מחקר של הכנסת: שיעור תעסוקת הנשים הערביות בשירות המדינה פחות מ-4 אחוז

הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומאסלימאן (חד"ש הרשימה המשותפת), קיימה אתמול (שני) דיון מיוחד על תעסוקת אקדמאיות ערביות, אליו הגיעו עשרות אקדמאיות ערביות אשר אינן מוצאות עבודה. יו"ר הוועדה פתחה את הדיון ואמרה: "הנשים הערביות רוצות לעבוד, והמדינה כבר השתכנעה שהן באמת רוצות לעובד, אבל עדיין לא השתכנעה שיש לנו את הכישורים הדרושים לעבוד בכל המקצועות. משרד הכלכלה מנצל רק 28% מהתקציב שיש לו לטובת יציאת נשים ערביות לעבודה, ומשרד הבריאות ניצל רק שבעה מיליון מעשרים מיליון שעמדו לרשותו. אנחנו רוצות לממש את זכותנו, אבל יותר מכך, נמנעת מאיתנו דרך חשובה ליציאה ממעגל העוני של 50% מהמשפחות שנמצאות תחתיו".

2016-08-03_000635

שיבה של הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות ח"כ עאידה תומאסלימאן (צילום: אל אתיחאד)

 בישיבה הוצג מחקרה המקיף של שלי מזרחיסימון, ממרכז המחקר והמידע של הכנסת, על "תעסוקה בקרב נשים ערביות", אשר הוכן במיוחד לקראת הישיבה. ממנו עולה כי שיעור המועסקות הערביות בגילאים 64-25 בשנת 2015 הוא 31.5%. זאת, לעומת 32.3% בשנת 2014 וכמעט 30% שנה קודם לכן. מנתוני מרכז המידע עולה עוד כי שיעור הנשים הערביות המועסקות במשרה חלקית מחוסר ברירה, על אף שהן מוכנות לעבוד במשרה מלאה, הוא יותר מפי שלושה מהשיעור המקביל בקרב הנשים היהודיות (35% לעומת 11%). בשנת 2014 השכר החודשי הממוצע של נשים יהודיות היה גבוה בכ-45% משכרן של הנשים הערביות – 7,663 שקל לעומת 5,271 שקל. על פי הדו"ח, באזור ירושלים ובדרום שיעור הערביות העובדות עומד על 20%, בתלאביב על כ-19%, בחיפה 39%, בצפון 34% ובמרכז 36%.

תמונת המצב בשירות המדינה עגומה במיוחד. על אף עלייה בשיעור תעסוקת הנשים הערביות, הוא עמד על 2015 על 3.7% לעומת 2.45% ב-2008. מחברי הדו"ח מסבירים כי אחוז האבטלה בקרב נשים ערביות נובע בין היתר מהיצע עבודה נמוך, מתחבורה ציבורית לקויה ומחסמים חברתיים כמו חוסר הסכמה של משפחות שהאשה תצא לעבוד.

עו"ד סאמח עיראקי, ממרכז מוסאוא, הציג גם הוא מחקר על נושא תעסוקת הנשים הערבות וכן הודיע כי הם יוצאים בקמפיין חדש לעורר את המודעות על רצונן של הנשים הערביות לעבוד. לדברי יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה (חד"ש): "הפרמטר של כל חברה ומצבה נמצא בתחום מעמד האישה, והמפתח לקידמה ולפיתוח הוא העבודה. שבוע אחרי הנאום הכביכול מתקן של ראש הממשלה, ואין נציג אחד מהקואליציה בדיון. כנראה שצריך לחתור להחלטה קונקרטית של ועדת שרים בנושא".

ח"כ תומאסלימאן אמרה בתום הדיון כי "במציאות שבה מחצית מהמשפחות הערביות ו-60% מהילדים הערבים חיים מתחת לקו העוני, תעסוקת נשים ערביות נהפכת לתרומה עיקרית לכלל החברה". לדבריה, "אכן היו מאמצים בשנים האחרונות, אך הוכח כבר כי אלו אינם מספקים ואינם מביאים לפתרון הנושא". ח"כ תומאסלימאן קראה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, שרק לאחרונה קרא לאזרחים הערבים "לשגשג", להוביל מדיניות "שתפסיק את האפליה ולהורות על תוכנית מקיפה עם יעדים ברורים ומדידים לפיתוח ועידוד תעסוקת נשים ערביות".