נפטר פעיל השמאל הוותיק יוסי אמיתי שנאבק בכיבוש ופעל רבות למען לשלום ישראלי-פלסטיני

נפטר פעיל השמאל הוותיק ד"ר יוסי אמיתי והוא יובא למנוחות הערב (שלישי) בשעה 17:00 בקיבוצו גבולות. אמיתי נולד ב-1938 בתל-אביב ובצעירותו הצטרף לקיבוץ גבולות בו שימש כמזכיר במשך שנים רבות. את שלושת תאריו האקדמיים קיבל באוניברסיטת תל-אביב ולימד במחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בן גוריון. בין השנים 1997–2001 שימש אמיתי כמנהל המרכז האקדמי הישראלי בקהיר.

במשך השנים הוא פרסם מספר ספרים, ועשרות רבות של מאמרים אקדמיים ומאמרי דעה בעיתונים וכתבי עת שונים, בין השאר: בכתבי העת "הדים", "עמדה" ו"מטען", ובאתרים הגדה השמאלית והעוקץ. בשנות ה-60 היה חבר מפ"ם ועורך כתב העת "חותם", ביטאון החטיבה הצעירה של המפלגה, שהוציא לאור עיתון המפלגה "על המשמר". בשנת 1969, היה ממובילי הפורשים ממפ"ם בגלל התנגדותם להצטרפות המפלגה למערך בהובלת מפלגת העבודה. על רקע זה פוטר מ"על המשמר" ומתפקיד עורך "חותם" ונמנה עם מייסדי שי"ח – שמאל ישראלי חדש שפעל רבות נגד הכיבוש ונגד הקמת ההתנחלויות בשטחים הפלסטינים הכבושים.

יחד עם חברו עודד לישפיץ,  עיתונאי ב"על המשמר" וחבר קיבוץ ניר עוז, ב-1972 פעל אמיתי כדי למנוע את גירוש האוכלוסייה הבדואית מפתחת רפיח שבצפון סיני – אז תחת כיבוש ישראלי. ליפשיץ נחטף לרצועת עזה במהלך הטבח בניר עוז, במתקפת הפתע על ישראל ב-7 באוקטובר 2023, וכעבור כחודש נרצח בשבי.

בשנת 1973 פעל אמיתי במסגרת מאבקם של עקורי איקרית ובירעם שדרשו לשוב לבתיהם שעל גבול לבנון, לאחר שממשלת המערך הוציאה צו סגירה חדש לאזור, למרות הבטחות קודמות להחזירם לכפריהם ובניגוד לפסיקת בג"ץ. במאי 1973 השתתף בוועידת בולוניה – מפגש של פעילי שלום ישראלים, פלסטינים וערבים. ב-1974 וב-1975 היה אמיתי שותף יחד עם אריה "לובה" אליאב, אורי אבנרי, עמוס קינן, מתי פלד, יעקב ארגון, מאיר פעיל, דוד שחם ואליהו אלישר להקמת "המועצה הישראלית למען שלום ישראלי-פלסטיני", ששמה לה למטרה "להשפיע על ממשלת רבין" לנקוט יוזמות מדיניות מול הפלסטינים".

בשנת 1976 הצטרף למשלחת של פעילי שלום שנפגשה עם אחד מראשי פתח, עיסאם סרטאווי בפריז ובאותה שנה השתתף במאבק נגד הפקעת אדמות בפתחת רפיח וגירוש התושבים לטובת הקמת התנחלויות ונגד הקמת התנחלות נוספת בכפר קדום בגדה המערבית שתחת כיבוש ישראלי. במסגרת המחאה ארגן עם אחרים את "מדרשת השלום", כינוס של סופרים ואנשי רוח שהיה מגיעה לנוקדות ההתנחלות במטרה לעורר את דעת הקהל למאבק בכיבוש. בשנת 1977 היה פעיל במחנה של"י (שלום לישראל, שוויון לישראל) שהיה מיוצג בכנסת התשיעית אך לא עבר את אחוז החסימה בבחירות לכנסת העשירית. עם הקמת הרשימה המשותפת ב-2015, קרא אמיתי בפומבי לתמוך בה ולאחר התפרקותה לקראת הבחירות שנערכו ב-2022 צידד ברשימת חד"ש-תע"ל.  במאמר שפרסם ב"זו הדרך", כתב "הצבעה יהודית לחד"ש-תע"ל והשותפות היהודית-ערבית בבחירות ואחריהן, הן לא רק הצבעה אסטרטגית, אלא בחירה ערכית עבור היהודים והערבים כאחד. זו, לטעמי, הדרך לישראל טובה יותר, צודקת יותר, שוויונית יותר".

עוד בנושא: https://zoha.org.il/116439/