נחשף בדיון בוועדה למעמד האישה: רק 3% מתקציב התרבות לציבור הערבי

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומאסילמאן (חד"ש הרשימה המשותפת) קיימה השבוע דיון בנושא "נשים יוצרות בשפה הערבית", כחלק מיום השפה הערבית שצוין ביום שלישי בכנסת. נציגות משרד התרבות בדיון, לובנה זועבי וכלנית שמיר, התבקשו עלידי יו"ר הוועדה לפרט נתונים לגבי תמיכת המשרד ביוצרות ערביות ואמרו כי התמיכה אינה מועברת ישירות עלידי המשרד, ולכן אין להם ידיעה אם התקציב מחולק לאישה או לגבר. כיום, אמרו, המשרד במהלך עבודה של מיפוי הדברים, אך זה לא התגבש עד לכדי נתונים שניתן יהיה להציג. לשאלת יו"ר הוועדה מהו חלקו של התקציב לתמיכה בתרבות בשפה הערבית מכלל התמיכה בתרבות של המשרד, השיבו הנציגות כי מדובר בכ-3%. עוד סיפרו נציגות משרד התרבות על פרס ליוצר או יוצרת ערבית שהיה מחולק בעבר, בסך של כ-50 אלף שקל בשנה, "אך לא חולק ב-2015 בשל אילוץ שנוצר מכך שלא היה תקציב מדינה מאושר".

2016-05-27_154937

הזמרת אמל מורקוס (צילום: אל אתיחאד)

מנהלת תחום דעת שפה ערבית במשרד החינוך, ראויה בורבארה, סקרה בפני הוועדה את פעילויות משרדה להכנסת יצירות של נשים ערביות לתכניות הלימודים, ובהמשך דיברה כאדם פרטי וכיוצרת בשפה הערבית. בורבארה הוסיפה:  "ערביי ישראל לא מצליחים להישמע מספיק במדינות ערב. זמרות מפורסמות אהבו שיר שכתבתי אבל פחדו להשתמש בו כי הוא מגיע מישראל. אם הייתי במקום אחר בעולם הערבי, אולי הייתי מפורסמת או מצליחה יותר, והייתי יכולה להיות יוצרת מקצועית במשרה מלאה, ולא רק בשעות הפנאי שלי". ח"כ יוסף ג'בארין (חד"ש הרשימה המשותפת) שיזם את יום השפה הערבית בכנסת, אמר בדיון: "קשה לראות את התרבות ואת הספרות ללא האישה וקולה. להבדיל מהרגשתי הרגילה בכנסת, היום אני קצת אופטימי. אני מברך על הדיון ומקווה שמשרד התרבות יפתח קריטריונים ואף הנחיות, שיבטיחו ייצוג נשים בתקציב המיועד לאוכלוסייה הערבית, ותהיה לכם את כל התמיכה הפוליטית שתידרש לכם בכך".

יו"ר הוועדה, ח"כ תומאסלימאן, סיכמה את הדיון ואמרה: "הוועדה דורשת ממשרד התרבות להגדיל את התקציב לתמיכה בתרבות בשפה הערבית. אי אפשר לשבת פה ולדון אם התקציב הולך לגברים או נשים, כאשר ממילא אנו מדברים על פירורים. התקציב חייב לגדול בכדי לייצג את חלקה היחסי של האוכלוסייה דוברת הערבית בארץ. כאשר משרד התרבות יגיע להציג לוועדה את הניתוח המגדרי של תקציבו, כמתחייב, אני אבקש פירוט של התקציבים המיועדים ליצירה בשפה הערבית בכלל, ויוצרות ערביות בפרט. אבל כבר עכשיו הוועדה מבקש לקבל מהמשרד, בכתב, ניתוח מלא של תמיכות ופרסים שניתנו לנשים ערביות בשנתיים האחרונות, בכדי שנוכל להשוות לעקוב אחר המצב". עוד הדגישה ש"הוועדה קוראת למשרד התרבות ולמשרד החינוך לרכוש ספרים של יוצרות ערביות, ולחלקם לספריות הציבוריות ולבתי הספר, כדי להגביר את תפוצת היצירה ואת היכולת של היוצרות להתפרנס בכבוד, בעל ובעונה אחת". יו"ר הוועדה נעלה את הדיון בהכרזה כי בכוונתה לקיים, עוד במושב זה, כנס מיוחד לכבוד יוצרות בשפה הערבית.