משרד החינוך לא יפטר מורה שקרא לסרבנות

משרד החינוך נאלץ לחזור בו מכוונתו לפטר את המורה עופר שור, אשר פרסם בחשבון הפייסבוק הפרטי שלו סרטון המספר על תקופתו כסרבן ועל כך שהיה חוזר על כך גם היום בהקשר של המלחמה המשתוללת בעזה. בבית הדין לעבודה נחתם הסכם פשרה בתוקף של פסק דין בין משרד החינוך לבין שור ובא כוחו עו"ד עמית גורביץ, אשר הסדיר את חזרתו של שור לעבודה באופן מלא ובתמיכת בית הספר ומשרד החינוך.

משרד החינוך נאלץ לחזור בו גם מהדרישה כי שור יסיר את פרסומיו מהרשתות החברתיות. במשרד החינוך נאלצו להסתפק בדרישה כי שור יהפוך את דפי הפייסבוק שלו לפרטיים על מנת שלא יהיו חשופים לתלמידים ולמשפחותיהם, וכן בהתחייבותו כי לא ידבר עם התלמידים בנושא סרבנות – נושא עליו מלכתחילה ציין כי אין הוא מנהל שיח. פסק הדין הוא תקדים חשוב שכן הוא מכיר בזכותם של המורים, ושל עובדי הציבור בכלל, להתבטא פוליטית כפוף למגבלה שנוגעת להגדרות הפרטיות ברשתות החברתיות, וכי התבטאויות כאלה אינן עילה לפיטורים.

משרד החינוך לא למד דבר

אולם, כבר למחרת מתן פסק הדין הבהיר משרד החינוך כי לא למד דבר ולא שכח דבר. מנהל גימנסיה הרצליה בתל אביב, זאב דגני, זומן בידי מנכ"ל משרד החינוך, מאיר שמעוני, לשימוע בשל סרטון בו קרא לראש הממשלה בנימין נתניהו רודן ורוצח. במכתב הזימון לשימוע כתב שמעוני לדגני: "אמנם, כידוע לך, אף בעבר היו מקרים בהם לא התנהלת באופן המצופה מאיש חינוך ובוודאי שלא ממנהל העומד בראש מוסד חינוך. במקרים אלה בעבר התנהלותך שוקפה לך ואף נערכו עימך שיחות בנושא. על אף זאת בחרת להמשיך ולהתנהל באופן שאינו עומד בקנה אחד עם היותך דמות חינוכית בעלת השפעה רבה על תלמידים. יחד עם זאת יוטעם כי התנהגויות אלו, על אף שאני רואה אותם בחומרה רבה, אינן עומדות בבסיס זימון זה לשימוע בטרם נקיטת הליכים לביטול אישור העסקה, אך יש בהן כדי להעיד על בחירתך להתנהל ולהתבטא שלא בהתאם לנורמות התנהגות הנדרשות והמצופות מאיש חינוך".

ביטויים אלו של צנזורה ושל רדיפה פוליטית נשמעים כשברקע עומדת ותלויה עדיין הצעת החוק של חבר הכנסת עמית הלוי מהליכוד שעניינה – "איסור העסקה של עובדי הוראה תומכי טרור". ההצעה מבקשת לאפשר למנכ"ל משרד החינוך לפטר מנהלית עובדי הוראה אשר כביכול הביעו תמיכה, עידוד או הזדהות עם מעשה טרור, תוך שלילת פיצויים ותקציב ממוסדות החינוך בהם הועסקו. להצעת חוק זו נלוותה גם הדרישה כי לשם ניטור התבטאויות שכאלו ילווה פיקוח שב"כ על המורים.

מסר מסוכן לתלמידים

סיעת חד"ש בהסתדרות המורים הביעה דאגה נוכח הצעת החוק של עמית הלוי. בהודעה שפרסמה בנושא נכתב: "חוק עמית הלוי, שמטרתו להטיל צנזורה על מורים ערבים באמתלה של מאבק בטרור ולהדק את הפיקוח על מערכת החינוך הערבית, קורא לפטר מורים ערבים בשל עמדותיהם הפוליטיות, ולמנוע תקציבים ממוסדות החינוך בחברה הערבית. זאת אם יוכח (לדעת השב"כ) שצוות בית הספר הביע תמיכה או הזדהות עם פעולת טרור או ארגון טרור".

בסיעה הוסיפו: "נראה שההגמוניה הימנית והשב"כ רוצים להדק את שליטתם במערכת החינוך הערבית. אנו סבורים כי התערבות השב"כ במערכת החינוך הערבית מטרתה להרוס את התהליך החינוכי בבתי הספר בחברה הערבית.

"אנו נאבקים ועושים כל שביכולתנו כדי למנוע מהשב"כ להתערב בבתי הספר הערביים. אנו קוראים גם למזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דוד, לתמוך במערכת החינוך הערבית ובמוריה ולהתנגד לחוק עמית הלוי ולחוקים בלתי צודקים נוספים המכוונים נגד מערכת החינוך הערבית. העברת חוק כזה תעניק לימין כוח ותנופה בתכניותיו להשתלטות על מערכת החינוך".

בסיעה סיכמו ואמרו :"מאחורי החוק הזה עומד מסר מסוכן שמכוון לתלמידים. באמצעות הפחדת המורים, ערבים ויהודים, על ידי זימונם לשיחות שימוע בעקבות הבעת דעותיהם הפוליטיות לגבי המצב הנוכחי במדינה, המורים אמורים להסתיר את דעותיהם ועמדותיהם מהתלמידים. במקום שהמורה יעניק לתלמידיו אווירה של ביטחון להתבטא בחופשיות ולחשוף את עולמם הפנימי, הוא מעביר להם מסר של שתיקה ופחד מרדיפה בידי הרשויות ומשרד החינוך".