ממשלת הימין מקדמת הצעת חוק שתחליש את בית המשפט בהליך לפסילת מועמדים ערבים לכנסת

הצעת החוק של יו"ר הקואליציה הימנית קיצונית, ח"כ אופיר כץ (הליכוד), נידונה אתמול (שלישי) בוועדת הכנסת להכנה לקריאה הראשונה. במרכזה בארבע הרחבות עיקריות: תמיכה במפגע בודד תיחשב עילה לפסילה, ⁠לא תידרש "מסה קריטית" של ראיות בכדי לפסול מועמד, יהיה ניתן לפסול ⁠מפלגה שלמה בתוך רשימה מאוחדת של מועמדים וכן פסילת מועמד בודד לא תותנה בקבלת אישור בית המשפט העליון, אלא תוכרע בוועדת הבחירות המרכזית ותהיה נתונה לערעור לבית המשפט.

ח"כ עאידה תומא-סלימאן (חד"ש) הביעה במהלך הישיבה התנגדות נחרצת להצעת החוק. לדבריה "זו הצעה אנטי-דמוקרטית, חלק מההפיכה המשטרית. זו פוליטיקה גזענית שמתכסה באופן דמגוגי במאבק בטרור". "החוק הזה עוסק בשלילת הזכות הבסיסית של האזרחים הערבים לבחור ולהיבחר, ונועד לשמר את שלטון הימין הדורסני ולהעביר סמכויות מבית המשפט לידי פוליטיקאים. הרי לא יפסלו מועמדים או רשימות שיש בהם מורשעי טרור יהודים ומהללי טרוריסטים יהודים – אלא רק את מי שלא מיישר קו עם הפשיזם והגזענות המשתוללת במפלגות הימין", הדגישה.

גם היעוץ המשפטי של ועדת החוקה, עו"ד גור בליי, מתנגד בחוות דעת לסעיף המסה הקריטית: "מדובר בקושי המשמעותי הגלום בתיקון השני שלעיל ולפיו ניתן יהיה לפסול רשימה בשל הבעת תמיכה או אהדה במאבק מזוין שלא נעשתה באופן מתמשך. זאת בחריגה מהעקרונות המקובלים של הסדרי פסילת רשימות, האמורים להיות צרים ביותר וממוקדים רק ברשימות או מועמדים אשר במהותם סותרים ומסכנים את המדינה, אופייה הדמוקרטי או עקרונותיה הבסיסיים ביותר". בנוגע לשינויי המעורבות של בית המשפט העליון באישור הליך הפסילה, העיר הייעוץ המשפטי כי יש חשש לגבי "החלשת הביקורת השיפוטית על הליכים לפסילת מועמדים"

"אם בחוק יסוד הכנסת היה סעיף פסילה על טרור – היה ניתן לפסול את בן גביר", אמרה לאתר ההסתדרותי ל'דבר' עו"ד ניצן כהנא, מנהלת תחום הממשל בקרן ברל כצנלסון. "אבל הקואליציה רוצה לפסול כמה שיותר מועמדים מהחברה הערבית, כדי להנציח את הרוב הקואליציוני. הקואליציה משתמשת במלחמה כתירוץ לדחוק את החברה הערבית מהכנסת. זו פגיעה בזכות לבחור ולהיבחר".

כהנא הוסיפה את ההקשר הרחב. "המהלך הזה מבוצע במקביל לתהליכים מסוכנים במשטרת ישראל, שיח ציבורי מתלהם ומוקצן והיסטוריה של ניסיונות דיכוי הצבעה, כמו הצבת מצלמות בקלפי". בחוות הדעת של קרן ברל כצנלסון נכתב: "השילוב של הצעת החוק שנועדה להוביל לפסילת רשימות ומועמדים ערבים מהתמודדות בבחירות לצד משטרה פוליטית, מאפשר פגיעה כפולה בייצוג הפוליטי של החברה הערבית. ככל שתגדל הפגיעה בזכות של הציבור הערבי לבחור ולהיבחר, כך יגדלו סיכוייה של הקואליציה לנצח בבחירות הבאות".

כהנא מוסיפה: "זהו מושב הכנסת הראשון שנפתח מתחילת המלחמה. הם לא מתעסקים בריפוי ובשיקום, אלא בהחלשת הדמוקרטיה הישראלית. הממשלה מנצלת את הכאב והתסכול של הציבור הישראלי כדי לעשות בדמוקרטיה הישראלית כבתוך שלה. הכול נעשה למען ביצור שלטונה של הקואליציה".

עוד בנושא: https://zoha.org.il/133371/