נציבת זכויות האדם של האו"ם בבנתם פיליי, האשימה אמש (יום ג') את ישראל ביחס "מצער וחסר תקדים" כלפי חוקר הארגון, פרופ' ריצ'רד פאלק, שסולק מהמדינה. פיליי הודיעה כי בכוונתה לפנות למשרד החוץ כדי לדרוש הסברים. פרופ' פאלק, מומחה למשפט בינלאומי ממוצא יהודי שמונה לחקור את הנעשה בשטחים הפלסטיניים, נחת שלשום בנמל התעופה בן גוריון אך הגעתו לישראל נאסרה. הוא גורש חזרה בטיסה לשוויץ וזאת, בעקבות הוראה שהתקבלה באפריל לאסור את כניסתו לישראל. "הטלפון הסלולרי שהוא קיבל מהאו"ם הוחרם, דבר שהקשה עליו ועלינו ליצור קשר עד לנחיתתו בחזרה בארצות הברית", אמרה פיליי בהודעה שפרסמה נציבות זכויות האדם בז'נבה. היא ציינה כי בכוונתה להעלות את הנושא בפני הרשויות בישראל.
פיליי התייחסה לעובדה שפאלק אינו זקוק לאשרת כניסה לישראל בשל היותו אזרח אמריקאי. לדבריה, הוא הוזמן לאזור על ידי הרשות הפלסטינית. "חוקרים מיוחדים של האו"ם אינם זקוקים להזמנה רשמית מישראל כדי לבצע את משימתם בשטחים הפלסטינים הכבושים", הוסיפה הנציבה. עוד אמרה פיליי כי קודמיו בתפקיד של פאלק לא נזקקו להוציא אישור מיוחד מישראל כדי לנחות בנתב"ג. יתרה מזאת, הנציבות אף הודיעה למשרד החוץ בחודש אוקטובר כי פאלק מתכוון להגיע לאזור בדצמבר. לטענתה, ישראל לא הודיעה כי בכוונתה למנוע את כניסתו עד ליום שבת האחרון, כאשר פאלק כבר היה בדרכו לארץ. "זוהי האחריות של המדינות החברות באו"ם לשתף פעולה עם החוקרים והמומחים שמונו על ידי הארגון, לרבות נציבות זכויות האדם. מדובר בעקרון מאוד חשוב", סיכמה הנציבה.
גם ארגון עדאלה פרסם הודעת גינוי בעקבות הגירוש.לדברי הארגון פאלק ביקש להיכנס למדינה במסגרת תפקידו כחוקר האו"ם לענייני השטחים הכבושים כשלב ראשון בביצוע המטלות המוטלות עליו מתוקף תפקידו זה. כידוע, בחודש מרץ 2008, נבחר פרופ' פאלק על ידי מועצת זכויות האדם של האו"ם לתפקיד הדווח המיוחד מטעם האו"ם למעקב אחר המתרחש בשטחים הפלסטיניים הכבושים ככל שזה נוגע למצב זכויות האדם שם. מדובר בתפקיד מיוחד מטעם האו"ם המטיל משימה על אדם בעל כישורים וניסיון מוכחים בתחום זכויות האדם, לחקור, לעקוב ולפקח על יישום אמנות האו"ם לזכויות האדם בתחום ספציפי מוגדר. בנוסף לאופי תפקידו הפיקוחי והמחקרי, משמש הדווח כתובת לתלונות קורבנות הפרות זכויות האדם. תפקיד זה מחייב את הדווח לדווח בפני האו"ם על מהלכי מחקריו ותוצאותיו ואף להביא המלצותיו לדרכים שיש לשפר בהן את מצב זכויות האדם בכפוף למנדט שניתן לו. ועוד: "הסירוב השרירותי להכניס את מר פולק למדינה מהווה פגיעה קשה בזכותה של האוכלוסייה האזרחית הפלסטינית הנמצאת תחת כיבוש המוגדרת במשפט הבינלאומי ההומניטארי כאוכלוסיה מוגנת ואשר זכאית, בין היתר, שמנגונני הפיקוח מטעם האו"ם לדווח לאו"ם וגם למדינת ישראל אודות הפרות זכויות האדם בשטחים הפלסטינים הכבושים".