רק לפני כחודש וחצי עלה לכותרות מאבק זהה של תושבי אשקלון. אלה יצאו למחות על החלטת הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) לאשר את התוכנית להקים תחנת כוח פחמית שנייה באשקלון. התוכנית אושרה למרות מחאת תושבי העיר, מועצות האזור וארגוני הסביבה, שבחמש השנים האחרונות נאבקו בכוונה להקים את תחנת הכוח – ובניגוד לעמדתם הרשמית של משרדי הבריאות וההגנה על הסביבה.
התחנה מיועדת לקום צפונית ובצמוד לתחנת כוח צפית של חברת החשמל, קילומטר וחצי בלבד מקיבוץ כפר מנחם ובית הספר האזורי צפית בו לומדים מאות תלמידים, חלקם בתנאי פנימייה. כמו כן, האתר מתוכנן להיבנות מאות מטרים בלבד מגן לאומי תל צפית (המזוהה כאתר גת הפלשתית) ויער חרובית המוכר כאתר נופש ופנאי המושך בסופי השבוע משפחות, טיילים וחובבי ספורט וטבע רבים.
מול כל אלה, על שטח של 64 דונם, תשתרע תחנת הכוח, שתכלול מבני ענק ומספר ארובות בגובה של כ-70 מטר. התחנה מיועדת לפעול בגז טבעי ובגיבוי סולר כדלק משני, אך כפי שמסתמן, יציבות אספקת הגז לישראל מוטלת בספק, כך שהאפשרות שהתחנות יופעלו בסולר אינה מבוטלת כלל ועיקר (עובדה שעשויה להגביר את הזיהום שתפלוט את התחנה).
הבחירה של דליה אנרגיות באתר צפית מהווה אלטרנטיבה משנית, בעקבות כישלון של החברה להקים את התחנה באדמות קיבוץ מעין צבי הסמוך לזכרון יעקב, אך שינתה את המיקום המתוכנן בשל התנגדות חסרת פשרות מצד ראש המועצה המקומית זכרון יעקב אלי אבוטבול וגופים נוספים. במקרה של התחנה בצפית אומרים תושבי האזור, ראש המועצה האזורית יואב, רני טריינין, מסונוור מהכסף שיכניס הפרויקט (ארנונה, היטלי השבחה) והוא מתעלם באופן מוחלט מהתושבים.
לדברי אמיר פלג, דובר ועד הפעולה שהקימו התושבים המודאגים, בשיחה ששודרה אתמול (שבת) בתכנית הסביבה של העיתונאי מיכאל מירו ברשת ב', "בות"ל לא נדונו לעומק ההשלכות האפשריות של הקמת התחנה על בריאות הציבור וערכי הנוף והטבע המצויים במקום". עוד הוא הוסיף "על העובדה שמקימים לנו מפלצת שתזהם את האוויר ותפגע בנוף נודע לנו בכלל מרכילות. הות"ל הוא גוף שהוקם על מנת לקצר הליכים קיצור הליכי תכנון של תשתיות לאומיות והוא גוף שפועל בצורה דורסנית. אם באירופה ההחלטה על הקמת תחנת כוח אורכת 8-10 שנים, בות"ל זה עניין של שנה-שנתיים. חלקנו נוטים לחשוב שיש איזשהו תכנון במדינה, אבל זה פשוט לא ייאמן, הכול ברדק. המדינה לא מתערבת. דליה חיפשו מקום להקים תחנה ובחרו מקום שנוח להם, הרי בנגב הם לא יבנו. בהתחלה היינו צנועים ולא חשבנו להציע חלופות, אנחנו הרי לא אנשי מקצועות, אבל עם הזמן ותוך כדי לימוד של הנושא, גילינו שאנחנו מבינים יותר משר התשתיות 'פואד' בן אליעזר ממפלגת העבודה והבכירים שמנהלים פה את משק האנרגיה. אין פה שום מוטיב מקצועי, הכל פוליטיקה".
המאבק הוא גם בין בעלי ההון והשררה לבין אזרחים שעוסקים במאבק בשעות אחה"צ ובסופי שבוע. פלג: "האישור של הממשלה אמור להינתן בפברואר 2009 ומרגע זה יתחילו בבנייה של התחנה. יהיה פה משהו מזהם, רועש ופוגע באיכות הסביבה והנוף. עד כה גייסנו 50 אלף שקל, אבל אנחנו סומכים בעיקר הצלחתנו לסחוף מסה של תושבי הסביבה למאבק ועל הירתמות של גופים סביבתיים שונים".