מחאה ללא תקדים של עובדי ענף המזון המהיר בארה"ב; גם עובדי מקדונלדס המתארגנים בישראל תומכים

על פי סיכומי האיגודים המקצועיים בארה"ב שפורסמו אתמול (חמישי), ביום רביעי נרשמה מחאת העובדים הגדולה בתולדות ענף המזון המהיר במדינה. מחאת העובדים כללה שביתות, עצרות והפגנות ביותר מ-200 ערים – בתמיכה פעילה של איגודים מקצועיים רבים ושל סטודנטים באוניברסיטאות הגדולות. העובדים דורשים מההנהלה להעלות את שכר המינימום שהם מרוויחים ל-15 דולרים לשעה ולהכיר בוועדי העובדים כצעד ראשון לחתימה על הסכם קיבוצי בענף.  חלקם הגדול של העובדים משתכרים כ-7.30 דולרים לשעה והם לא זוכים לזכויות סוציאליות מלאות. רבים מהם לא מצליחים להתקיים מהשכר הדחוק ונאלצים לעבוד בעבודות נוספות.

2015-04-17_154741

 "נלחמים למען 15 דולר לשעה ולמען הכרה באיגוד המקצועי", כרזה בהפגנת עובדים שנערכה במנהטן, ביום רביעי האחרון (צילום: מוריניג סטאר)

המחאה פרצה לפני שלוש שנים כאשר אלפי עובדים ברחבי ארה"ב הודיעו על שביתה. כיום, תנועת המחאה שלהם הנקראת "נאבקים למען 15", מקיפה מיליוני עובדים ב-35 מדינות בשש יבשות. התנועה הכריזה על ה-15 באפריל בתור יום המחאה הרשמי.

גם בישראל מתנהל סכסוך עבודה ארוך בין עובדי מקדונלד'ס להנהלה. העובדים דורשים שההנהלה תכיר בוועד שהקימו ותנהל עמו משא ומתן על הסכם קיבוצי, אולם זו מסרבת. הסכסוך נמצא ערב הכרעה משפטית בתביעה על סך כמיליון שקלים וחצי שהגישה הסתדרות הנוער העובד כנגד ההנהלה על פגיעה בהתארגנות. הבעלים של מקדונלד'ס ישראל, עומרי פדן, הודה למעשה במהלך המשפט כי הורה לפגוע בהתארגנות, אולם טען כי מעשיו "חוקיים". יצוין שכחלק ממאבקם ובמסגרת ההזדהות עם מאבק העובדים בארה"ב, איתם הם שומרים על תיאום וקשר רציף, הפגינו גם בישראל עובדי מקדונלד'ס ופעילי הנוער העובד מול מספר סניפי הרשת.