בבית הגפן בחיפה יפתח בשבת הקרובה סטודיו לקרמיקה על שם חיה ואמיל תומא. באירוע יישאו דברים יו"ר הנהלת בית הגפן, פאחר ביאדסי, המנכ"ל אסף ורון, יו"ר חד"ש עיסאם מח'ול ומיכאל תומא, בנם של בני הזוג תומא. בית הגפן – מרכז התרבות הערבי-יהודי הוותיק שבשדרות הציונות 2, הוקם בשנת 1963 ופועל בתחומי התרבות, אמנות, חינוך ותיירות "תוך חיבור לקהילה והרחבה מתמדת של מעגלי שיתוף פעולה עם גופים ומוסדות הפועלים לקידום מטרות דומות בארץ ובעולם." מבית הגפן נמסר "הסטודיו הוקם לזכר שני דמויות בולטות שהטביעו את חותמן בעיר ומפעל חייהם המשותף מהווה השראה למציאות בה השלום בין שני העמים בארץ הינו אפשרי".
חיה תומא (2009-1931) הייתה אמנית קרמיקה ייחודית ופעילה קומוניסטית אשר חייתה ויצרה בוואדי ניסנאס ושעבודותיה מעטרות חזיתות ובתים רבים בעיר. האמנית נולדה בקישיניב, בירת מולדובה, ב-1931 בשם חיה קרברג. בשנות ה-50 הכירה בוואדי ניסנאס את ההיסטוריון ד"ר אמיל תומא (1985-1919), ממנהיגי המפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י). הקשר ביניהם – יהודייה וערבי, שימש השראה לסופר סמי מיכאל בספרו "חסות".
בשנים 1999–2008 יצרה תומא את קירות הקרמיקה עבור הפסטיבל השנתי "החג של החגים" בחיפה. "החיבור שלי לוואדי הוא שאני מגלה מפעם לפעם את האנשים שגרים פה. הוואדי זה מין פלנטה שנמצאת בתוך חיפה, פלנטה שיש לה היסטוריה משלה. אולי אנחנו נגלה את ההיסטוריה של הוואדי? הגיע הזמן!" – אמרה בראיון טלוויזיוני.
לזכרה של תומא הוקם "מסלול חיה תומא" שהוא חלק מהפסטיבל החג ובמשכן לתרבות ואמנויות נגלר הוצגה תערוכה בהשתתפות כ-50 אמנים ערבים והיהודים לזכרה. כמו כן, הוקם קיר קרמיקה המוקדש לזכרה מטעם סדנת הקרמיקה של נשי ואדי ניסנאס, בהדרכתם של נטליה דיאטלוב ועבד עאבדי, שאמר על פועלה "בכל יצירותיה של חיה בא לידי ביטוי העיסוק ביצירת דיאלוג חזותי עם קהל נטול ידע על הסכסוך היהודי-ערבי ועל מאבק האוכלוסייה הערבית למען שוויון, למען שלום והצדק החברתי".
עוד בנושא: https://zoha.org.il/128092/