נשיא הפיליפינים מציע למורדים הקומוניסטים שיחות שלום ו-4 שרים בממשלתו

נשיא הפיליפינים הנבחר, רודריגו דוטרטה, אמר השבוע כי יציע למנות ארבעה שרים מקרב המורדים הקומוניסטים, יפעל לשנות את החוקה כך שתקנה כוח רב יותר לשלטונות המחוזיים ויחדש את עונש המוות במדינה. זוהי אחת מהצהרותיו הראשונות מאז הבחירות שנערכו בשבוע שעבר.

2016-05-18_224538

נשיא הפיליפינים החדש, רודריגו דוטרטה (יושב באמצע – לובש חולצה צהובה), בביקור באחד ממחנות המורדים הקומוניסטים בתחילת מאי (צילום: ליבריישן)

ניצחונו של דוטרטה הגיע בעיקר בעקבות התסכול והזעם הציבורי הגדול מהממסד הפוליטי הפיליפיני. במהלך קמפיין הבחירות הבטיח דוטרטה לאזרחי הפיליפינים פתרונות נוקשים ומהירים לטיפול בפשיעה ובעוני, והציג את עצמו כאדם חזק שמסוגל לפתור את בעיותיה העמוקות של החברה הפיליפינית.

במסיבת עיתונאים שקיים בעיר דבאו, בה הוא משמש ראש עיר, הבהיר דוטרטה שהוא מוכן להעניק לנציגי המפלגה הקומוניסטית של הפיליפינים את משרדי הרפורמה האגררית, הסביבה ומשאבי הטבע, העבודה ופיתוח ורווחה. לגבי הזרועה המזויינת של המפלגה, צבא העם החדש, אמר הנשיא הנבחר "אני מוכן להושיט את ידי לגרילה ומנהיגה (חוסה מריה) סיסון כדי לשוחח ולהגיע להבנות". מייסד המפלגה הקומוניסטית, המגדירה את עצמה כמרקסיסטית, לניניסטית ומאואיסטית; סיסון יושב מזה שנים רבות בגלות בהולנד – לאחר מאסר ממושך בארצו.  דוטרטה וסיסון מכירים היטב. האחרון היה מרצה באוניברסיטה של הנשיא הנבחר ושניהם שוחחו באמצעות האינטרנט כמה ימים לפני הבחירות. דוטרטה גם ביקר בכמה ממחנות המורדים, שעל פי הערכה מונים ב-10 ל-15 אלף לוחמים ברחבי המדינה.

בפיליפינים פועלות במחתרת שתי מפלגות קומוניסטית, אחת נוסדה על ידי סיסון וחבריו ב-1968 והשנייה,  ותיקה וקטנה יותר, נוסדה ב-1930. שתי המפלגות הקומוניסטיות אסורות על פי חוק. צבא העם החדש מוגדר על ידי השלטונות במנילה ועל ידי הממשל האמריקאי כ"ארגון טרור".