משרד הרווחה עומד להתקין לחצני מצוקה לשימוש בעת מקרי אלימות כלפי עובדות סוציאליות

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש-הרשימה המשותפת), קיימה אתמול (שניע) דיון משותף עם ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, בראשות ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) בנושא אלימות כלפי עובדות ועובדים סוציאליים, וזאת לאור תקרית הירי על לשכת הרווחה באום אל פאחם בחודש שעבר. יצוין שבדיון השתתף ח"כ יוסף ג'בארין (חד"ש – הרשימה המשותפת) תושב העיר.

2017-01-03_202744

הישיבה המשותפת שנערכה אתמול בכנסת ובמרכזה: האלימות כלפי עובדות סוציאליות (צילום: עו"סים שינוי)

ח"כ תומא-סלימאן פתחה את הדיון ואמרה: "המדינה שולחת את העו"סיות לקדמת החזית במאבק בתופעות שהיינו רוצים לא לראות. אתן נאבקות באלימות, עוני, מצוקות ולצערי הרב עם הזמן אנחנו מנשלים אתכן מהכלים שמאפשרים לכן לבצע את התפקיד. בדיון בחודש מרץ פניתי גם לשר האוצר וגם לשר הרווחה וביקשתי להקצות משאבים לביטחונן של העו"סיות אבל להבנתי כלום לא זז". יו"ר  איגוד העו"ס, תפרה דוויק, הביעה את חוסר שביעות רצונה מהמצב הקיים ואמרה "יש חוסר שמירה עלינו העו"ס וחוסר במתן כלים נכונים. על משרד הרווחה להוביל קמפיין על חשיבות העובדה הסוציאליות במדינה לכל האזרחים. אם יבינו שהעו"ס הם היד המושטת לעזרה, הם לא ירצו לפגוע בנו". עוד הוסיפה דוויק כי הם ביקשו תקציב של חמישים מיליון שקל להקצאת אבטחה, ומחכים לבשורה בעניין. וכן כי "משרד החינוך השיג למורים טיפול על כל משבר חיים. לפחות לעו"ס שסובל מפוסט טראומה בשל פגיעה שעבר צריך משרד הרווחה לדאוג", אמרה דוויק.

נציגת משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים אהובה קרקובר, השיבה כי הזכאות לסיוע אכן איננה אוטומטית, אבל גם לא היה מקרה שפנה בבקשה לסיוע וזה לא אושר. קרקובר הוסיפה כי העובדים מקבלים סדנאות להתמודדות עם אלימות, כולל הגנה פיזית, ויש ריכוז מידע שכל עובד נגיש אליו בנושא. ח"כ תומא-סלימאן וח"כ אלאלוף בירכו שניהם על הצעת המשרד להתקין לחצן המצוקה, אך תהו איך ייתכן ששתי הוועדות פנו בנושא ועוקבות אחריו, ולא ידעו על האפליקציה. עוד תהו אם בכנסת בירושלים לא יודעים על יוזמה שכזו, "מדוע המשרד מניח שהעובדת הסוציאלית בשטח יודעת?".

ראש אגף הביטחון במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, רוני בר לוי, סיפר על ההתמודדות עם האלימות כלפי העו"ס והשיימינג ברשתות, ואמר כי בשיתוף פעולה עם המשטרה ושמרד המשפטים, מתוך 80 פניות שהתקבלו, 50 פרסומים כבר הוסרו מהרשת והשאר בטיפול. יושבי הראש, ח"כ תומא-סלימאן וח"כ אלאלוף, סיכמו את הדיון בהצהרה כי שתי הוועדות יעבדו בנשוא הזה בצורה משותפת וקבועה כדי להביא לשינוי. הם קראו למשרדי האוצר, הרווחה וביטחון הפנים, להקים צוות יחד עם מרכז השלטון המקומי, לפיתוח תכנית מיוחדת לביטחון העובדים הסוציאליים. יושבי הראש הצהירו כי הם מצפים כי תכנית זו תוצג לוועדות בעוד שלושה חודשים, במעמד שלושת השרים הרלוונטיים, אשר יעמדו מאחוריה בכל המובנים.