משרד החינוך הערים קשיים על בית ספר ערבי בראמה שבצפון, שביקש לקיים פאנל פוליטי עם נציגי כלל המפלגות ומדגם בחירות. על כך פורסם הבוקר (חמישי) בעיתון "הארץ". הפאנל התקיים לבסוף אתמול בתיכון מקיף ע״ש חנא מוויס, הכולל תלמידים דרוזים, מוסלמים ונוצרים. היתה זאת הפעם הראשונה שבה מתקיים אירוע מסוג זה בתיכון ערבי בישראל. אולם, באירוע נאסר לקיים הפנינג מקדים עם דוכנים של המפלגות השונות, פעיליהן, שלטים וחומרי תעמולה. זאת, בניגוד לתיכונים יהודיים ברחבי הארץ, שבהם הפכו הפאנלים ואירועי ההפנינג המקדימים עם פעילי המפלגות לדבר שבשגרה. למעשה, חברי המפלגות השונות ביקרו בעשרות אם לא במאות תיכונים בשבועות האחרונים, ללא התנגדות או הגבלה מצד משרד החינוך.
מועמדת חד"ש, עאידה תומא–סלימן, שהשתתפה אתמול בפאנל בכפר ראמה. בתמונה היא נואמת בהפגנת גננות במשפחתונים שנערכה בשבוע שעבר בירושלים (צילום: אל אתיחאד)
בפתח האירוע אף נאם מפקח משרד החינוך האחראי על בית הספר, הקריא מחוזר המנכ״ל והזהיר מפני תעמולה. כמו כן, על התלמידים נאסר ללבוש חולצות או סמלים של מפלגות, לתלות שלטים או לחלק חומרי תעמולה. על אף שאכן מדובר בפעולות המנוגדות ככל הנראה לחוק ולחוזר המנכ״ל, בתיכונים יהודיים במרכז הארץ הן מתקיימות כחלק מאירועי הבחירות הקרבות. לאירוע בראמה, שאורגן בשיתוף קרן אברהם, הוזמנו כל נציגי המפלגות המרכזיות, אף שחלקם בחרו שלא להגיע. יהדות התורה והבית היהודי לא שלחו כלל נציג, בליכוד הודיעו באותו הבוקר כי הנציג שהיה אמור להגיע לא יבוא וגם נציג מפלגת כולנו אכרם חסון (מקום 12) לא הגיע ברגע האחרון, ושלח במקומו את אחד מעוזריו, סאלם חיר. הרשימה המשותפת שלחה שני נציגים, עאידה תומא סלימאן (מקום 5 (ובאסל גאטס (מקום 11), ש״ס שלחה את דוד אזולאי (מקום 5) ומרצ את מוסי רז (מקום 6). יתר המפלגות שלחו מועמדים דוברי ערבית, לא מוכרים, הנמצאים במקומות לא ריאליים או על גבול הריאליים כמו סאלח סעאד, מקום 26 במחנה הציוני, סלים קדור, מקום 22 ביש עתיד, ושאדי חלול, מקום 15 בישראל ביתנו.
תוצאות המדגם שהתקיים היו מעט מפתיעות. אמנם, במקום הראשון, כצפוי, היתה הרשימה המשותפת עם 40.5% מקולות התלמידים, אך אחריה נבחרה הליכוד עם 10.5% מהקולות. אחריהן המחנה הציוני עם 8%; יש עתיד 7.5%; כולנו 5.5%; הרשימה הערבית (רשימה בראשות טאלב א־סאנע, שאינה חלק מהמשותפת) 5.5%; ישראל ביתנו 5%; ש"ס 4%; מרצ 2%; עלה ירוק" 2%; יחד 1% והבית היהודי 0.5%. במדגם השתתפו, 219 מתוך 341 התלמידים בכיתות יא׳ יב׳ במוסד, שיעור הצבעה של 63%, הקרוב לשיעור ההצבעה בכלל החברה הערבית.
עוד בנושא: http://www.haaretz.co.il/news/education/.premium-1.2569208