לאחר 46 שנה ללא עדכון טבלאות השכר ובתום שנה וחצי של מו"מ רצוף משברים, ביןם חמישי החרון נחתם הסכם שכר של הפסיכולוגים בשירות הציבורי. ההסכם הקיבוצי יחול על כ-5,000 פסיכולוגים ופסיכולוגיות בשירות הציבורי – ובמרכזה העלאה משמעותית בשכר ושינוי יסודי במבנה השכר שיכולים ביחד להעלות את השכר עד לשיעור של 40%, בהתאם לרמתו המקצועית של הפסיכולוג, רמתו הניהולית והאחריות המקצועית שלו עבור המועסקים במשרדי הממשלה, ברשויות המקומיות, בבתי החולים ובקופות החולים.
במסגרת ההסכם נקבעה טבלת שכר יסוד חדשה, שתיכנס לתוקפה רטרואקטיבית החל מה-1 בינואר 2025. טבלת שכר הבסיס ייקבע על 11 אלף שקל למתמחה למשרה, 13 אלף שקל למומחה, 15 אלף שקל למדריך ו-17 אלף שקל למדריך בכיר – כשבאפריל 2026 יקבלו כלל הדרגות תוספת של 250 שקל, ובאפריל 2027 תוספת נוספת בשיעור דומה שתביא את שכר הבסיס ל-11.5 עד 17.5 אלף שקל למשרה מלאה.
בנוסף לשכר היסוד, ישולמו לפסיכולוגים רכיב ותק בשיעור של 1.5% לשנה בגין 25 שנות הוותק הראשונות, ו-0.6% בגין שנות הוותק ה-26-30. כל שנת שירות חובה בצה"ל או בשירות לאומי תזכה את הפסיכולוג אף היא בתוספת ותק בשיעור 1%. עוד נקבעה בהסכם תוספת ניהול עבור פסיכולוגים שיועסקו בתפקידי ניהול אשר תנוע בין 5% ל-25% משכר היסוד – בהתאם להיררכיה הניהולית ולגודל היחידה, החל מרמת ראש צוות ומעלה.
ההסכם כולל גם תוספת אחריות מקצועית שבין 500 ל-1,200 שקל משרה מלאה, הסדרת מנגנון מענקים למשרה מוגדלת לפסיכולוגים בשירות הציבורי; הסדרת מנגנון מענקים לפסיכולוגים בבתי החולים ובקהילה; תוספת דריכות ייחודית לפסיכולוגים בבתי חולים ובקהילה (קופות החולים); תוספת לפסיכולוגים בעלי תואר שלישי בזיקה למקצוע; הסדרת השתתפות המעסיקים בהכשרות מקצועיות והסדרת חופשת מבחן הסמכה למתמחים הממשיכים במשרתם לאחר מבחן ההסמכה. במשכורת ספטמבר 2024 שולם לכלל הפסיכולוגים בשירות הציבורי מענק חד-פעמי בגובה 5,000 שקל, בהתאם לחלקיות משרה.
פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית בירך על חתימת הסכם השכר לאחר 46 שנים שבהן המדינה לא עדכנה את שכר הפסיכולוגים ואת תנאי העסקתם. :אנו רואים בהסכם זה פריצת דרך משמעותית שמביאה איתה בשורה של ממש לא רק למקצוע ולפסיכולוגים, אלא, למדינה שלמה שהפכה פוסט טראומטית. משמעותו הישירה תהיה השבת פסיכולוגים למערכת הציבורית אחריי שנטשו אותה בגלל הזנחת תנאיהם במשך שנים, ובכך יביא לקיצור זמני ההמתנה ומתן שירות מקצועי ומיטבי לכלל האוכלוסייה ולאוכלוסיות המוחלשות בפרט".
מי שעמד בראש חטיבת הפסיכולוגים שפורקה על ידי ההסתדרות, ד"ר יובל הירש ומראשי פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית, הוסיף: "אחרי הריון של מספר שנים, נולד הסכם שכר. רפורמת שכר מקיפה והיסטורית. לקח זמן, הרבה עבודה, והרבה עצבים, אבל בסוף הבאנו את התהליך הזה לגמר. הבטחנו עם הקמת התנועה למען הפסיכולוגיה הציבורית, שנפעל להוצאת העגלה של הפסיכולוגיה הציבורית מהבוץ, ועכשיו אנחנו מאמינים שהנחנו את התשתית הבסיסית כדי לעשות את זה. זה הסכם שכר שאנחנו מאמינים שיביא לשינוי, כזה שבאמת יאפשר לפסיכולוגים ופסיכולוגיות להישאר ולשוב למערכת הציבורית".
יצוין שההסתדרות פירקה לפני שנתיים את חטיבת הפסיכולוגים שפעלה במסגרת הסתדרות המח"ר (מדעי הרוח והחברה) לאחר שנות פעילות רבות. פסיכולוגים אף הפגינו מול הוועד הפועל של ההסתדרות בדרישה לחתימה על הסכם קיבוצי חדש ולמען הקמת איגוד עצמאי.
עוד בנושא: https://zoha.org.il/123486