מחדל אכיפת חוקי העבודה: ממבצע למבצע כוחנו עולה

נכתב על ידי חנה זוהר, מהעמותה להגנה על זכויות העובדים קו לעובד.

בספטמבר 2008 נשלחה אלינו תלונה בדוא"ל בעניין עובדת ישראלית ממוצא אתיופי המועסקת כמנקה במפעל שיקומי בראשל"צ. בפנייה נכתב, כי עבור עבודה בהיקף של 70% משרה היא מקבלת 800 ₪ לחודש. בתלונה, שהוגשה בשמה של העובדת, לא הופיעו פרטי העובדת. חזרנו לשולח הפנייה, שעבד באותו מפעל כחונך, וביררנו אם העובדת שייכת למשוקמים ולכן שכרה כה נמוך. לא, העובדת אינה משוקמת, היא מועסקת באמצעות חברה קבלנית לשירותי ניקיון הקשורה בחוזה עם עיריית ראשל"צ.

מספר חודשים לאחר מכן, הגיעו למשרדנו ראש מחלקת האכיפה במשרד התמ"ת ועובדת נוספת שהתכוננו לקראת מבצע אכיפה שעמד להיערך בקרב חברות לשירותי ניקיון. השניים ביקשו את עזרתנו בקבלת מידע על תלונות של עובדים שהועסקו בחברות מסוג זה, אך התעניינותם הייתה בעיקר בחברות העובדות עם המגזר הציבורי. חיפשנו במאגר התלונות הממוחשב שלנו תלונות שקיבלנו בשנה האחרונה מעובדים אשר הועסקו בניקיון. התבקשנו על ידי נציגי מחלקת האכיפה לברר לעומק את פרטי החברות, שמות בעליהן והמשרדים איתם הן עובדות. למרות שידענו שמתפקידם של אנשי מחלקת האכיפה לערוך את הבדיקות הללו, הקדשנו את הזמן והמשאבים בכדי לסייע בקידום האכיפה לטובת העובדים המועסקים בניקיון.

בין התלונות, מסרנו למחלקת האכיפה מידע על התלונה שקיבלנו בעניין העובדת האתיופית ועקבנו באופן מיוחד אחר הטיפול בתלונתה. בהמשך, נאמר לנו במשרד התמ"ת שלאחר שעשו בדיקה עלה כי כבר היו בעבר תלונות נגד אותה החברה, ולמרות זאת עיריית ראשל"צ ממשיכה לעבוד עימה. במקביל, יצרנו קשר עם שולח התלונה, ביררנו אם התקיים ביקור של פקחי מחלקת האכיפה במקום – נענינו כי לא היה ביקור כזה. פעם נוספת שהתקשרנו לשולח התלונה קיבלנו תשובה כי העובדת הפסיקה לעבוד והוא אינו יודע מדוע.

לפני כחודש, התקשרנו למחלקת האכיפה לברר על ממצאי המבצע עליו פורסם בכלי התקשורת בנובמבר 2008. התשובה, הלא רשמית, שקיבלנו הייתה כי המבצע לא המשיך בשל חילוקי דעות פרסונאליים במחלקת האכיפה. תשובה רשמית ממנהל המחלקה, לו סייענו בתחילת המבצע בקבלת פרטים, לא זכינו לקבל. בשבוע שעבר, פורסם כי מחלקת האכיפה במשרד התמ"ת יוצאת למבצע אכיפה בקרב חברות קבלניות לשירותי ניקיון. מה קרה עם מבצע האכיפה הקודם עליו הוכרז בנובמבר 2008, כנראה איש אינו שואל.

בפרסום חוק חופש המידע על פעילות משרד התמ"ת, שיצא השבוע, מצאנו מידע על מבצעי אכיפה שהתקיימו ב- 2008, ביניהם מבצע בקרב חברות לשירותי ניקיון. בפרסום נכתב: "נבדקו חמישים חברות ב 179- אתרים, במסגרתם נבדקו כאלף עובדים". מה הם הממצאים מאותן בדיקות? כנגד כמה ואילו חברות הוטלו קנסות או כתבי אישום? אין מידע, ומי שלא עוקב מקרוב לא יודע לשאול. אנחנו שאלנו וכאמור לא קיבלנו תשובה. רק על העובדת האתיופית קיבלנו תשובה ברורה, ולא ממחלקת האכיפה. אותה, פקחי מחלקת האכיפה לא פגשו.