עבדאללה אוג'לאן, מייסדה ומנהיגה הוותיק של המחתרת הכורדית PKK, קרא השבוע (27.2) לארגונו לזנוח את דרך המאבק המזוין ולפרק את עצמו. אוג'לאן, שמרצה מאסר עולם בטורקיה מאז 1999, העביר את המסר בפגישה שקיים בכלא עם ראשי מפלגת העמים לשוויון ודמוקרטיה – מפלגת האופוזיציה הפרו-כורדית המיוצגת בפרלמנט הטורקי. בהצהרתו אמר אוג'לאן כי "אין חלופה לדמוקרטיה כאמצעי להגשמת החזון הפוליטי".
ה-PKK, מפלגת פועלי כורדיסטן, ניהלה מאבק חמוש נגד ממשלת טורקיה מאז 1984 בדרישה להכרה בזכויות הלאומיות של המיעוט הכורדי במדינה, המונה מיליוני בני אדם ומהווה רוב בדרום-מזרח טורקיה. ב-46 שנות המאבק המזוין נהרגו אלפי טורקים ועשרות אלפי כורדים.
בהצהרתו הדגיש אוג'לאן: "הצורך בחברה דמוקרטית הוא בלתי-נמנע. המאבק המזוין של ה-PKK – הארוך והנרחב ביותר בתולדות הרפובליקה – מצא בסיס חברתי ותמיכה, ונבע בעיקר מחסימת אפיקי הפוליטיקה הדמוקרטית". עם זאת, פתרונות כמו "מדינת לאום נפרדת, אוטונומיה מנהלית או תרבותית אינם מספקים מענה לסוציולוגיה ההיסטורית של החברה".
בנימוקים לקריאתו הוסיף אוג'לאן כי "קריסת הסוציאליזם, סופה של הכחשת הזהות הכורדית במדינה והתקדמות בחופש הביטוי הובילו להחלשת המשמעות שעל בסיסה קמה ה-PKK".
להכרזתו של אוג'לאן קדמו מחוות מצד השלטון בטורקיה, כולל הצעה של יו"ר המפלגה הלאומנית – שמפלגתו שותפה בקואליציה של ארדואן – לשחרר את אוג'לאן תמורת סיום המאבק הכורדי האלים. כמו כן אפשרו השלטונות לנציגי מפלגת העמים לשוויון ודמוקרטיה ולמשפחתו של אוג'לאן לבקרו בכלא מספר פעמים. בעקבות ההצהרה הכריז הנשיא ארדואן כי קריאתו של אוג'לאן מסמנת שלב חדש בדרך ל"טורקיה חופשיה מטרור". עם זאת, הכוחות הכורדיים בצפון סוריה הבהירו כי קריאתו של אוג'לאן לפירוק המחתרת מנשקה לא תחול עליהם.
בשמאל הטורקי בירכו על הכרזתו של אוג'לאן, אך יש שהעלו הסתייגויות. המפלגה הקומוניסטית הטורקית ציינה כי "ההצהרות והעמדות של הצדדים המעורבים, לצד מה שאנו רואים בשטח, אינן מאפשרות לנו להיות שותפים לאופטימיות". עוד הוסיפו: "מפלגת השלטון טוענת כי תהליך זה הוא צעד גדול לעבר הדמוקרטיה בטורקיה. המציאות היום שונה לחלוטין: עוני קיצוני ואי-שוויון עמוק מתפשטים, הצדק נשחק לחלוטין, ואילו רודנות ועבריינות הפכו לנורמה".