הוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט מטעם בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג היא מהלך חסר תקדים בתולדות ישראל: אם ייכנסו לשטחן, מחויבות מעתה 124 המדינות החברות בבית הדין לעצור את נתניהו וגלנט בגין פשעים נגד האנושות ולהסגירם להאג.
בית הדין קבע כי נתניהו וגלנט אחראים לפשעים הבאים: הרעבה כשיטת לחימה, רצח, רדיפה והכוונת התקיפות לאוכלוסייה אזרחית בכוונה תחילה. לפי החלטת בית הדין, יש יסוד סביר להניח שהשניים שללו בכוונה ובמודע ציוד הכרחי להישרדות מהאוכלוסייה האזרחית ברצועה, לרבות מזון, מים, תרופות, ציוד רפואי, דלק וחשמל. בית הדין נימק את הנחה זו בכך שלנתניהו ולגלנט היה תפקיד במניעת סיוע הומניטרי, תוך הפרה של המשפט הבינלאומי. התנהלותם, נכתב בהחלטת בית הדין, הובילה לשיבוש היכולת של ארגונים הומניטריים לספק סיוע חיוני לאזרחי עזה.
בית הדין קבע כמו-כן כי לא זיהה צורך צבאי ברור או הצדקה להגבלות שהטילה ישראל על סיוע הומניטרי לתושבי הרצועה. מכאן, נכתב, יש יסוד סביר להניח שהמחסור בציוד יצר תנאים שנועדו להשמיד חלק מהאוכלוסייה האזרחית בעזה.
החלטת בית הדין עשויה אף להוביל להחלטות בדבר הטלת עיצומים על ישראל, בהם אמברגו נשק וסנקציות כלכליות. ג'וזף בורל, שר החוץ של האיחוד האירופי, מסר שצווי המעצר הבינלאומיים שהוצאו נגד נתניהו וגלנט אינם פוליטיים, וכי יש לכבד את החלטת בית הדין בהאג. בכירים בממשלות רבות התבטאו באופן דומה מאז הוצאת הצווים.
ובארץ? כל המפלגות הציונות – מעוצמה יהודית ועד הדמוקרטים – גינו את הצווים נגד נתניהו וגלנט. יאיר גולן, מנהיג "השמאל הציוני", נחלץ אף הוא להגן על נתניהו וכתב: "ההחלטה להוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט היא לא רק מבישה, אלא גם סכנה אמיתית לכל חייל וקצין בצה"ל". לשכת נתניהו הגדילה לעשות ומסרה: "ההחלטה האנטישמית של בית הדין הפלילי הבינלאומי שקולה למשפט דרייפוס המודרני – והיא גם תסתיים כמוהו. ישראל דוחה את הפעולות והאישומים האבסורדיים והשקריים נגדה מצד בית הדין הפלילי הבינלאומי, שהוא גוף פוליטי מוטה ומפלה".
חד"ש לעומתן מסרה: "בית הדין בהאג החליט לפי הוכחות ברורות – מלחמת עזה היא מלחמה הרצופה בפשעי מלחמה חמורים ובפשעים נגד האנושות. נתניהו וגלנט אחראים להחרבה טוטאלית של עזה ולרצח המוני של תושביה. הם צריכים לשלם על כך מחיר. מלחמת הנצח לא רק מחריבה את עזה ולבנון, שוללת מהעם הפלסטיני את הזכות להגדרה עצמית והורסת את החברה בישראל, אלא גם תהפוך את ישראל למדינה דחויה וקרימינלית". "למען עתיד שני העמים, צריך לעצור את המלחמה מיד, להפיל את הממשלה, לשנות כיוון, ולחתור לסיום הכיבוש ולהסדר מדיני", הדגישה חד"ש.
יום הסולידריות עם העם הפלסטיני
ביום שישי הקרוב (29.11) יצוין ברחבי העולם יום הסולידריות הבינלאומי עם העם הפלסטיני. בתאריך זה מתקיימות מדי שנה במדינות רבות הפגנות המונים בתמיכה בזכותם של הפלסטינים לחיות במדינתם העצמאית בגדה המערבית, ברצועת עזה ובירושלים המזרחית. השנה יצוין התאריך גם בישראל, ביוזמת הקואליציה היהודית-ערבית שותפות השלום. עצרות מחאה נגד המלחמה ולמען שלום ישראלי-פלסטיני יתקיימו בעשרות מוקדים ברחבי הארץ, כולל בבאר שבע, ירושלים, ת"א-יפו, חיפה, נצרת, שפרעם, רמלה, רעננה, טירה, אום אלפחם, טבעון, סכנין, עכו וברבים מהיישובים הערביים.
מטעם שותפות השלום נמסר: "ביום שישי, 29 בנובמבר, נצא ליום של מחאה ברחבי הארץ נגד המלחמה ולמען השלום. אחרי יותר משנה של מלחמה עקובה מדם, של הרעבה והרג המוני חסרי מטרה או תוחלת, נצא כולנו – יהודים וערבים ברחבי הארץ – כדי להשמיע קול ברור נגד המלחמה, וכדי להיאבק למען שלום וצדק לשני העמים. בעשרות מוקדים ברחבי הארץ, בצמתים ועל הגשרים, נתלה שלטים ונקיים עצרות מחאה נגד המלחמה. הצטרפו אלינו!".