מתנה נוספת לבעלי ההון: תרומתו של השר ניר ברקת ליוקר המחייה

שר הכלכלה ניר ברקת הציג במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר את היוזמה "הסל של המדינה" שנועדה, לדבריו, לבלום את יוקר המחיה דרך הוזלת מחירי המוצרים על המדף ברשתות המזון. לפי המתווה, הסל יורכב ממוצרי מזון מעובדים ותמרוקים, ללא ירקות ופירות, חלב, חמאה וביצים, שייקבע על בסיס נתונים שאספה חברת סטורנקסט עבור משרד הכלכלה.

"הסל" שבו מדובר כולל את 100 המוצרים הנמכרים ביותר בישראל, שישווקו במחיר הזול ביותר. הסל יוצע ללקוחות ברשת אחת שתיבחר במכרז, ויוכרז כ"סל של המדינה". המועמדות הרלוונטיות להתמודדות הן הרשתות הקמעונאיות הגדולות, שלכל אחת מהן יותר מ-40 סניפים בפריסה ארצית: שופרסל, רמי לוי, קרפור, יוחננוף, ויקטורי ומחסני השוק. הרשת המונופליסטית הזוכה תקבל מענק של 50 מיליון שקל (!) מתקציב המדינה למימון מסע פרסומי נרחב.

היוזמה של השר, קפיטליסט יהיר המתגאה ברכב מסוג "מיינסבאך" העולה יותר מ-2 מיליון שקל (עובד המשתכר שכר מינימום צריך לעבוד 29 שנים ברצף ולא להוציא גרוש – כדי לרכוש מכונית כזו), באה בעקבות החלטה אווילית אחרת של שר האוצר וההתנחלויות. השר בצלאל סמוטריץ' הודיע בחודש שעבר שחתם על צו שיעלה את הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל מ-75 ל-150 דולר, לשמחת בעלי ההון בחו"ל ולצערם הרב של בעלי עסקים ויצרנים מקומיים.

יוקר המחיה בידי "כוחות השוק"

פרופסור איתי אטר מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב וממובילי המאבק באקדמיה נגד ההפיכה המשטרית שמבצעת ממשלת הימין בודק לאורך שנים סל קבוע של 122 מוצרי מזון זהים ברשתות השיווק הגדולות. על פי ממצאיו, בשלוש השנים האחרונות, ובייחוד בעת המלחמה, עלו מחירי סל המוצרים ברשתות השיווק בין 9 ל-16 אחוז.

אך חודשים ספורים לפני הבחירות, גילו השרים שיוקר המחיה האמיר במשמרת שלהם וכי עליהם להציג לציבור הישג שיטשטש את הכישלונות של שלוש וחצי שנים. חשוב לזכור שברקת אינו נמנה עם הפייבוריטים בבחירות המקדימות בליכוד ולפי הסקרים רואה סמוטריץ' את אחוז החסימה מלמטה. אשר לברקת, הוא מגלה עקביות מרשימה במאמציו לצ'פר את התאגידים המונופוליסטיים ואת בעלי ההון.

ברקת סבור שהפתרון ליוקר המחיה אינו נמצא בידיו – אלא בידי "כוחות השוק".  אלה חברות ענק בשווי 5 מיליארד שקל ש"יתחרו" על ליבנו כשיורידו, נניח, 10 אגורות ממחירה של שקית במבה, ויזכו בפרסומת ממשלתית בחינם ועוד יקבלו עשרות מיליוני שקלים מתקציב המדינה. יתר-על-כן, רשתות השיווק מרוויחות ובגדול – בדומה למגזרים הפיננסי, המסחרי והתעשייתי. שופרסל סיכמה את שנת 2024 עם רווח נקי של 665 מיליון שקל, זינוק של יותר מ-100% לעומת השנה שלפניה, וחילקה דיבידנדים של מאות מיליונים. גם רמי לוי (חבר מרכז הליכוד בדומה לברקת) הציג רווחי שיא של 259 מיליון שקל, עלייה של כ-26% ברווח הנקי.

ועדת השרים שלא מתכנסת

הראשונה להתנגד "לסל של המדינה" הייתה מערכת הבריאות וזאת בגלל הרכב הסל: כ-30% מ-100 מוצרי המזון בו הם ממתקים וחטיפים. יו"ר איגוד רופאי הציבור, פרופ' חגי לוין, אף צייץ: "במקום לדאוג ליוקר המחיה ולצורכי הציבור, משרד הכלכלה יוצא בקמפיין ריאליטי ל'סל קניות' עם זכיה בקמפיין פרסום. באופן חובבני, משרד הכלכלה לא טרח להתייעץ עם משרד הבריאות והתוצאה היא פגיעה בבריאות הציבור". בהסתדרות, האמורה לדאוג לרמת החיים של העובדים, שתיקה רועמת. היא מוסיפה לקדם את הגימיק של "הסופר החברתי" בו חבריה מקבלים הנחה סמלית, במקום לצאת לרחובות נגד הממשלה ולדרוש תוספות שכר.

כאמור, לברקת ניסיון עשיר בתוכניות סרק להורדת יוקר המחיה הבאות במקום פיקוח על המחירים ופירוק מונופולים של יצרנים, יבואנים ומשווקים בענף המזון.  ביוני 2023, בישר ברקת  לציבור: "הגשנו את החוק לפירוק היבואנים והספקים הגדולים בשוק המזון והתמרוקים כהצעת חוק ממשלתית" – אך החוק טרם חוקק. בפברואר 2024 הוא הציע להדביק מדבקות שחורות לסימון מוצרים שמחיריהם עלו במהלך המלחמה. ברקת אף הציע לקדם חקיקה נגד חברות המזון שנכנסו לרשימה השחורה של חברות שהעלו מחירים מאז תחילת המלחמה. בקיצור – מדבקה לא הייתה וחוק לא חוקק.

בינואר 2025 התחיל ברקת ברפורמה "מה שטוב לאירופה – טוב לישראל", והכריז חגיגית:  "החל מהיום, תהליכי הייבוא פשוטים יותר, מגוון המוצרים רחב יותר, התחרות אמיתית יותר ומחירי המוצרים המיובאים זולים יותר". מאז מחירי היבוא רק עלו, בייחוד של מוצרי המזון, חרף התחזקות השקל מול הדולר והיורו וירידת מחיריהם של חומרי הגלם בשווקים הבינלאומיים.

יצוין שביוני 2023 אישרה ממשלת הימין את הקמתה של "ועדת לשרים למאבק ביוקר המחיה" המונה 14 שרים, לעומת 11 כפי שהוצע בתחילה. לליכוד יש רוב בוועדה – שמונה חברים, לש"ס – שלושה חברים, לציונות הדתית – שניים ולעוצמה יהודית שר אחד. בראש הוועדה עומד ראש הממשלה בנימין נתניהו ובין חבריה השר ברקת. זו הוועדה החמישית שממשלת הימין הקימה בעשור האחרון והיא כמעט לא התכנסה. המסקנה המתבקשת: "זו לא טעות – אלא מדיניות". האחריות ליוקר המחיה מוטלת על כלל שרי הממשלה. כולם צריכים ללכת הביתה.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/134015