הנציב העליון של האו"ם לזכויות אדם, פולקר טורק, פרסם אתמול (שישי) בג'נבה דו"ח על המלחמה בעזה ממנו עולה כי קרוב ל-70% מהקורבנות המלחמה הישראלית המתמשכת בעזה הם ילדים ונשים, מה שמעיד על "הפרה שיטתית של עקרונות היסוד של המשפט ההומניטרי הבינלאומי".
בדו"ח שפרסמה הנציבות סקירה מקיפה של הפרות בתקופה שבין נובמבר 2023 לאפריל 2024, "המעידים על הרג אזרחים והפרות של החוק הבינלאומי, שעלולות להסתכם לעתים קרובות בפשעי מלחמה". בדו"ח נכתב עוד כי "בית הדין הבינלאומי לצדק, בשורה של צווים על אמצעים זמניים, אישר את ההתחייבויות הבינלאומיות של ישראל למנוע, להגן מפני ולהעניש מעשי רצח עם והפרקטיקות האסורות הנלוות". טורק הדגיש את הצורך בעמידה מלאה ומידית של ישראל בהתחייבויות אלו, ואמר: "עניין זה הפך חשוב ודחוף יותר, לאור ההתנהגות הכוללת שהוזכרה בדו"ח. בהתחשב בהתפתחויות האחרונות, לרבות פעולות ישראל בצפון עזה והחקיקה שלה המשפיעה על פעילות אונר"א". "יש צורך במתן דין וחשבון על רקע הטענות על הפרות חמורות של המשפט הבינלאומי באמצעות גופים שיפוטיים אמינים וחסרי פניות, ובינתיים, כל המידע והראיות הרלוונטיים ייאספו וישמרו", הוסיף.
הדו"ח הצביע על "הצהרות חוזרות ונשנות שהוציאו גורמים ישראליים, הקושרות את סיום הסכסוך להרס מוחלט של עזה ולפגיעות בפלסטינים". הוא גם מתעד "צעדים שמטרתם להצדיק אפליה, פעולות תוקפניות ואלימות כלפי הפלסטינים, ואף השמדתם". הדו"ח הסביר את "הנטל הגדול ביותר שנשאו על אזרחים כתוצאה מהתקיפות", כולל המצור המוחלט שהטילו כוחות הכיבוש על עזה, בנוסף למניעת הגישה הלא חוקית של ממשלת ישראל לסיוע הומניטרי, הרס תשתיות אזרחיות, ועקירה המונית חוזרת ונשנית. הוא הצהיר כי שיטות אלה של כוחות הכיבוש הובילו לרמות חסרות תקדים של הרג, מוות, פציעות, רעב, מחלות ומגיפות.
הדו"ח העלה "חששות לגבי גירוש כפוי, התקפות שיטתיות לכאורה על בתי חולים ועיתונאים, כמו גם דיווחים על שימוש בזרחן לבן". הנציב העליון קרא למדינות החברות, "בהתאם להתחייבויותיהן על פי המשפט הבינלאומי, להעריך מכירות או העברות נשק ולספק תמיכה צבאית, לוגיסטית או פיננסית, במטרה להפסיק תמיכה כזו אם היא יוצרת סיכון להפרה של החוק הבינלאומי." "הניטור שלנו מצביע על כך שרמה חסרת תקדים זו של הרג ופציעה של אזרחים היא תוצאה ישירה של אי ציות לעקרונות הבסיסיים של המשפט ההומניטרי הבינלאומי", אמר. "למרבה הצער, דפוסי ההפרות המתועדים הללו נמשכים ללא הפסקה, יותר משנה לאחר תחילת המלחמה", הדגיש טורק שקרא "להפסיק את האלימות מיד ולאפשר את הסיוע ההומניטרי לעזה".
לעיון בדו"ח המלא (באנגלית ובערבית):
https://www.ohchr.org/en/documents/reports/six-month-update-report-human-rights-situation-gaza-1-november-2023-30-april-2024