נאסר על כתב צרפתי להשתתף בכנס נגד אנטישמיות שיזם שר התפוצות עמיחי שיקלי (ליכוד), שיתקיים מחר ומוחרתיים בהשתתפות נציגי מפלגות ימין הקיצוני והניא-פשיסטי מאירופה. שליח העיתון "הומינטה" הצרפתי, אמיליו מסלה, קיבל הזמנה להשתתף בכנס אבל אתמול (שני) עם הגעתו לישראל נמסר לו מטעם משרד התפוצות שההזמנה בוטלה.
הכנס עורר סערה בקרב קהילות יהודיות ברחבי העולם וגרר גל של ביטולים. כעשרה משתתפים בולטים מהקהילות היהודיות בעולם הודיעו על החרמתו בימים האחרונים. המוזמנים שעוררו את הסערה הם ז'ורדן ברדלה ומארין לה פן, ראשי מפלגת "האיחוד הלאומי" בצרפת, מפלגה שהקים אביה של לה פן – ז'אן מארי האנטישמי, וכן בכירים ממפלגות ימין קיצוני נוספות כמו ווקס הספרדית או השבדים הדמוקרטיים.
יצוין שגם נשיא ארגנטינה, חבייר מיליי ביטל את השתתפותו, אך מסיבות שונות. שערוריית הונאת מטבע הקריפטו שקידם, הפגנות הגמלאים שדוכאו ביד קשה וכמיליון מפגינים שציינו אתמול ברחובות המדינה את תחילתה של ההפיכה הצבאית העקובה מדם ב-1976, מערערות את שלטונו.
"אני לא מבין איך שר בישראל מזמין מפלגות שמנהיגי הקהילות בתפוצות לא מקיימים איתם יחסים ושום קשר", מסר אוריאל מוזיקנט, נשיא הקונגרס היהודי האירופי שביטל את השתתפותו. "איך שר בישראל מזמין מפלגות גזעניות ופשיסטיות לכנס בירושלים". ברנאר-אנרי לוי, פילוסוף יהודי-צרפתי מתומכי המלחמה בעזה, אמור היה לשאת את נאום הפתיחה של הכנס, היה בין הראשונים שהודיע על הביטול. גם פולקר בר, מנהיג אגודת הידידות ישראל-גרמניה, הודיע על הביטול כפי שעשה הרב הראשי של בריטניה אפרים מירוויס.
בארה"ב ג'ונתן גרינבלט, מנכ"ל הליגה למניעת השמצה, הארגון הלוחם נגד אנטישמיות למעלה ממאה שנים, הודיע גם הוא על ביטול השתתפותו. המנכ"ל הקודם של הליגה, אברהם פוקסמן, הגיב בזעם על יוזמת הכנס.
עם איסור השתתפותו של חבר המערכת, העיתון הקומוניסטי הומינטה פרסם הבוקר הודעה לפיה "ממשלת ישראל החלה במסע הלבנה של הימין הקיצוני וזו הסיבה לפיה נשלל מהשליח שלנו להשתתף בכנס. על פי המידע שבידינו הוא כתב היחידי שלא ניתן לו לסקר את האירוע".
"העיתון 'הומינטה' מגויס זה עשרות שנים למאבק נגד הגזענות והאנטישמיות. כעיתון אנטי-פשיסטי המשיך להופיע במהלך כל הכיבוש הנאצי בעת מלחמת העולם השנייה ו-15 מחברי המערכת ועובדי הדפוס של העיתון, שפעלו במסגרת ההתנגדות המזוינת לכובשים, הוצאו להורג בידי הנאצים בין 1941 ל-1945", הדגישה המערכת.