מחאת פעילי הסביבה נשאה פרי: מפעלים גדולים במפרץ חיפה חויבו להפחית את הזיהום

 

המשרד להגנת הסביבה קבע כי על חברות גדיב ובז"ן חיפה להפעיל לאלתר תוכנית לגילוי ותיקון דליפות ופליטות חומרים רעילים. יישום התוכנית יביא להפחתה מיידית של 60% בכמות הפליטות תוך שישה חודשים. רוברט ראובן, מנהל מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, הדגיש בפני כל אחד מהמפעלים את החשיבות שהמשרד רואה בהפחתת פליטות של מזהמי אוויר וחומרים אורגאניים נדיפים מהמפעלים ומהמתקנים. זאת לאור ממצאי סקרי איכות אוויר שערך המשרד, המצביעים על חריגות מערכי הייחוס בחומרים שחלקם מסרטנים ורעילים, ואת הצורך בשינוי משמעותי מצידם לעומת אופן ההתנהלות שלהם עד היום.

ראובן דורש מבז"ן להקצות לעניין תקציב באופן מיידי מתוך סכום של 270 מיליון דולר שלפי תשקיף החברה הוקצו לנושאי סביבה לפרויקטים הנדרשים להפחתת פליטות לאוויר.
המפעלים התבקשו להשלים תוך שלושה חודשים תוכנית להפעלת אמצעים להפחתת פליטות מחומרים רעילים ומסרטנים על ידי צביעת מכלים, אטמים כפולים לגג צף, כיסוי מכלים ואיטום מערך הולכת שפכים. במידה ובתום שלושת החודשים ההנחיות לא יבוצעו  יחוסלו מלאי חומרים אלה ולא תאושר אחזקת חומרים בעתיד.

כמו כן על בז"ן להגיש תוך חודש את אופן הטיפול במכלי תזקיקים ובכלל זה התקנת אטם שניוני בכל המכלים ובניית כיפה מעל מכלי נפט גולמי ותזקיקים קלים ויתחילו בביצוע בלו"ז מזורז. במקרה של גדיב צוין שאם לא יבצעו את כל הדרישות לפי לוח הזמנים הקצר שנקבע בשימוע נאלץ להוציא צו סגירה מנהלי עם כל המשתמע מכך. במשרד להגנת הסביבה הדגישו כי  לא יאשרו קידום של פרויקטים נוספים עד עמידת המפעלים בכל הדרישות.

בשבוע שעבר נערך שימוע למנהלי שני המפעלים, ובאותה עת הפגינו פעילי "מגמה ירוקה" בפתח המשרד. זאת, לאחר שלטענת המשרד להגנת הסביבה, המפעלים הפרו את הצו האישי שהוצא להם על ידי השר להגנת הסביבה. הצו מטיל על מנהלי המפעלים אחריות אישית לשמירה על איכות הסביבה במפעל, ואף ניתן להעמיד לדין את המנהלים במקרה של הפרתו. במכתב שנשלח אל שני המפעלים סקר ראובן שורה ארוכה של דרישות שהוטלו על המפעלים בצו האישי, וביניהן הגשת תוכניות שונות למניעת זיהומים ותקלות, טיפול בפליטות, ניטור תקלות, העברת מידע למשרד ועוד סדרה ארוכה של הפרות ובעיות שהתגלו בשני המפעלים.

את הטענות החמורות ביותר מציין ראובן כלפי בתי הזיקוק: "הממצאים העולים מסיכום הפעילות שלנו מול המפעל לשנת 2008 ולתחילת 2009 מצביעים על רמת יישום הוראות הרחוקה מלהיות מיטבית. ההנחיות המפורטות  שנמסרו לא מולאו או שמולאו באופן חלקי, ומורגש החוסר בעבודה יסודית. קיימת חריגה ארוכה ומתמשכת מלוחות הזמנים שנקבעו בצו, בלי שניתן לראות במקביל התקדמות בהפחתת הפליטות". בנוסף, מתוצאות דיגומי ארובות ומדידות במסגרת גילוי ותיקון של דליפות, עולה כי המפעל גרם לאורך זמן לזיהום אוויר בלתי סביר", כך נכתב בין היתר במכתב ההתראה שנשלח ליו"ר דירקטוריון בז"ן, יוסי רוזן, ואל מנכ"ל המפעל, ישר בן מרדכי.