נשים חולות סרטן הפגינו בעזה בגלל שישראל מונעת מעבר לבתי החולים

עשרות נשים חולות סרטן הפגינו ושבתו רעב ביום חמישי שעבר מול משרדי הוועדה האזרחית בעזה, במחאה על מדיניות המניעות הביטחוניות הישראלית, שאינה מאפשרת להן לצאת מעזה לטיפול מציל חיים.

2016-12-30_202417

הארגון "תכנית הסיוע והתקווה למען חולות סרטן" יזם את עצרת המחאה, בה נשאו המשתתפות כרזות שדרשו להתיר להן לצאת לטיפול בגדה או בישראל. העצרת באה בעקבות ירידה חדה באחוז האישורים לבקשות יציאה לצורך טיפול רפואי. שיעור מקבלי האישורים מתוך כלל המבקשים צנח באוקטובר ל-44 אחוז בלבד, לעומת 77.5 אחוז ב-2015, כפי שמסר ארגון גישה בדף מידע שפרסם לאחרונה בנושא מניעות ביטחוניות. ארגון רופאים לזכויות אדם פרסם בספטמבר דו"ח שעסק במכשולים העומדים בפני מטופלים פלסטינים שנזקקים לטיפול מחוץ לטריטוריה.

סיהאם אל תתרי, חולת סרטן, סיפרה לתחקירן גישה שעברה שני טיפולים בבית החולים אלמקסאד במזרח ירושלים, והייתה אמורה להמשיך בטיפולים נוספים מדי שלושה שבועות. בפעם השלישית בה ביקשה לצאת לטיפול, הופתעה לגלות שהיא "מנועה ביטחונית". לא ניתן לה כל הסבר באשר לסיבת המניעה.

מנהלת ארגון הסיוע והתקווה, אימאן שנן, שבעצמה נאבקה בסרטן והחלימה, דרשה בעצרת מהרשויות הפלסטיניות ובמיוחד מהוועדה האזרחית לפעול למען מקבלות המניעות. היא אמרה שמבחינתה, האחריות מוטלת גם על שר הבריאות הפלסטיני, שצריך לספק לנשים בעזה את התרופות והטיפולים הנחוצים. שנן הפנתה ביקורת גם כלפי הוועדה האזרחית, שלדבריה אינה מפנה לרשויות בישראל ביקורת מספיקה על המדיניות. היא דרשה מהשר, חוסיין אלשיח' להתערב אישית כדי למצוא פתרון.

על פי גישה "המניעות לנוע מסיבות 'ביטחוניות' ניחתות באופן שנראה שרירותי וגורף על מגזרים שונים, שעומדים בקריטריונים הצרים שקבעה ישראל, וזאת בלא קשר סביר לצורך ביטחוני. חולים הזקוקים לטיפולים שאין בנמצא ברצועה, כמו גם אנשי עסקים וסוחרים, ומקרים הומניטריים שונים, נתקלים במדיניות שפוגעת בזכויות יסוד, באיכות החיים, בכלכלה ובחיי המשפחה של אלפים, ועל פי ניתוח מערכת הביטחון בישראל, גם מסכנת את יציבות האזור כולו".