נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ נאם בעיר פניקס בשבוע שעבר (22.12) בפני כ-20 אלף מתומכיו, ואיים כי וושינגטון תחזיר לידיה את השליטה בתעלת פנמה. הוא האשים את פנמה בגביית תעריפים מופרזים על השימוש במעבר. עוד אמר טראמפ, כי לא ייתן שהתעלה "תיפול לידיים הלא נכונות", והזהיר מפני השפעה סינית אפשרית עליה.
"האם מישהו שמע אי-פעם על תעלת פנמה?", הקשה הנשיא הנבחר באירוע שנתי של ארגון ימני קיצוני, והוסיף: "מרמים אותנו בתעלת פנמה, כפי שמרמים אותנו בכל מקום אחר". "התעריפים שגובה פנמה הם גבוהים, ומאוד לא הוגנים", האשים הנשיא הנבחר. "התעלה ניתנה לפנמה ולתושביה, אך יש לכך תנאים. אתם יכולים להתייחס אלינו בהגינות, והם לא התייחסו אלינו בהגינות. אם העקרונות המוסריים והחוקים של מחוות הנתינה הנדיבה הזאת אינם מיושמים, אז אנחנו נדרוש שתעלת פנמה תוחזר אלינו במלואה, במהירות וללא עוררין".
כעבור ארבעה ימים, בחג המולד, פרסם טראמפ ברכת חג "לכולם, גם לחיילים הסינים החמודים המפטרלים באופן בלתי חוקי בצידי התעלה. בתעלה נהרגו 38 אלף עובדים אמריקאים בעת בנייתה לפני 110 שנים". למחרת הבהירה סוכנות הידיעות הסינית הרשמית "סינחואה", שאין כלל חיילים סינים בפנמה או בכל מדינה אחרת באמריקה הלטינית.
מזימה של האימפריאליזם
דבריו של טראמפ עוררו גל של מחאות מצד כל ממשלות אמריקה הלטינית. בפנמה מייד לאחר החג, הפגינו עובדים החברים באיגוד עובדי התעלה בקרבת השגרירות האמריקאית. הם מחו נגד "מזימה נוספת של האימפריאליזם האמריקאי – לשוב ולהשתלט על שטח ריבוני במולדתנו".
אכן, ארה"ב השלימה את בניית תעלת פנמה וכבשה את השטח המקיף את המעבר במשך עשרות שנים. בקרבת התעלה אף הקימה מחנה צבאי ענק ובו קיבלו קצינים מצבאות אמריקה הדרומית והמרכזית הדרכה מאנשי סגל מוותיקי מלחמות קוריאה ווייטנאם, בין היתר ב"תשאול ובמודיעין". במילים אחרות: עינויים.
שנים רבות דרשו אזרחי פנמה להשיב לריבונות ארצם את התעלה. עשרות מהם נהרגו מכדורי חיילי המרינס בעת שהפגינו על גדרותיה. וושינגטון ופנמה חתמו ב-1977 על הסכמים שסללו את הדרך להחזרתה של התעלה לשליטה פנמית מלאה. ארה"ב העבירה סופית את השליטה בשנת 1999, לאחר תקופה של ניהול משותף של התעלה.
פנמה לא לבד
דבריו של טראמפ גררו תגובה קשה מצד נשיא פנמה החדש חוסה ראול מולינו שהחל את כהונתו לפני חמישה חודשים. בהודעה מוקלטת אמר מולינו, איש ימין פרו-אמריקאי, כי עצמאותה של מדינתו וריבונותה אינן נתונות למשא ומתן, וכי לסין אין כל השפעה על ניהול התעלה. כמו כן, הגן נשיא פנמה על תעריפי המעבר שמדינתו גובה, ואמר כי אלה לא נקבעו "על-פי גחמה". "כל מטר רבוע של תעלת פנמה והאזור שמסביב לה שייך לפנמה, וימשיך להיות שייך לה", הוסיף הנשיא. יצוין שלבד ממולינו, ממפלגות השמאל ומהאיגודים המקצועיים, כלל הפוליטיקאים המקומיים, לרבות חברים באופוזיציה, מתחו ביקורת קשה על דבריו של טראמפ.
כדרכו של נשיא ארה"ב הנבחר, היה נאומו בפניקס גדוש שקרים. "לא נהרגו 38 אלף אמריקאים בעת בניית התעלה. זה שקר גס", מסרה פרופ' ג'ולי גרין מאוניברסיטת מרילנד לעיתון הספרדי "אל פאיס", "לכל היותר נהרגו 3.8 אלף עובדים – רובם פועלים שחורים שמקורם באיים הקריביים". גרין פרסמה לפני ארבע שנים את הספר "בוני האימפריה האמריקאית בתעלה פנמה". לדבריה, "השבת התעלה הייתה תיקון היסטורי של הרפתקה קולוניאלית בליבה של פנמה. איומי טראמפ מזכירים את המדיניות האימפריאליסטית של ארה"ב כלפי אמריקה הלטינית, 'החצר האחורית' שיש לנצל ככל האפשר", הדגישה גרין. יצוין שפנמה לא יחידה. בשבועיים האחרונים תבע טראמפ לספח לארצו את גרינלנד, ובמקביל אף הציע לקנדה להפוך חלק מארצות-הברית.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/133362/