משרד המשפטים: הצעת החוק לסגירת תאי סטודנטים פוגעת באופן מרחיק לכת בחופש הביטוי

ועדת החינוך, התרבות והספורט בראשות ח"כ יוסף טייב (ש"ס) המשיכה היום (רביעי) לדון בהצעת החוק ההשתקה של ח"כ לימור סון הר-מלך (עוצמה יהודית) המבקשת להטיל מגבלות על קיומו ופעילותו של תא סטודנטים באקדמיה "התומך בטרור או במאבק מזוין נגד מדינת ישראל" וכן להטיל סנקציות אקדמיות של דחיית כניסתו לאקדמיה של סטודנט שהורשע בתמיכה או בהסתה לטרור.

נציגי משרד המשפטים אמרו בדיון כי הצעת החוק שמבקשת לאפשר סגירת תאי סטודנטים עלולה לפגוע באופן מרחיק לכת בחופש הביטוי ובחופש העיסוק. נציגת המשרד, הדיל יונס, אמרה כי לא נכון לייצר חוק מיוחד לעבירות שמתבצעות בשטח הקמפוס, והוסיפה כי "גם לאחר שצומצמה, הצעת החוק מעלה קשיים של ממש". גם עו"ד עמרי גולן מהלשכה המשפטית של המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) התנגד להצעת החוק ואמר כי אין בה צורך, מכיוון שהמוסדות האקדמיים כבר פועלים נגד הסתה ואלימות בתחומם בהתאם לחוק. "חשוב להבטיח שחוק זכויות הסטודנט ימשיך להתמקד בקידום נגישות ושוויון הזדמנויות בהשכלה הגבוהה", אמר גולן, "מבלי להטיל על המוסדות תפקידים שאינם בליבת עיסוק".

על היקף הרדיפה של סטודנטים מאז פרוץ המלחמה הרחיב נציג התנועה הפשיסטית "אם תרצו", מתן אשר: "במסגרת חופש מידע פנינו וקיבלנו את הנתונים הבאים: מאז תחילת המלחמה הוגשו באוניברסיטה העברית 41 תלונות על הסתה, כשמתוכן נקבע ש-19 תלונות כלל אינן מהוות הסתה, 22 תלונות לא נפסלו על הסף והכל הבשיל בסופו של דבר לשלוש קובלנות. לא קיבלנו פירוט וזה לא חשוף לציבור. בטכניון היו יותר פניות: 77 סטודנטים פנו עם תלונות על הסתה ועידוד לטרור. ב-36 מתוכן התהליך נעצר, ב-19 לא נמצאה הצדקה להמשך התהליך, 3 הוגדרו כתלונות שווא וב-31 מתוך סך כל התלונות התקיים הליך משמעתי".

יו"ר הוועדה ביקש לקבל נתונים מסודרים מהמל"ג, אולם הנציג בדיון אמר שאין את זה בידיו: "אתמול קיבלנו מהוועדה בקשה לאיסוף נתונים. באיסוף שעשינו עד כה לא התקבלו במל"ג תלונות מהמוסדות. לגבי תלונות שהגיעו מצד סטודנטים נבדוק במסגרת פניות הציבור של המל"ג". נציג המשרד לביטחון לאומי יאיר מתוק: "מאז תחילת המלחמה ועד חודש דצמבר הנוכחי נפתחו במשטרה 716 חקירות בנושאי הסתה בכלל האוכלוסייה והוגשו 197 כתבי אישום. לא קיים פילוח לגבי הנעשה ספציפית בקמפוסים." חוקר מרכז המחקר והמידע של הכנסת יובל וורגן ביקש מהמשטרה לבדוק שנית בנוגע לעבירות שבוצעו בתוך הקמפוסים, כי במקרים קודמים כן התקבל בוועדה פילוח, למשל בעבירות שבוצעו במעונות יום לפעוטות.

יצוין שבדיון שנערך אתמול ראשי האוניברסיטאות, חברי הכנסת של חד"ש עאידה תומא-סלימאן ויוסף עטאונה ופעילי בתאי הסטודנטים של חד"ש בהשכלה הגבוהה הביעו התנגדות נחרצת להצעת החוק.

עוד בנושא: https://zoha.org.il/134085