רבים מועסקים במקום עובדי תקן, כ"ממלאי חורים" של המערכת הציבורית – דבר אשר פוגע במקצועיות שירות המדינה לאזרחים. כמו כן, קיימות לסטודנטים הגבלות לצאת לימי עיון וימי גיבוש, אי יכולת לצבור ותק ואפליה בקבלת שירותים שונים בתוך המשרד כגון חניה במקום העבודה, קבלת מתנות ותווי שי בחגים, יציאה לאירועי תרבות משרדיים כגון יום האישה, או יום העובד.

בקבוצת הפייסבוק פורסמו תלונות רבות מצד סטודנטים על זלזול מערכתי כללי, חוסר עניין של המערכת להשתלבותם וחוסר בגוף שייתן להם תשובות לגביי זכויות וכן מענה שוטף לשאלות בנציבות שירות המדינה ובהסתדרות עובדי המדינה. ההסכם הקיבוצי החדש שנחתם עלידי הסתדרות עובדי המדינה בישראל והאוצר בחודש אפריל האחרון, כלל אמנם את סוגיית הסטודנטים ותנאי העסקתם אך לא הביא להסדרת הבעיות העומק הרבות שעדיין ישנם בהעסקת הסטודנטים.

הבעיה המשמעותית ביותר נובעת מחוסר באופק תעסוקתי – הסטודנטים אינם רשאים לגשת למכרזים פנימיים או ביןמשרדיים של נציבות שירות המדינה, וכן תקופת העסקתם אינה נחשבת לניסיון תעסוקתי כלל, מה שמביא כמובן לתחלופה גבוהה של סטודנטים משך ההעסקה הממוצע של סטודנט בשירות המדינה הינו 9 חודשים בלבד. בנייר העמדה שהוגש לאחרונה עלידי קבוצת הסטודנטים לחברי הכנסת המשתתפים בוועדת הכנסת המיוחדת "בנושא הקשיים ברפורמה בשירות המדינה", נכתב כי "סטודנטים המועסקים בשירות המדינה הינם כוח אדם איכותי, משכיל, בעל ניסיון במערכת הציבורית ובעל פוטנציאל שיש לממשו. להערכתנו, העלאת מעמד הסטודנטים בשירות המדינה תועיל ותרענן את שורות השירות הציבורי בכוח עבודה איכותי, משכיל ובעל מוטיבציה".

לדברי עידן מגידיש, מראשי התארגנות הסטודנטים בשירות המדינה ואחד מנציגי הוועדה: "הסטודנטים מהווים כוח איכותי ומשמעותי בשירות המדינה. אנו מעלים על סדר היום את הדרישה לתנאי העסקה נאותים ובסיסיים ואנו מצפים מנציבות שירות המדינה לצעוד יחד איתנו ולא להציב תנאים בלתי אפשריים, כפי שהיא עושה כיום. אנו מצפים מהמדינה לשמר את הסטודנטים ככוח עזר משמעותי במערכת. חשוב לציין כי אנו נאבקים על הלחם ולא על החמאה ומקווים שהדיונים בנושא יביאו לשינוי ראוי".