הפגנות גדולות נערכו בסוף השבוע שעבר ברחבי פרו בתמיכה במאבק האינדיאנים באמזונאס. זאת, חרף העוצר שהוטל על חלקים נרחבים מהמדינה. מדיווחים של ארגוני השמאל עולה, כי מאות אלפים יצאו לרחובות הערים לקריאתן המשותפת של מפלגות השמאל, של האיגודים המקצועיים ושל התנועות החברתיות ובהן תנועות המייצגות את העמים המקוריים. במקביל, נערכו במהלך הימים האחרונים עשרות הפגנות ועצרות מחאה מול שגרירויות פרו ברחבי העולם – מפאריס, ברצלונה ומדריד בצפון, ועד בואנוס איירס וסנטיאגו דה צ'ילה, בדרום.
נשיא בוליביה, אוו מוראלס, שהגיע בשבוע שעבר לביקור פתע בקובה על מנת לשוחח עם הנשיא ראול קסטרו ועם מנהיג המהפכה הקובנית, פידל קסטרו, הביע תמיכה במפגינים. מוראלס נפגש בבירה הוואנה עם אלפי סטודנטים מבני ארצו, הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה קובניים. בדבריו ציין, כי הוא תומך במאבקם של העמים המקוריים בפרו נגד האימפריאליזם: "לא ייתכן שידכאו כך את המנוצלים ביותר בתולדות אמריקה הלטינית".
ב-11.6 אירעו בבירה לימה עימותים בין המפגנים לבין כוחות המשטרה. המפגינים ניסו לצעוד לעבר הפרלמנט, כדי לדרוש את ביטולו של "חוק היערות" הפותח את האמזונאס לניצולו בידי החברות הרב-לאומיות האמריקאיות. במשך שעות ניסו המפגינים להגיע לפרלמנט, אבל כוחות משטרה מנעו זאת.
"לבטל-לבטל", "אלן גרסיה רוצח", "העם המאוחד לא ינוצח" ו"הלאה האימפריאליזם האמריקאי" – אלה הסיסמאות שקראו המפגנים יממה לאחר הפרלמנט השעה את הליך חקיקת שני החוקים, אשר היו אמורים לאפשר בנייה באזורים המיוערים באמזונס וניצול אוצרות הטבע בידי תאגידים רב-לאומיים – בהתאם ל"הסכם הסחר החופשי", שנחתם בין פרו לארצות-הברית.
עשרות הרוגים בעקבות דיכוי כוחות הביטחון
ההחלטה לאפשר בניית מפעלי תעשיה ולסלול אוטוסטרדה ביערות האמזונס באורך של מאות קילומטרים, הציתה בשבועיים האחרונים עימותים אלימים בין שבטים מקומיים באמזונס לבין ממשלת פרו הימנית בראשות הנשיא אלן גרסיה. בעימותים נרצחו עשרות מפגינים. המתנגדים לתוכניות הודיעו, כי בכוונתם להמשיך ולהפגין באזור "עד שיסולקו כליל התוכניות מסדר יום הממשלה".
גל המחאות ברחבי פרו החל לאחר שכוחות הביטחון הקימו מחסומים בג'ונגלים והטילו עוצר במחוז אמזונס, והגיבו בכך על עימותים אלימים, שפרצו בין שוטרים לתושבים ילידים, אשר הפגינו נגד מדיניות הממשלה, ובמהלכם נורו למוות עשרות. לטענת גורמים רשמיים, "במהומות נהרגו לפחות 22 שוטרים – חלקם באמצעות כידונים וכלי נשק ילידיים" וכן תשעה מפגינים. המפגינים מסרו, לעומת זאת, כי מניין ההרוגים בקרבם גבוה בהרבה, ועומד על יותר מ- 30. ראש ממשלת פרו, יהודה סימון, אמר לעיתונאים כי 155 בני אדם נפצעו בעימותים, כשליש מהם מפגיעות קליעים. המפגינים גם לקחו 38 שוטרים כבני ערובה. לפחות תשעה מהם נהרגו בקרב היריות שפרץ בין המפגינים לצבא, שניסה לשחרר בכוח את בני הערובה.
הכל החל לפני שבועיים ליד העיר בגואה, לאחר שתושבי העמים המקוריים שבאזור הפגינו במחאה על כוונת הממשלה לבצע קידוחי נפט וגז באדמתם. התושבים חסמו את אחד הכבישים המובילים לעיר, והשוטרים הפעילו כוח בניסיון לפתוח את הכביש לתנועה.
בהודעה שפרסם גרסיה, הגן נשיא פרו על מעשי המשטרה, וטען כי היא רק פעלה נגד "תוקפנות חתרנית ואנטי-דמוקרטית", שמנעה עד כה קידוחי נפט וגז באזור. הוא גם האשים, כי ראשי המחאה מנעו מהאזור דלק, תרופות ומזון. עוד מסרו נציגי מפלגות הימין בפרלמנט, כי "המפגינים ניזונים מרוח צ'אביסטית" (על שם נשיא ונצואלה הסוציאליסטי הוגו צ'אבס). הנשיא גרסיה טוען, כי החוקים המעניקים זיכיונות קידוח לחברות רב-לאומיות "חיוניים כדי לפתח את פרו". לעומתו משוכנעים הילידים, כי מדובר בהפרה של החוק הבינלאומי, מאחר שהשלטונות לא קיבלו את הסכמתם למהלך. למחאה זו הצטרפו חוגים חברתיים ופוליטיים רחבים בפרו.
השעיית החוקים פתחה פסק זמן בהתמודדות בין חוגים הולכים וגדלים בחברה הפרואנית לבין הנשיא הימני. המוחים, ובהם תנועות העמים המקוריים הרבות, שבו והדגישו, שלא יפסיקו את המאבק עד לביטולם המלא של החוקים.
א" ד