התיכונים בדרך לשביתה כללית; דרישת האוצר לחוזים אישיים למורים מוכחת ככישלון

אחרי למעלה משנתיים של משא ומתן עקר בין ארגון המורים למשרד האוצר, וכשימים בודדים נותרו עד תחילת שנת הלימודים, נראה כי מערכת החינוך התיכונית בדרך לשביתה כללית. אם לא יהיה שינוי דרמטי ברגע האחרון, התיכונים יישארו סגורים לראשונה מאז השביתה הגדולה ב-2007 בה השבית ארגון המורים את פתיחת שנת הלימודים.

מערכת היחסים העכורה בין הנהגת הארגון לבין משרד האוצר נובעת מכך שהאחרון הפר את ההבטחות וחזר בו מההסכמות אליהן הגיעו הצדדים בסוף אוגוסט שעבר, ואשר איפשרו לפתוח את שנת הלימודים למרות שהסכם לא נחתם. הפרת ההתחייבויות מצד משרד האוצר, ובמיוחד החלטתו של המשרד בחודשים האחרונים לקזז משכרם של המורים את המקדמות שניתנו להם בתחילת השנה שעברה, הביאה להצהרה מפי יו"ר הארגון רן ארז, כי אם לא יהיה הסכם חתום עד 28 באוגוסט – תושבת פתיחת שנת הלימודים.

ניסיון האוצר לפרק את ארגון המורים

סלע המחלוקת העיקרי בין הצדדים הוא הדרישה החדשה שהעלה משרד האוצר בדבר קליטה של מורים ומנהלים בחוזים אישיים. באוצר טוענים כי כך יתאפשר למשוך למערכת החינוך כוח אדם איכותי ולפתור את בעיית המחסור במורים. בפועל אין שום קשר בין הדברים. מדובר בניסיון בוטה של האוצר לפרק את כוחו של ארגון המורים בשיטת "הפרד ומשול" וביצירת מעמדות נפרדים בחדרי המורים. הצדדים כבר הסכימו בשנה שעברה לאפשר אחוז מסוים של מורים שיהיו זכאים לרכיב אישי מעבר לחוזה הקיבוצי, אולם האוצר חזר בו מהסכמות אלה ודורש העסקה בחוזים אישיים ללא הגנות במסגרת החוזה הקיבוצי.

ניסוי זה, שמטרתו ברורה וידועה, נחל עד כה כישלון חרוץ במסגרת החינוך היסודי ובחטיבות הביניים. כבר לפני שנתיים חתמה הסתדרות המורים על הסכם שיאפשר קליטה של 6% מהמורים במסגרות אלה בחוזים אישיים. אך עד כה כשל משרד האוצר כישלון מוחלט בהקמה של מערך גיוס וקליטה למורים אלה. לאחרונה פורסם כי בשל חוסר ההיענות המוחלט לפיילוט של חוזי "טאלנט", שנועד לצאת לדרך השנה רק במחוזות תל אביב והמרכז, פנה משרד החינוך דרך לשכות תעסוקה למובטלים בעלי השכלה אקדמית והציע לקלוט אותם ללא צורך בהכשרה או בניסיון קודמים. התרעומת הציבורית לאחר הפרסום הביאה לכך שגם ניסיון כושל זה הוקפא, נכון לעכשיו. בינתיים אמורה מערכת החינוך ביסודי ובחטיבות הביניים לפתוח ב-1 בספטמבר שנה נוספת עם מחסור בעשרות אלפי מורים בעלי הכשרה מתאימה, למרות "פתרון הקסם" של האוצר.

שר החינוך נגד החינוך

מי שמיישר קו ותומך בהמשך ההתעמרות של האוצר במורים הוא שר החינוך, יואב קיש. בשבועות האחרונים הבהיר קיש פעם אחר פעם, כי הוא מצפה מהמורים להתפשר ולהתגמש הוא שלח מכתב למורים בו האשים את הארגון בכך שלא נחתם עד כה הסכם חדש. בנוסף טען קיש כי ארגון המורים אינו אומר את האמת כשהוא טוען שהקושי העיקרי במו"מ הוא נושא החוזים האישיים, וכי למעשה הסיבה לעיכוב היא דרישות חדשות שהעלה הארגון. מנכ"ל משרד החינוך, מאיר שמעוני, חשף את האמת בנושא זה בדיון בוועדת החינוך של הכנסת בשבוע שעבר, בה השתתף גם השר קיש. בדיוני הוועדה אמר שמעוני כי הגורם אשר מעכב את החתימה על ההסכם החדש הוא אכן התעקשות האוצר לכפות על המערכת חוזים אישיים, וכי דרישה זו מהווה, להגדרתו, את ה"אגוז הקשה" במשא ומתן.

השקרים והעמדה שנוקט השר קיש נגד המורים הובילו לפיצוץ פגישת המו"מ שנקבעה בינו לבין רן ארז השבוע (25.8) עוד לפני שהחלה. קיש סירב להכניס לפגישה עם צוות המו"מ של הארגון את עו"ד סיגל פעיל, אחת מחברות צוות המו"מ מטעם הארגון. בעקבות הסירוב, עזב צוות המו"מ כולו את המקום. במכתב ששיגר לשר קיש בעקבות פיצוץ הפגישה כתב ארז: "נדהמתי מהתנהגותך הבזויה והמבזה שלא מתאימה לאדם בכלל, ולשר בממשלה בפרט. למעשה, לא רציתי להגיב כדי לא לבייש אותך אבל כשראיתי את מכתבך רצוף השקרים שנשלח אלי אתמול, הבנתי שפטור בלא כלום אי אפשר. אין אלא להגדיר התנהגות זאת כמיזוגניה או במצב הטוב יותר, גסות רוח".

בינתיים, קיש פרסם בשלישי (27.8) הודעה לתקשורת בה הוא מצהיר כי הציג מתווה חדש להסכם, אשר נותן לדבריו מענה לסוגיות שנותרו פתוחות. אולם ארז הספיק כבר לדחות את המתווה המוצע. לדברי ארז, מדובר בתוכנית פיקטיבית ובספין תקשורתי שהם למעשה נסיגה ממה שסוכם בשנה שעברה. כשהזמן הולך ואוזל, וכשהעוינות בין הצדדים נמצאת בשיאה, כל דבר, למעט שביתה בתיכונים ב-1 בספטמבר, יחשב בשלב זה הפתעה גדולה.