סגלי ההוראה והמחקר באוניברסיטאות פותחים בצעדים ארגוניים; הורדות שכר למאות מורים

סגלי ההוראה והמחקר באוניברסיטאות הודיעו אמש כי לא ימסרו ציונים ל־80 אלף סטודנטים, במחאה על העיכוב במשא ומתן לחתימת הסכם שכר חדש. "ההחלטה שלא להעביר ציונים עד לחתימת הסכם חדש התקבלה לאחר שנתיים וחצי של מו"מ תקוע מול ועד ראשי האוניברסיטאות", נכתב בהודעת ארגוני סגל ההוראה האקדמית – המכונה "הסגל הזוטר".

יו"ר ארגון סגל ההוראה והמחקר באוניברסיטת תל אביב ויו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל, שחר פרנק, מסר: "המאבק שלנו איננו רק על תלוש השכר – הוא על מהות ההוראה האקדמית בישראל. אנחנו דורשים הכרה, תנאים, וביטחון תעסוקתי שיאפשרו לנו להקדיש את עצמנו לסטודנטים, למחקר ולהוראה".

מאז חודש ינואר 2023 מתנהל משא ומתן ארצי בין המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי לבין ועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) לקראת הסכם שכר קיבוצי חדש. לדברי המועצה המשא ומתן מתאפיין בגרירת רגליים מתמשכת של הנהלות האוניברסיטאות וזאת כאשר שכר חברי הסגל נשחק, ואף קוצץ לאחרונה בשיעור של 3.3% למימון המלחמה והכיבוש בעקבות ההסכם בין האוצר להסתדרות.

גם בסוגיות נוספות כגון ביטחון תעסוקתי, מבחן ההכנסה של עמיתי הוראה, רווחה המו"מ בין המעסיקים לאנשי הסגל הגיע למבוי סתום ללא כל נכונות מצד האוניברסיטאות לנסות ולמצוא פתרון לסוגיות שעל הפרק. עקב כך, המועצה המתאמת של ארגוני הסגל באוניברסיטאות (המייצגת אלפי עובדים באוניברסיטאות תל-אביב, חיפה, העברית, בן-גוריון, בר-אילן והטכניון) החלטה שלא יינתנו ציונים לקורסים בסמסטר ב' וקורסים שנתיים, וזאת עד לחתימה על הסכם.  "מדובר בצעד מדוד שמטרתו להבהיר לאוניברסיטאות שלא נוכל להמשיך ולשאת על גבנו את ההוראה תוך פגיעה מתמשכת בזכויותינו, שכרנו וביטחוננו התעסוקתי", הדגישו.

בתוך כך, מאות מורים התלוננו בימים האחרונים על הורדת שכר ממשכורת מאי שלהם, אף שמשרד החינוך הודיע שהיא תבוצע במשכרות יוני. הקיצוץ בשכר נעשה בעקבות צעדים המחאה שנקטו רבבות מורים בתחילת חודש מאי בעקבות הקיצוץ בשכר של 3.3%.  במשרד החינוך הגיבו שמדובר "באחוז רגיל של טעויות שקורה מדי חודש בשל העובדה שמדובר ב-150 אלף משכורות מורים". יצוין שאתמול (שלישי) שיגרה מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דוד, מכתב למשרד החינוך היא טוענת כי "לא ניתן לנכות שכר על ביסס הנחיות כלליות", כפי שהורה המשרד. "אני שבה ומדגישה שיש לבדוק כל מקרה לגופו".

מתנועת "חינוך תחילה" שקמה בעקבות "שביתת ימי המחלה" נמסר: "מאות מורים גילו לתדהמתם כי בניגוד להבטחות שנמסרו על ידי מנכ"ל משרד החינוך, בוצעו בפועל קיזוזים בשכרם. לצד זאת, אנו עדים לדפוס מטריד נוסף: רישום אקראי ולא מוסבר של היעדרויות, גם בקרב מורים ומורות ששירתו בצו 8, השתתפו בטיולים שנתיים או ביצעו את עבודתם כסדרה. במקרים מסוימים אף הופיעו ימי היעדרות חריגים בימי שבת – ללא כל תיעוד או הצדקה".

בתנועה אומרים כי "מדובר במהלך כאוטי, רשלני, וככל הנראה בלתי חוקי – שמערער את תחושת הביטחון התעסוקתי של עובדי ההוראה, ופוגע דווקא באלו שפעלו במסירות ולמען תלמידיהם – גם תחת תנאים קשים. אנו דורשים ממשרד החינוך ומארגוני המורים להבהיר מיידית את פשר הקיזוזים והרישומים, ולפעול לתיקון מידי של תלושי השכר".  לדברי התנועה, "זו אינה טעות טכנית – זו קריסה מוסרית ומנהלתית של מדינה כלפי האנשים שמחזיקים את החינוך שלה ביום-יום". התנועה העבירה תלושים שבהם נרשמו הפחתות של 3,000 ואף 4,000 שקל ללא הצדקה.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/136256/