מחדל זיהום הנחלים בגוש דן: הסביבה נופלת בין הכיסאות

סיכום סיור חירום של השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת לנחל הירקון שהתקיים היום

בעקבות הסגירה המתמשכת של חופי גוש דן קיימה היום השדולה הסביבתית-חברתית, בראשות חברי הכנסת ד"ר דב חנין (חד"ש) ואופיר פינס פז (עבודה), סיור חירום באזור נחל איילון ונחל הירקון. בסיור השתתפו, לצד יושבי ראש השדולה, גם יו"ר שדולת תל אביב-יפו, ח"כ אופיר אקוניס (הליכוד), וחברי הכנסת דניאל בן סימון (העבודה), הרב משה גפני (דגל התורה), ניצן הורוביץ (מרצ), אורית זוארץ (קדימה), אברהם מיכאלי (ש"ס) וכרמל שאמה (הליכוד).

הסיור בחן את אירוע דליפת צינור הביוב של ישובי בקעת אונו, תקלה שגרמה להזרמה מסיבית של ביוב גולמי לנחל איילון ומשם לירקון ולחופי תל אביב והרצליה. דליפה זו הובילה לסגירה החוזרת של חופי הרחצה, ולפגיעה חמורה בחי ובצומח בנחל הירקון. נציגי הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה התייחסו לאירועים הקונקרטיים ולמאמצים שננקטים לתיקונם. מדבריהם עולה כי התקלה עדיין לא תוקנה וכי בימי הגשם הקרובים, עומד לזרום ביוב רב נוסף לחופי הים. לצד מאמצים מסוימים שננקטים על ידי גורמי ממשלה שונים, עלתה מבירור האירועים תמונה של היעדר יד מכוונת, של התמשכות הטיפול בנושא ושל גילגול אחריות בין הרשויות. לדברי ארגוני הסביבה שהשתתפו בסיור מדובר בדוגמא אחת לשורה של תקלות חמורות ובלתי מטופלות בכל נחלי ישראל.

בסיכום הדיון: [א] השדולה קראה לממשלה לזרז את הטיפול בתקלה ובתום הטיפול לקיים חקירה ממצה של האירועים; [ב] השדולה החליטה לפעול להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת משבר זיהום הנחלים והמים בישראל; [ג] השדולה תפעל לקידום חקיקה שתגן על מקורות המים בישראל כדוגמת הצעת חוק אמצעי אכיפה כנגד מזהמי מים אשר מונחת על שולחן ועדת הפנים והגנת הסביבה כעת (התקבלה בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת).

ח"כ ד"ר דב חנין (חד"ש), יו"ר עמית של השדולה הסביבתית-חברתית: "האירועים החוזרים ונשנים בנחל הירקון ובחופי הים התיכון מתחברים יחדיו למחדל מתמשך של זיהום מים. אסור להשלים עם סגירת חופי הרחצה של תושבי גוש דן ועם הפגיעה באחד מאזורי הנופש העיקריים בו – גדות נחל הירקון. במדינה מתוקנת אפשר וצריך להגיע לפתרונות תשתית אשר ימנעו זיהום. מרוב גורמים אחראיים, לא נמצא מי שייקח אחריות לתיקונה המהיר של התקלה החמורה, ולמניעת הישנותן של תקלות דומות בעתיד".

ח"כ אופיר פינס-פז (העבודה), יו"ר עמית של השדולה הסביבתית-חברתית: "לנוכח הטיוח הממשלתי והבריחה מאחריות של כל הנוגעים בדבר, הכנסת צריכה ליזום ועדת חקירה פרלמנטרית שתחקור ותציע פיתרון כולל לבעיית הביוב בישראל."

ח"כ אופיר אקוניס (הליכוד), יו"ר שדולת תל אביב-יפו: "מעבר לפגיעה הסביבתית החמורה שיש כאן, עונת הרחצה עומדת לפתחנו והטיפול בבעייה דחוף ביותר עבור מאות אלפי תושבי גוש דן. מדובר בתופעה שחוזרת על עצמה כבר ארבע פעמים בחודש האחרון, בזמן שהגורמים השונים מגלגלים את האחריות מהאחד לשני. לא יכול להיות שמשרד ממשלתי מתנער מאחריות, ואם המשרד להגנת הסביבה זקוק לסמכויות ולתקציבים – חברי הכנסת יסייעו להרחבתם".

ח"כ אורית זוארץ (קדימה): "זו מציאות בלתי נסבלת, קשה. צריך לטפל בה בלי להקל ראש. לא צריך לחכות לחורף הבא, צריך לבדוק איפה אנחנו יכולים לתת יותר אמצעים לטפל במקומות הדורשים טיפול. לצד זאת, הייתי רוצה לראות אכיפה כלפי ראשי הרשויות שבשטחן הבעיות קורות. אנחנו רואים איך ראשי הרשויות נתבעים ברמה האישית וצריכים לתת את הדין והדעת.

ח"כ כרמל שאמה (הליכוד): "המצב שאנו נתקלנו בו היום הוא מצב בעייתי. כל גורם מטיל את האחריות על אחרים, וקשה לנו להבין מי אחראי למפגע הזה, מי אחראי לתיקונו, ומי אחראי להפקת לקחים למניעת השנותו בעתיד. אם המצב היה שהצינור היה נשפך למפעל קוקה קולה שהיה יכול להגיש תביעה, ראשי הרשויות היו דואגים לתחזק את הצינור, לפנות את העופות שסתמו אותו ולתקן את הצינור."

ח"כ אברהם מיכאלי (ש"ס): "אני מאוד מאוכזב מהתפעול של הממשלה בבעיה. אני לא מחפש מי מהרשויות אשם. מישהו בממשלה צריך לתפעל את העניין הזה. לא יכול להיות שרשות המים שולחת מכתב בתשיעי לפברואר, ושהממשלה לא פועלת בצורה יותר תקיפה. היום כבר ה-22/3 והבעיה עוד קיימת. יש לממשלה מספיק כלים משפטיים כדי לנקוט כנגד הגופים האחראיים, ולפעול לתיקון המצב באופן מיידי."

עזר פישלר, סמנכ"ל, עמותת צלול: "מדינת ישראל טובעת בביוב והזיהום המתמשך בחופי תל אביב רק מחזק טענה זו. לא ייתכן שאזור גוש דן, המאכלס שליש מתושבי ישראל יסבול ממחדל זיהומי כה חמור למשך זמן כה רב, כאשר במקביל, בעלי השליטה בתשתיות הביוב בגוש דן גוררים רגליים ולא פועלים במלוא המרץ לפתרון התקלה. מצער עוד יותר שתושבי תל אביב אשר זה עתה החלו את חגיגות מאה השנים להקמת העיר, נאלצים להתמודד עם ים מזוהם ואסור לרחצה."